Actueel

In samenwerking met:

Twee doden in New York door winterstorm: bijna 2 meter sneeuw

In Nederland daalde de temperatuur vannacht tot het vriespunt, maar die kou stelt weinig voor vergeleken met de winterstorm waar de staat New York de afgelopen dagen mee te maken kreeg. Daar is in sommige gebieden tot bijna twee meter sneeuw gevallen. Door de extreme weersomstandigheden zijn inmiddels twee mensen overleden.

De twee doden zouden volgens de autoriteiten zijn overleden door een hartaanval terwijl zij sneeuw aan het ruimen waren in een van de heftigst getroffen gebieden. 

De massale hoeveelheid sneeuw is ontstaan door het zogeheten warmwatereffect. Dit weersverschijnsel ontstaat wanneer koude lucht over relatief warm water strijkt, vertelt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar. "Hieruit ontstaan vervolgens wolken waaruit hevige sneeuw- en regenbuien kunnen ontstaan."

Geen reismogelijkheden

Volgens verschillende Amerikaanse media is het haast onmogelijk om te reizen in deze omstandigheden. Vluchten zijn geannuleerd en auto's ondergesneeuwd. Er is nauwelijks zicht en de autoriteiten adviseren de inwoners om binnen te blijven. Op sommige plekken is zelfs een reisverbod van kracht.

Een zogeheten stormchaser in de VS ging op reis naar de zwaarst getroffen gebieden. Zijn bevindingen zie je in onderstaande video:

Vooral het westen van de staat New York is flink geraakt door de sneeuwval. De burgemeester van de stad Buffalo zegt tegen CNN dat ondanks dat zijn stad gewend is aan flinke hoeveelheden sneeuw, dit toch meer is dan normaal. 

Verwacht wordt dat de storm tot minimaal zondag aanhoudt. 

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, zei tijdens een persconferentie te verwachten dat er een record zal worden gebroken in haar staat. "Er komt momenteel 15 centimeter per uur bij. Dat zou kunnen betekenen dat we het dikste pak sneeuw ooit kunnen registreren in een dag tijd." De federale overheid is gevraagd de noodtoestand uit te roepen.

88 ongelukken

Hochul vertelde ook dat in het plaatsje Hamburg, ten zuiden van Buffalo, het dak van een bowlingbaan gedeeltelijk is bezweken door de vracht sneeuw. Voor zover bekend vielen er geen slachtoffers. Veel inwoners van de streek hebben gehoor gegeven aan de oproep thuis te blijven.

Toch zijn er in de zwaarst getroffen streek inmiddels 88 auto-ongelukken gemeld, 280 personen zijn tot dusver door reddingsdiensten in veiligheid gebracht.


19 november 2022 19:44


Groen gazon deze zomer? Begin dan in maart al met de volgende klusjes

02-03-2024 om 06:28
In de zomer wil je niets liever dan buiten in de zon kunnen genieten van je eigen tuin, inclusief een mooi en groen gazon. Maar daar is natuurlijk wel wat onderhoud voor nodig. Daarom kun je maar beter al op tijd beginnen met het klaarmaken van je gazon. Deze klusjes kun je in maart al uitvoeren als je in de zomer een groen gazon wil.
Lees het artikel

Farid komt weinig buiten: 'Wanneer moet ik vitamine D gaan slikken?'

29-02-2024 om 15:43
Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Farid is bang dat hij niet genoeg buiten is geweest en dus een tekort aan vitamine D heeft. Maar hoe weet hij of hij daadwerkelijk een vitamine D-tekort heeft?
Lees het artikel

Komende zomer in Zuid-Europa mogelijk extra warm en droog

28-02-2024 om 18:38
Het wordt mogelijk een abnormaal warme en droge zomer in Zuid-Europa. Een toename van smeltwater afkomstig van de Groenlandse ijskap kan hetere en drogere zomers in die regio veroorzaken. En dat lijkt dit jaar het geval.
Lees het artikel

Weervrouw Amara Onwuka keert terug bij RTL

27-02-2024 om 13:58
Amara Onwuka keert na een afwezigheid van vijf jaar terug als meteoroloog bij RTL Weer. Tussen 2013 en 2019 was Onwuka te zien als weervrouw bij de RTL-zenders. Afgelopen jaren presenteerde ze het weer op SBS6. "Ik ben blij om terug te zijn en opnieuw onderdeel uit te maken van het team van RTL Weer", zegt ze.
Lees het artikel

Het is koud en nat, maar daar komt verandering in

26-02-2024 om 12:30
Buiten is het een graad of vijf. Wie naar buiten gaat, merkt al gauw dat het waterkoud aanvoelt: de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt. Maar meteoroloog William Huizinga van Buienradar heeft goed nieuws.
Lees het artikel

Temperatuur bleef maar hoog in februari: warmterecord gebroken

25-02-2024 om 10:36
Een nieuw warmterecord in Nederland: deze maand is de warmste februarimaand sinds de metingen in 1901 begonnen. Daarmee is een record uit 1990 uit de boeken. "Het ligt in de trend, februari is één van de snelst opwarmende maanden van het jaar", zegt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.
Lees het artikel

Windstoten tot 120 km/u mogelijk: zo hard waait het nu bij jou

22-02-2024 om 15:55
Stormdepressie Louis trekt aan het einde van de middag Nederland binnen. Gevolg: langs de kust, boven het IJsselmeer en boven het Waddengebied kunnen windstoten voorkomen van meer dan 120 kilometer per uur. Bekijk hieronder hoe hard het op dit moment bij jou waait.
Lees het artikel

Code oranje in heel het land: 'Flinke windstoten en pittige buien'

22-02-2024 om 15:42
Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor heel het land. Code oranje geldt vanaf het begin van de avond voor zeer zware windstoten en onweersbuien.
Lees het artikel

Sjor het tuinmeubilair maar weer vast: vanavond trekt storm Louis langs

22-02-2024 om 08:47
Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het gaat later vandaag behoorlijk spoken in het land. En dat heeft allemaal te maken met storm Louis.
Lees het artikel

Vier zwaargewonden door extreme bliksem in Sydney

19-02-2024 om 09:20
In de Australische stad Sydney zijn vier mensen gewond geraakt door bliksem. Tijdens een hevige storm werden in de stad in één middag 75.000 bliksemschichten geregistreerd.
Lees het artikel