Actueel

In samenwerking met:

Het wordt grijs en waterkoud: 'Soepkippenweer is in aantocht'

Het wordt komende week een stuk kouder. Maar stralend blauwe luchten boven stijfbevroren plassen en sloten hoeven we voorlopig niet te verwachten. Meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar: "Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud."

"Soepkippenweer, noemen wij dat", voegt Aarts er nog aan toen. "Het lijkt erop dat we de zon maar weinig gaan zien begin december."

Uit het oosten

Vandaag en morgen valt er nog wat regen, daarna wordt het droog. En vanaf donderdag duiken we qua temperatuur dan onder het gemiddelde. Waar een graad of acht begin december normaal is, houdt het later deze week met maximaal vijf graden wel ver op. Volgend weekend zitten we daar vermoedelijk zelfs nog wat onder.

In de nachten vriest het dan net wél, of net niet. "Dat hangt ervan af hoeveel bewolking er is."

Temperaturen in de dubbele cijfers gaan verdwijnen: "Dat heeft allemaal te maken met een vrij krachtig hogedrukgebied boven Oost-Europa. Wij krijgen een oostelijke wind, die koudere lucht gaat aanvoeren."

Het wordt niet het type winterweer waar veel winterfanaten warm voor lopen: "De schaatsen kunnen nog niet uit het vet." Het wordt, zo schetst Aarts: "Echt een grijze bedoening. Dat komt omdat er veel vocht in de atmosfeer zit en de zon niet genoeg kracht heeft om mist en nevel weg te branden."

Sneeuw?

Een sneeuwballetje gooien dan misschien? Ook niet: "Neerslag zit na maandag voorlopig helemaal niet in de verwachting."

Wat er na volgend weekend gebeurt, is onduidelijk. "Dat is echt een twijfelgeval. Sommige modellen laten maximumtemperaturen van rond het vriespunt zien en 's nachts tot -5, in andere modellen is de maximumtemperatuur wel tien graden. "

In Oost-Europa wordt het kouder. Als de wind lang genoeg uit die richting blijft waaien, dan krijgen de modellen die het meest koude weer voorspellen gelijk. Draait de wind, dan is écht winterweer voorlopig nog niet aan de orde.


27 november 2022 11:42


Per boot naar de (dikke pakken) Noorse sneeuw: 'De vakantie begint op zee'

27-01-2023 om 09:15
Sinds april vorig jaar kun je vanaf Eemshaven met een cruiseferry naar het Noorse Kristiansand. De reis duurt 18 uur en is een leuke, alternatieve manier om naar Scandinavië te reizen. Maar hoe is dat nou op zo’n schip en wat kun je in de winter in Noorwegen doen?
Lees het artikel

Tientallen ongelukken op de weg door ijzel

26-01-2023 om 08:30
In het oosten en zuiden van het land zijn vooral vannacht op veel plekken ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid. Die ontstond door ijzel.
Lees het artikel

'Nederlandse huizen gemiddeld koudste van Europese landen'

20-01-2023 om 17:20
Nederlanders hebben deze winter massaal hun thermostaat lager gezet. De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen is nu gemiddeld 18 graden Celsius, een graad lager dan een jaar eerder. Nederland heeft de laagste binnentemperatuur van de grote Europese landen, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Lees het artikel

Veel geglibber en geglij op Nederlandse wegen door sneeuwval

20-01-2023 om 13:57
Op de Nederlandse wegen zijn vandaag volgens Rijkswaterstaat al zeker honderd incidenten geweest door de gladheid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld ongevallen of slippartijen. Vooral in het zuiden van het land ging het mis.
Lees het artikel

Opvallend grote sneeuwvlokken: 'Dit is wat we perfecte sneeuw noemen'

20-01-2023 om 12:25
In een groot deel van Nederland komt de sneeuw vandaag met dikke vlokken uit de hemel. Hoe komt het dat de sneeuwvlokken zo groot zijn, en hoe lang kunnen we van het winterse landschap genieten? 
Lees het artikel

Ongelukken en langzaam rijdend verkeer door sneeuwval

20-01-2023 om 07:22
Door de sneeuwval vanochtend zijn op meerdere plekken in het land ongelukken gebeurd. Ook staat er meer file dan normaal gesproken op vrijdagochtend, maar enorme drukte is vooralsnog uitgebleven.
Lees het artikel