Actueel

In samenwerking met:

Voor wie de verwarming uit wil laten: 'Je kan wennen aan een koude woonkamer'

Door de gestegen gasprijzen hebben veel mensen een haat-liefdeverhouding gekregen met de thermostaat. Kunnen we wennen aan koude woonkamers als we de verwarming uit willen laten? "Je lichaam kan veel meer aan dan je denkt."

'Dit is de lastigste periode', schrijft Marieke Baan op Twitter. Ze vertelt haar volgers dat ze al vijf jaar geen verwarming meer aandoet, thuis, en belooft: als je er nu mee begint, dan ben je er over een maand aan gewend. 

Sander Boon is het daarmee eens. Hij is ademhalings- en koudecoach bij Bridge2Cross en ook hij zegt: een mens kan wennen aan kou. "Je lijf kan veel meer dan je denkt", zegt hij. "Enkele tientallen jaren geleden was het nog helemaal niet zo normaal om verwarming te hebben in huis. Vroeger was warmte een luxe. Mijn ouders hebben het nog weleens over de tijd dat ze zich met een teiltje moesten wassen, en in dat teiltje zat gewoon koud water. En toen de kachels nog op kolen werkten, was het ook niet altijd warm in de huizen."

We zijn lui

Het menselijk lichaam werd volgens Boon in de vorige eeuw veel meer uitgedaagd dan nu. "We zijn best lui geworden. In de zomer willen we airco's, ventilators, en in de winter zetten we de thermostaat een paar graden hoger. Vroeger paste ons lijf zich aan aan de omstandigheden, nu passen wij de omstandigheden aan aan ons lichaam."

Maar dat laatste wordt duurder, nu de gasprijzen zijn gestegen, en ook meer omstreden, nu Rusland, waar een deel van ons gas vandaan komt, een oorlog in Oekraïne voert. Mensen komen financieel in de knel

In onderstaande video wordt uitgelegd wat het effect is op je portemonnee en op Rusland als je je thermostaat lager zet: 

Wie de thermostaat voorlopig liever niet aanraakt, kan zichzelf trainen, legt Bart Scholtissen uit, die cursisten met koude om laat gaan volgens de bekende Wim Hof-methode. "We kunnen wennen aan koude huizen als we onszelf aan kou blootstellen", zegt hij. "Het heeft alleen heel even gewenning nodig, omdat we zo gepamperd zijn met thermostaten in onze Westerse wereld. Maar als je kijkt naar poolgebieden, waar het écht heel koud kan worden: daar leven ook gewoon mensen."

Door je lichaam bloot te stellen aan kou, door een koude douche, op blote voeten naar buiten of zonder jas de deur uit te gaan, maak je bruin vet aan. "Dat is het enige goede vet dat we hebben", benadrukt Boon, "en bruin vet zorgt ervoor dat we snel energie kunnen aanmaken om ons lichaam weer op te warmen." Als kind heb je veel van dat bruine vet. "Kinderen hebben het ook niet zo snel koud. Die lopen met gemak al in het voorjaar in zwemkleding op het strand terwijl hun ouders rillend toekijken."

Extra paar sokken

Bruin vet maak je niet aan door in je koude woonkamer te zitten met zes lagen kleding, een kruik en dikke sokken aan, zegt Scholtissen. Je blote huid moet de kou echt voelen. "En je moet het juist een beetje koud hebben, zodat je lijf een signaal krijgt: aan de slag, opwarmen. En dat doet het niet als je een extra paar sokken aantrekt. Dan blijf je het koud hebben omdat je lichaam zichzelf niet warm gaat maken."

Om je lichaam 'aan' te zetten, hoef je niet meteen een halfuur lang in een ijsbad te gaan zitten, benadrukt Scholtissen. Dat kan bijvoorbeeld ook door koud (af te) douchen, anderhalve minuut is al genoeg voor de meeste mensen, of nu, in de herfst, nog zonder jas naar buiten te gaan, op blote voeten buiten te lopen of, tipt Boon, zelfs even in zwemkleding een paar minuten buiten te staan. "Steeds minder laagjes aan als je naar buiten gaat, is ook een goede manier om het op te bouwen."

Oktober is daar volgens beide koude-experts een goede maand voor. "Het is een beetje tussenweer nu, het is wel voor veel mensen al fris, maar nog niet zo heel erg koud", zegt Scholtissen. "Nu kan je lichaam er rustig aan wennen. In de winter is het vaak te extreem voor veel mensen om jezelf zo bloot te stellen aan kou, voor het eerst." 

Wees niet bang dat je er ziek van wordt, benadrukt Boon. "Verkoudheid ontstaat niet door kou, maar door een virus. En blootstelling aan kou is juist goed voor je afweersysteem."

