Actueel

In samenwerking met:

Vanaf maandag temperatuur omlaag, mogelijk langdurig kouder

Meteorologen en weeramateurs houden de weerkaarten boven Scandinavië deze dagen extra goed in de gaten. Als het hogedrukgebied dat daar in ontwikkeling is zich 'krachtig gaat nestelen', dan zou het in ons land langdurig kouder kunnen worden. "Bij meteorologen die houden van de winter, gaat het hart dan sneller kloppen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.

"Interessante ontwikkelingen vanaf begin december", twitterde Robert de Vries, weerman van onder andere Omroep Flevoland gisteren. De wind lijkt voor langere tijd een 'oost tot noordoostelijke voorkeur te krijgen', schreef hij. "Misschien aanzetje tot winterweer? Komende dagen maar eens afwachten." Meteoroloog Michael van der Poel twitterde gisteren: "Winter in aantocht?". Vanochtend sprak hij van een 'dik winters signaal!'

Wat is er aan de hand? Uitspraken doen over het weer van langer dan een week vooruit, dat doen ze bij Buienradar liever niet vanwege de vele onzekerheden. Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als de verschillende weercomputers eensgezind zijn. En dat lijkt nu het geval.

Al blijft Maurice Middendorp wat voorzichtig. "De uitspraak die ik durf te doen, is dat het vanaf volgende week, vanaf maandag, langzaam kouder begint te worden. Volgend weekend zullen we uitkomen op een graad of 4 of 5 overdag, met 's nachts rond het vriespunt."

Best een groot verschil met de temperaturen vandaag. We zitten nu op een graad of 11, lokaal zelfs 12 graden. "Dat is warmer dan het klimaatgemiddelde, dat ligt in deze week zo rond de 8 graden. Als je uit de wind zit in de zon, is het opeens best lekker buiten." Een groot contrast ook met vorig weekend toen het overdag maar net boven het vriespunt kwam.

'We hebben nu niet te klagen'

Op de korte termijn blijft het relatief aangenaam. "Er komen wat aardige dagen aan, met redelijk wat zon. Het blijft niet helemaal droog, maar over het algemeen hebben we voor novemberbegrippen niet te klagen."

Volgende week komt daar dus verandering in. "Maandag gaat de temperatuur naar beneden, dan zijn we de zon ook weer kwijt, en volgt wat meer regen." Vervolgens komt ook de al eerder genoemde oostelijke wind om de hoek kijken.

"De koudere lucht komt stapvoets naar ons toe"

"De modellen lijken het met elkaar eens te zijn dat de wind vanaf woensdag inderdaad uit de oosthoek komt. De koudere lucht komt dan stapvoets naar ons toe. De vraag is: hoe lang blijft die wind oostelijk? Hoe koud gaat het worden?"

Dat hangt allemaal af van het hogedrukgebied dat zich boven Scandinavië ontwikkelt. "Als dat zich daar heel krachtig gaat nestelen, dan kan het langer blijven liggen. Dan kan het langdurig kouder worden. Dat is leuk om te volgen. Aan de andere kant kun je je afvragen of je dit wel moet willen met die hoge gasprijzen."

Bekijk de actuele temperaturenkaart:


24 november 2022 13:46


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25