Actueel

In samenwerking met:

Twee doden in New York door winterstorm: bijna 2 meter sneeuw

In Nederland daalde de temperatuur vannacht tot het vriespunt, maar die kou stelt weinig voor vergeleken met de winterstorm waar de staat New York de afgelopen dagen mee te maken kreeg. Daar is in sommige gebieden tot bijna twee meter sneeuw gevallen. Door de extreme weersomstandigheden zijn inmiddels twee mensen overleden.

De twee doden zouden volgens de autoriteiten zijn overleden door een hartaanval terwijl zij sneeuw aan het ruimen waren in een van de heftigst getroffen gebieden. 

De massale hoeveelheid sneeuw is ontstaan door het zogeheten warmwatereffect. Dit weersverschijnsel ontstaat wanneer koude lucht over relatief warm water strijkt, vertelt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar. "Hieruit ontstaan vervolgens wolken waaruit hevige sneeuw- en regenbuien kunnen ontstaan."

Geen reismogelijkheden

Volgens verschillende Amerikaanse media is het haast onmogelijk om te reizen in deze omstandigheden. Vluchten zijn geannuleerd en auto's ondergesneeuwd. Er is nauwelijks zicht en de autoriteiten adviseren de inwoners om binnen te blijven. Op sommige plekken is zelfs een reisverbod van kracht.

Een zogeheten stormchaser in de VS ging op reis naar de zwaarst getroffen gebieden. Zijn bevindingen zie je in onderstaande video:

Vooral het westen van de staat New York is flink geraakt door de sneeuwval. De burgemeester van de stad Buffalo zegt tegen CNN dat ondanks dat zijn stad gewend is aan flinke hoeveelheden sneeuw, dit toch meer is dan normaal. 

Verwacht wordt dat de storm tot minimaal zondag aanhoudt. 

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, zei tijdens een persconferentie te verwachten dat er een record zal worden gebroken in haar staat. "Er komt momenteel 15 centimeter per uur bij. Dat zou kunnen betekenen dat we het dikste pak sneeuw ooit kunnen registreren in een dag tijd." De federale overheid is gevraagd de noodtoestand uit te roepen.

88 ongelukken

Hochul vertelde ook dat in het plaatsje Hamburg, ten zuiden van Buffalo, het dak van een bowlingbaan gedeeltelijk is bezweken door de vracht sneeuw. Voor zover bekend vielen er geen slachtoffers. Veel inwoners van de streek hebben gehoor gegeven aan de oproep thuis te blijven.

Toch zijn er in de zwaarst getroffen streek inmiddels 88 auto-ongelukken gemeld, 280 personen zijn tot dusver door reddingsdiensten in veiligheid gebracht.


19 november 2022 19:44


Per boot naar de (dikke pakken) Noorse sneeuw: 'De vakantie begint op zee'

27-01-2023 om 09:15
Sinds april vorig jaar kun je vanaf Eemshaven met een cruiseferry naar het Noorse Kristiansand. De reis duurt 18 uur en is een leuke, alternatieve manier om naar Scandinavië te reizen. Maar hoe is dat nou op zo’n schip en wat kun je in de winter in Noorwegen doen?
Lees het artikel

Tientallen ongelukken op de weg door ijzel

26-01-2023 om 08:30
In het oosten en zuiden van het land zijn vooral vannacht op veel plekken ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid. Die ontstond door ijzel.
Lees het artikel

'Nederlandse huizen gemiddeld koudste van Europese landen'

20-01-2023 om 17:20
Nederlanders hebben deze winter massaal hun thermostaat lager gezet. De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen is nu gemiddeld 18 graden Celsius, een graad lager dan een jaar eerder. Nederland heeft de laagste binnentemperatuur van de grote Europese landen, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Lees het artikel

Veel geglibber en geglij op Nederlandse wegen door sneeuwval

20-01-2023 om 13:57
Op de Nederlandse wegen zijn vandaag volgens Rijkswaterstaat al zeker honderd incidenten geweest door de gladheid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld ongevallen of slippartijen. Vooral in het zuiden van het land ging het mis.
Lees het artikel

Opvallend grote sneeuwvlokken: 'Dit is wat we perfecte sneeuw noemen'

20-01-2023 om 12:25
In een groot deel van Nederland komt de sneeuw vandaag met dikke vlokken uit de hemel. Hoe komt het dat de sneeuwvlokken zo groot zijn, en hoe lang kunnen we van het winterse landschap genieten? 
Lees het artikel

Ongelukken en langzaam rijdend verkeer door sneeuwval

20-01-2023 om 07:22
Door de sneeuwval vanochtend zijn op meerdere plekken in het land ongelukken gebeurd. Ook staat er meer file dan normaal gesproken op vrijdagochtend, maar enorme drukte is vooralsnog uitgebleven.
Lees het artikel