Actueel

In samenwerking met:

Orkaan Ian is nu nog slechts een storm, maar laat tientallen doden achter

Het dodental door orkaan Ian in Florida is opgelopen naar ten minste 27. De storm heeft zich inmiddels verplaatst naar North Carolina, maar is wel flink in kracht afgenomen.

Het exacte dodental is onduidelijk. Officieel zijn het er 'ten minste 27'. Nieuwszender CNN komt op 42, op basis van cijfers van lagere overheden. Duidelijk is dat de storm Florida keihard getroffen heeft. Huizen zijn van de aardbodem geveegd, zoals hier in Fort Meyers:

Ian kwam in de zuidelijke staat aan land als een orkaan van de vierde categorie, de op een na zwaarste.

Veel van de doden kwamen om door verdrinking, onder wie een 68-jarige vrouw die door het water mee de oceaan opgetrokken werd en een 67-jarige man die verdronk in zijn eigen huis.

Grootschalige stroomstoringen

Ook de wijdverspreide stroomstoringen hebben hun tol geëist: een echtpaar van 80 en 94 jaar oud overleed toen hun zuurstofmachine het begaf tijdens een storing. Volgens de website poweroutages.us zitten in Florida nog altijd 1,3 miljoen huishoudens zonder stroom.

Dat is ook het geval in de staten waar de storm nu overtrekt, South Carolina (83.000) en North Carolina (378.000). Onduidelijk is of al die stroomstoringen aan Ian kunnen worden toegeschreven.

Volgens de eerste berichten is de schade in South Carolina beperkter dan in Florida. In met name de kustplaatsen van South Carolina zorgde Ian voor overstromingen en raakten huizen beschadigd.

In Georgetown, niet ver van waar Ian aan land kwam, werd een houten pier de zee in geblazen. Verder zijn in de staat bomen ontworteld en elektriciteitsmasten omgewaaid. Voor zover bekend zijn er hier geen slachtoffers gevallen.


01 oktober 2022 06:47


Zware spits, code geel om dichte mist en gladheid

07-12-2023 om 05:22
Waar in Nederland je ook bent: het is vanochtend oppassen geblazen op de weg. In het zuiden begint de dag met dichte mist, later op de ochtend kan het ook noordelijker mistig worden. Verder is het glad. De ANWB waarschuwt voor een zware spits. Kort voor 09.00 uur stond er zo'n 750 kilometer file op de Nederlandse wegen.
Lees het artikel

Code geel voor gladheid in hele land: 'Pas op tijdens ochtendspits'

06-12-2023 om 14:14
Het KNMI heeft code geel afgegeven voor gladheid in het hele land. De weerwaarschuwing gaat vanavond om 21.00 uur in en duurt tot morgenochtend 9.00 uur.
Lees het artikel

Tot morgenmiddag glad in het noorden: code geel

05-12-2023 om 06:06
In de provincies Groningen en Friesland en Drenthe kan het vandaag door sneeuwval en sneeuwresten plaatselijk glad zijn. Daarom geldt voor het noorden van het land code geel.
Lees het artikel

Hevige overstromingen in Zuidoost-India, duizenden geëvacueerd

04-12-2023 om 23:44
In het zuidoosten van India zorgt cycloon Michaung voor hevige regenval en harde wind, waardoor duizenden mensen geëvacueerd zijn uit lagergelegen gebieden van de deelstaten Andhra Pradesh en Tamil Nadu.
Lees het artikel

Ron heeft 4 dagen vertraging door sneeuw München: 'Jas zat al in de koffer'

04-12-2023 om 17:42
Het Duitse Beieren kampt met zo veel sneeuwval dat vluchten en internationale treinen al dagenlang geannuleerd worden. Het openbaar vervoer ligt stil en hotels zitten vol. Ron kan erover meepraten: hij deed er vier dagen over om van München naar Nederland te komen.
Lees het artikel

Sneeuwliefhebber? Geniet er vandaag nog van, morgen is het voorbij

04-12-2023 om 14:30
Wie van sneeuw houdt, moet het er vandaag nog even van nemen. Waar op sommige plekken nu nog miniatuursneeuwpoppen in elkaar gezet kunnen worden, is het witte poeder morgenochtend op de meeste plekken verdwenen. "Het wordt een grotendeels sneeuwloze pakjesavond."
Lees het artikel

Paar centimeter sneeuw: nét genoeg voor een sneeuwpop(je)

04-12-2023 om 06:23
Op sommige plaatsen in het land ligt er nog sneeuw, die gisteravond en afgelopen nacht is gevallen. Veel was het niet, maar op de plaatsen waar een paar centimeter bleef liggen zijn er sneeuwpoppen gemaakt. Vanaf vandaag zal de koude lucht worden verdreven; de temperatuur gaat langzaam maar zeker weer omhoog.
Lees het artikel

Groots herstel Zeeuwse spoorlijn begint vandaag

04-12-2023 om 04:01
ProRail is vannacht begonnen met de werkzaamheden om de verzakkingen op de lijn tussen Roosendaal en Vlissingen te herstellen. Het repareren van de spoorlijn gaat naar verwachting weken duren.
Lees het artikel

Winterse buien trekken over het land, bekijk hier waar het nu sneeuwt

03-12-2023 om 09:38
Het gaat vandaag in grote delen van Nederland sneeuwen. De winterse buien trekken van het zuidwesten naar het noordoosten. Er valt 1 tot plaatselijk 5 centimeter.
Lees het artikel