Actueel

In samenwerking met:

Opmerkelijk: deze herfst was er geen enkele storm in Nederland

Mocht je het gevoel hebben dat er de afgelopen tijd weinig zwaar weer is geweest, dan klopt dat wel. Er is tot nu toe geen enkele herfststorm over het land getrokken. En dat terwijl de meteorologische winter al over minder dan een week begint.

Antoni van Leeuwenhoek, de Nederlandse uitvinder van de microscoop, zal dus nog even moeten wachten op wat aandacht. Antoni staat bovenaan de lijst met stormnamen, maar die lijst is dit stormseizoen nog niet gebruikt.

Hoe zit dat?

Stormen ontstaan niet zomaar. Dat heeft te maken met de straalstroom: een zeer krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Als het temperatuurverschil tussen de noordpool en de evenaar groter is, wordt de straalstroom krachtiger. RTL-weerman Marc de Jong legt uit: "Als je het vergelijkt met een vlag: als het heel hard waait staat hij strak, als het weinig waait gaat hij kronkelen. Als de straalstroom verzwakt, kronkelt die. Het effect dat je dan ziet, is dat de kou en warmte heviger worden."

Zo werkt de straalstroom.

Maar door klimaatverandering was de straalstroom deze herfst niet erg krachtig. "Hierdoor is het temperatuurverschil kleiner en komt het de laatste jaren vaker voor dat we een herfst zonder noemenswaardige storm meemaken", zegt De Jong.

Er wordt momenteel wetenschappelijk onderzocht of de kans op stormen afneemt door de klimaatverandering. "De noordpool warmt nu veel sneller op. Op de evenaar eigenlijk niet. De motor van de straalstorm verzwakt."

Zwaar weer kan ook niet meteen een storm worden genoemd. Om van een storm te spreken, moet op een van de meetstations in Nederland tenminste één uur lang windkracht 9 staan. De Jong: "Begin november werd op Vlieland windkracht 9 gemeten, maar dat heeft geen uur geduurd."

Komen er nog stormen aan?

Het stormseizoen duurt nog wel even; het bestaat namelijk uit de meteorologische herfst en winter. De meteorologische winter begint over een kleine week. Een herfst zonder stormen betekent ook niet een winter zonder stormen, in tegendeel: de kans dat we in de winter nog één of meerdere stormen krijgen, is groot. "De straalstroom verzwakt niet definitief. In de winter kan er toch weer een fase zijn dat die heel krachtig is", zegt De Jong.

Het zwaartepunt van stormen is volgens De Jong in februari. Storm Eunice bijvoorbeeld deed zich voor tijdens de winter, in februari. De Jong acht de kans dan ook erg klein dat er geen storm komt. "Dat zou heel uitzonderlijk zijn."


26 november 2022 08:47


Per boot naar de (dikke pakken) Noorse sneeuw: 'De vakantie begint op zee'

27-01-2023 om 09:15
Sinds april vorig jaar kun je vanaf Eemshaven met een cruiseferry naar het Noorse Kristiansand. De reis duurt 18 uur en is een leuke, alternatieve manier om naar Scandinavië te reizen. Maar hoe is dat nou op zo’n schip en wat kun je in de winter in Noorwegen doen?
Lees het artikel

Tientallen ongelukken op de weg door ijzel

26-01-2023 om 08:30
In het oosten en zuiden van het land zijn vooral vannacht op veel plekken ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid. Die ontstond door ijzel.
Lees het artikel

'Nederlandse huizen gemiddeld koudste van Europese landen'

20-01-2023 om 17:20
Nederlanders hebben deze winter massaal hun thermostaat lager gezet. De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen is nu gemiddeld 18 graden Celsius, een graad lager dan een jaar eerder. Nederland heeft de laagste binnentemperatuur van de grote Europese landen, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Lees het artikel

Veel geglibber en geglij op Nederlandse wegen door sneeuwval

20-01-2023 om 13:57
Op de Nederlandse wegen zijn vandaag volgens Rijkswaterstaat al zeker honderd incidenten geweest door de gladheid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld ongevallen of slippartijen. Vooral in het zuiden van het land ging het mis.
Lees het artikel

Opvallend grote sneeuwvlokken: 'Dit is wat we perfecte sneeuw noemen'

20-01-2023 om 12:25
In een groot deel van Nederland komt de sneeuw vandaag met dikke vlokken uit de hemel. Hoe komt het dat de sneeuwvlokken zo groot zijn, en hoe lang kunnen we van het winterse landschap genieten? 
Lees het artikel

Ongelukken en langzaam rijdend verkeer door sneeuwval

20-01-2023 om 07:22
Door de sneeuwval vanochtend zijn op meerdere plekken in het land ongelukken gebeurd. Ook staat er meer file dan normaal gesproken op vrijdagochtend, maar enorme drukte is vooralsnog uitgebleven.
Lees het artikel