Kwestie van volhouden

En dan is het volgens Scholtissen een kwestie van volhouden tot en met de winter, en dan is de kans best aanwezig dat die thermostaat veel minder hoog hoeft dan je zou denken. "Het is natuurlijk wel persoonsafhankelijk hoe snel je went aan kou en hoe goed je ertegen kan, maar ermee trainen gaat iedereen helpen."

Volgens Marieke Baan merk je al binnen een paar weken verschil. Ze heeft nu, hartje winter, in de woonkamer geen verwarming meer nodig, en ook geen dekentje meer. "Alleen pantoffels en een wollen vest of trui."

In onderstaande video wordt uitgelegd wat de invloed is van de gasprijzen op je energierekening: 


07 oktober 2022 08:51


Krijgen we echt 'extreme diepvrieskou'? Rustig aan, zegt de meteoroloog

29-11-2022 om 13:13
'Diepvrieskou', een 'winter zoals in de vorige eeuw' en sneeuwbuien 'zoals we ze lang niet gezien hebben'. Wie weerliefhebbers volgt op sociale media, heeft al de nodige aankondigingen van een horrorwinter voorbij zien komen. Maar zijn die voorspellingen wel terecht? Dit zegt de meteoroloog erover.
Lees het artikel

Problemen op de weg door dichte mist, ook vluchten vertraagd

29-11-2022 om 06:55
Schiphol en Eindhoven Airport hebben last van vertragingen als gevolg van dichte mist eerder op de ochtend. Ook het wegverkeer had last van de mist. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond er meer dan 700 kilometer.

Lees het artikel

Het wordt grijs en waterkoud: 'Soepkippenweer is in aantocht'

27-11-2022 om 10:42
Het wordt komende week een stuk kouder. Maar stralend blauwe luchten boven stijfbevroren plassen en sloten hoeven we voorlopig niet te verwachten. Meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar: "Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud."
Lees het artikel

Opmerkelijk: deze herfst was er geen enkele storm in Nederland

26-11-2022 om 07:47
Mocht je het gevoel hebben dat er de afgelopen tijd weinig zwaar weer is geweest, dan klopt dat wel. Er is tot nu toe geen enkele herfststorm over het land getrokken. En dat terwijl de meteorologische winter al over minder dan een week begint.
Lees het artikel

Oekraïne bereidt zich na rakettenregen voor op winter zonder stroom

24-11-2022 om 19:07
Een dag na de grootschalige Russische raketaanval zitten grote delen van Oekraïne nog altijd zonder stroom, water en verwarming. Inwoners staan in overlevingsstand en zullen dat mogelijk lang moeten volhouden. De echte winter moet nog beginnen. "Mensen maken zich zorgen. Het kan hier -20 worden", zegt correspondent Olaf Koens vanuit Kiev.
Lees het artikel

Vanaf maandag temperatuur omlaag, mogelijk langdurig kouder

24-11-2022 om 12:46
Meteorologen en weeramateurs houden de weerkaarten boven Scandinavië deze dagen extra goed in de gaten. Als het hogedrukgebied dat daar in ontwikkeling is zich 'krachtig gaat nestelen', dan zou het in ons land langdurig kouder kunnen worden. "Bij meteorologen die houden van de winter, gaat het hart dan sneller kloppen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Dit is waarom er juist in de herfst zoveel spinnenwebben zijn

21-11-2022 om 19:09
In de herfst is het volop spinnentijd. Niet alleen de beestjes zelf, maar ook de spinnenwebben duiken overal op. Ook je tuin hangt er nu waarschijnlijk vol mee. Maar waarom er juist nú zo veel spinnenwebben zijn? Daar is een logische verklaring voor.
Lees het artikel

Uitzonderlijk koud, schaatsliefhebbers grijpen kans in Winterswijk

20-11-2022 om 08:25
Deze eeuw was het nog niet eerder zo vroeg in de herfst zo koud. Met een temperatuur van -7 in de Bilt is er sprake van 'uitzonderlijke vorst'. En bij de ijsvereniging in Winterswijk betekende dit sproeien, sproeien en nog eens sproeien. "De hele nacht zijn we bezig geweest, maar het is gelukt: er ligt een geweldige schaatsbaan."
Lees het artikel

Twee doden in New York door winterstorm: bijna 2 meter sneeuw

19-11-2022 om 18:44
In Nederland daalde de temperatuur vannacht tot het vriespunt, maar die kou stelt weinig voor vergeleken met de winterstorm waar de staat New York de afgelopen dagen mee te maken kreeg. Daar is in sommige gebieden tot bijna twee meter sneeuw gevallen. Door de extreme weersomstandigheden zijn inmiddels twee mensen overleden.
Lees het artikel