Actueel

In samenwerking met:

Mooie en droge najaarsweek op komst na uitzonderlijk regenachtige maand

Na een uitzonderlijke natte september, belooft de eerste week van oktober een droge en 'aangename najaarsweek' te worden, zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar.

De opklaringen zijn vandaag in grote delen van het land al te zien, zegt Schambergen. "En dat is vrij onverwacht, want we hadden dit weekend op meer regen gerekend."

Maandag en dinsdag verlopen droog volgens de meteoroloog. Dinsdag zou de temperatuur kunnen oplopen tot 20 graden. "We moeten ons er ook weer geen al te stralend nazomerweer bij voorstellen, maar het worden best heel aangename dagen."

Bekijk hier de actuele buienradar: 

 

Woensdag is 'een twijfeldag', zegt Schambergen, maar het wordt toch ook aangenaam. "Er komt wel een koufront aan met wat regen, maar dat lijkt zich te beperken tot de nacht. Woensdag overdag kan het dan een mooie dag worden met een graad of 18."

Ook voor donderdag verwacht Schambergen nog 'flink wat zonneschijn'. Vanaf vrijdag zou het regenachtige weer voorzichtig weer kunnen terugkeren.

September erg nat

De droge week volgt op een 'uitzonderlijk natte septembermaand', zegt de weerman. "Vooral in het zuidwesten heeft het flink geregend. Een meetstation van het KNMI in Dirksland registreerde in september maar liefst 279 millimeter neerslag. Voor de afgelopen maand is 81 millimeter normaal. In een heel jaar valt er in Nederland gemiddeld 850 millimeter."

Er waren wel grote regionale verschillen, geeft hij aan: "In de regio Twente viel in september 60 tot 80 millimeter, wat dus minder is dan het gemiddelde in deze maand."


01 oktober 2022 13:15


Krijgen we echt 'extreme diepvrieskou'? Rustig aan, zegt de meteoroloog

29-11-2022 om 13:13
'Diepvrieskou', een 'winter zoals in de vorige eeuw' en sneeuwbuien 'zoals we ze lang niet gezien hebben'. Wie weerliefhebbers volgt op sociale media, heeft al de nodige aankondigingen van een horrorwinter voorbij zien komen. Maar zijn die voorspellingen wel terecht? Dit zegt de meteoroloog erover.
Lees het artikel

Problemen op de weg door dichte mist, ook vluchten vertraagd

29-11-2022 om 06:55
Schiphol en Eindhoven Airport hebben last van vertragingen als gevolg van dichte mist eerder op de ochtend. Ook het wegverkeer had last van de mist. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond er meer dan 700 kilometer.

Lees het artikel

Het wordt grijs en waterkoud: 'Soepkippenweer is in aantocht'

27-11-2022 om 10:42
Het wordt komende week een stuk kouder. Maar stralend blauwe luchten boven stijfbevroren plassen en sloten hoeven we voorlopig niet te verwachten. Meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar: "Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud."
Lees het artikel

Opmerkelijk: deze herfst was er geen enkele storm in Nederland

26-11-2022 om 07:47
Mocht je het gevoel hebben dat er de afgelopen tijd weinig zwaar weer is geweest, dan klopt dat wel. Er is tot nu toe geen enkele herfststorm over het land getrokken. En dat terwijl de meteorologische winter al over minder dan een week begint.
Lees het artikel

Oekraïne bereidt zich na rakettenregen voor op winter zonder stroom

24-11-2022 om 19:07
Een dag na de grootschalige Russische raketaanval zitten grote delen van Oekraïne nog altijd zonder stroom, water en verwarming. Inwoners staan in overlevingsstand en zullen dat mogelijk lang moeten volhouden. De echte winter moet nog beginnen. "Mensen maken zich zorgen. Het kan hier -20 worden", zegt correspondent Olaf Koens vanuit Kiev.
Lees het artikel

Vanaf maandag temperatuur omlaag, mogelijk langdurig kouder

24-11-2022 om 12:46
Meteorologen en weeramateurs houden de weerkaarten boven Scandinavië deze dagen extra goed in de gaten. Als het hogedrukgebied dat daar in ontwikkeling is zich 'krachtig gaat nestelen', dan zou het in ons land langdurig kouder kunnen worden. "Bij meteorologen die houden van de winter, gaat het hart dan sneller kloppen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Dit is waarom er juist in de herfst zoveel spinnenwebben zijn

21-11-2022 om 19:09
In de herfst is het volop spinnentijd. Niet alleen de beestjes zelf, maar ook de spinnenwebben duiken overal op. Ook je tuin hangt er nu waarschijnlijk vol mee. Maar waarom er juist nú zo veel spinnenwebben zijn? Daar is een logische verklaring voor.
Lees het artikel

Uitzonderlijk koud, schaatsliefhebbers grijpen kans in Winterswijk

20-11-2022 om 08:25
Deze eeuw was het nog niet eerder zo vroeg in de herfst zo koud. Met een temperatuur van -7 in de Bilt is er sprake van 'uitzonderlijke vorst'. En bij de ijsvereniging in Winterswijk betekende dit sproeien, sproeien en nog eens sproeien. "De hele nacht zijn we bezig geweest, maar het is gelukt: er ligt een geweldige schaatsbaan."
Lees het artikel

Twee doden in New York door winterstorm: bijna 2 meter sneeuw

19-11-2022 om 18:44
In Nederland daalde de temperatuur vannacht tot het vriespunt, maar die kou stelt weinig voor vergeleken met de winterstorm waar de staat New York de afgelopen dagen mee te maken kreeg. Daar is in sommige gebieden tot bijna twee meter sneeuw gevallen. Door de extreme weersomstandigheden zijn inmiddels twee mensen overleden.
Lees het artikel