Actueel

In samenwerking met:

Uitzonderlijk koud, schaatsliefhebbers grijpen kans in Winterswijk

Deze eeuw was het nog niet eerder zo vroeg in de herfst zo koud. Met een temperatuur van -7 in de Bilt is er sprake van 'uitzonderlijke vorst'. En bij de ijsvereniging in Winterswijk betekende dit sproeien, sproeien en nog eens sproeien. "De hele nacht zijn we bezig geweest, maar het is gelukt: er ligt een geweldige schaatsbaan."

Dat zegt Auke Spijkstra, voorzitter van de Winterswijkse ijsvereniging tegen RTL Nieuws. "De kriebels die ik had, zijn uitgekomen: er ligt prachtig ijs, we hebben zo'n anderhalve centimeter." Verschillende vrijwilligers zijn de hele nacht bezig geweest om het ijs te prepareren.

"In verschillende ploegen die elkaar constant afwisselden hebben we de hele nacht gesproeid. Met resultaat. Op dit moment zijn er zo'n dertig mensen al op de baan, maar er staat al een rij bij de kassa van zo'n vijftig mensen die willen schaatsen. Een fantastische dag."

Spijkstra kan zich niet herinneren dat hij ooit eerder de baan zo vroeg in het jaar opende. En dat kan kloppen, zegt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar. Er is namelijk een record verbroken: nooit eerder in deze eeuw was het op 20 november al zo koud. "Het is een flitswinter die heel even ons land heeft veroverd", zegt De Wit.

Super helder weer

Hoe dat kan? "Er heeft zich eerder deze week een hogedrukgebied boven Scandinavië gevormd, een bel met koudere lucht is vervolgens over ons land getrokken. Dat proces is vrijdagavond al begonnen, toen viel de kou vanuit het noordoosten binnen. Maar vannacht was het vooral in het midden en oosten van het land super helder weer, er was geen wolkje aan de lucht en er stond nauwelijks wind. De temperatuur kon hierdoor nog verder naar beneden zakken."

En dat maakt het dat het vandaag al kouder is dan tijdens de hele vorige winter, met Twente als koudste plek van het land. Daar werd het -8.8 graden. "Het is dus de eerste landelijke matige vorst van het jaar. Gemiddeld komt dat pas rond de kerst voor, ruim een maand later. Het is dus aan alle kanten bijzonder te noemen."

Dooi in het land

In Winterswijk vinden ze het geweldig, daar zal tot zeker vanmiddag geschaatst kunnen worden. "Maar de dooi gaat in het land wel een poging doen vandaag", zegt De Wit. "In het zuidwesten en in Limburg warmt het nu al op, daar wordt het vanmiddag zo'n 6 tot 8 graden. In Winterswijk houdt de koelere lucht wel stand, daar zal het niet veel verder opwarmen dan 1 of 2 graden. Het probleem is dat het daar rond 16.00 uur gaat regenen, dan houdt het schaatsen daar wel op."

Na mogelijke sneeuwvlokken vanmiddag rond Flevoland en Overijssel, gaan we morgen weer over tot de 'normale orde van de dag'. Al blijft het in de noordelijke provincies morgen ook nog behoorlijk guur. "Het is echt alleen dit weekend winters te noemen. Als ik vandaag niet had hoeven werken, was ik nu ook op de schaatsbaan te vinden. Hopelijk komen er nog meer kansen deze winter, want komende week is het 'gewoon' weer herfst."

Zo koud is het nu in Nederland:


20 november 2022 09:25


Per boot naar de (dikke pakken) Noorse sneeuw: 'De vakantie begint op zee'

27-01-2023 om 09:15
Sinds april vorig jaar kun je vanaf Eemshaven met een cruiseferry naar het Noorse Kristiansand. De reis duurt 18 uur en is een leuke, alternatieve manier om naar Scandinavië te reizen. Maar hoe is dat nou op zo’n schip en wat kun je in de winter in Noorwegen doen?
Lees het artikel

Tientallen ongelukken op de weg door ijzel

26-01-2023 om 08:30
In het oosten en zuiden van het land zijn vooral vannacht op veel plekken ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid. Die ontstond door ijzel.
Lees het artikel

'Nederlandse huizen gemiddeld koudste van Europese landen'

20-01-2023 om 17:20
Nederlanders hebben deze winter massaal hun thermostaat lager gezet. De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen is nu gemiddeld 18 graden Celsius, een graad lager dan een jaar eerder. Nederland heeft de laagste binnentemperatuur van de grote Europese landen, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Lees het artikel

Veel geglibber en geglij op Nederlandse wegen door sneeuwval

20-01-2023 om 13:57
Op de Nederlandse wegen zijn vandaag volgens Rijkswaterstaat al zeker honderd incidenten geweest door de gladheid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld ongevallen of slippartijen. Vooral in het zuiden van het land ging het mis.
Lees het artikel

Opvallend grote sneeuwvlokken: 'Dit is wat we perfecte sneeuw noemen'

20-01-2023 om 12:25
In een groot deel van Nederland komt de sneeuw vandaag met dikke vlokken uit de hemel. Hoe komt het dat de sneeuwvlokken zo groot zijn, en hoe lang kunnen we van het winterse landschap genieten? 
Lees het artikel

Ongelukken en langzaam rijdend verkeer door sneeuwval

20-01-2023 om 07:22
Door de sneeuwval vanochtend zijn op meerdere plekken in het land ongelukken gebeurd. Ook staat er meer file dan normaal gesproken op vrijdagochtend, maar enorme drukte is vooralsnog uitgebleven.
Lees het artikel