Actueel

In samenwerking met:

Orkaan Ian is nu nog slechts een storm, maar laat tientallen doden achter

Het dodental door orkaan Ian in Florida is opgelopen naar ten minste 27. De storm heeft zich inmiddels verplaatst naar North Carolina, maar is wel flink in kracht afgenomen.

Het exacte dodental is onduidelijk. Officieel zijn het er 'ten minste 27'. Nieuwszender CNN komt op 42, op basis van cijfers van lagere overheden. Duidelijk is dat de storm Florida keihard getroffen heeft. Huizen zijn van de aardbodem geveegd, zoals hier in Fort Meyers:

Ian kwam in de zuidelijke staat aan land als een orkaan van de vierde categorie, de op een na zwaarste.

Veel van de doden kwamen om door verdrinking, onder wie een 68-jarige vrouw die door het water mee de oceaan opgetrokken werd en een 67-jarige man die verdronk in zijn eigen huis.

Grootschalige stroomstoringen

Ook de wijdverspreide stroomstoringen hebben hun tol geëist: een echtpaar van 80 en 94 jaar oud overleed toen hun zuurstofmachine het begaf tijdens een storing. Volgens de website poweroutages.us zitten in Florida nog altijd 1,3 miljoen huishoudens zonder stroom.

Dat is ook het geval in de staten waar de storm nu overtrekt, South Carolina (83.000) en North Carolina (378.000). Onduidelijk is of al die stroomstoringen aan Ian kunnen worden toegeschreven.

Volgens de eerste berichten is de schade in South Carolina beperkter dan in Florida. In met name de kustplaatsen van South Carolina zorgde Ian voor overstromingen en raakten huizen beschadigd.

In Georgetown, niet ver van waar Ian aan land kwam, werd een houten pier de zee in geblazen. Verder zijn in de staat bomen ontworteld en elektriciteitsmasten omgewaaid. Voor zover bekend zijn er hier geen slachtoffers gevallen.


01 oktober 2022 06:47


Het wordt grijs en waterkoud: 'Soepkippenweer is in aantocht'

27-11-2022 om 10:42
Het wordt komende week een stuk kouder. Maar stralend blauwe luchten boven stijfbevroren plassen en sloten hoeven we voorlopig niet te verwachten. Meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar: "Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud."
Lees het artikel

Opmerkelijk: deze herfst was er geen enkele storm in Nederland

26-11-2022 om 07:47
Mocht je het gevoel hebben dat er de afgelopen tijd weinig zwaar weer is geweest, dan klopt dat wel. Er is tot nu toe geen enkele herfststorm over het land getrokken. En dat terwijl de meteorologische winter al over minder dan een week begint.
Lees het artikel

Oekraïne bereidt zich na rakettenregen voor op winter zonder stroom

24-11-2022 om 19:07
Een dag na de grootschalige Russische raketaanval zitten grote delen van Oekraïne nog altijd zonder stroom, water en verwarming. Inwoners staan in overlevingsstand en zullen dat mogelijk lang moeten volhouden. De echte winter moet nog beginnen. "Mensen maken zich zorgen. Het kan hier -20 worden", zegt correspondent Olaf Koens vanuit Kiev.
Lees het artikel

Vanaf maandag temperatuur omlaag, mogelijk langdurig kouder

24-11-2022 om 12:46
Meteorologen en weeramateurs houden de weerkaarten boven Scandinavië deze dagen extra goed in de gaten. Als het hogedrukgebied dat daar in ontwikkeling is zich 'krachtig gaat nestelen', dan zou het in ons land langdurig kouder kunnen worden. "Bij meteorologen die houden van de winter, gaat het hart dan sneller kloppen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Dit is waarom er juist in de herfst zoveel spinnenwebben zijn

21-11-2022 om 19:09
In de herfst is het volop spinnentijd. Niet alleen de beestjes zelf, maar ook de spinnenwebben duiken overal op. Ook je tuin hangt er nu waarschijnlijk vol mee. Maar waarom er juist nú zo veel spinnenwebben zijn? Daar is een logische verklaring voor.
Lees het artikel

Uitzonderlijk koud, schaatsliefhebbers grijpen kans in Winterswijk

20-11-2022 om 08:25
Deze eeuw was het nog niet eerder zo vroeg in de herfst zo koud. Met een temperatuur van -7 in de Bilt is er sprake van 'uitzonderlijke vorst'. En bij de ijsvereniging in Winterswijk betekende dit sproeien, sproeien en nog eens sproeien. "De hele nacht zijn we bezig geweest, maar het is gelukt: er ligt een geweldige schaatsbaan."
Lees het artikel

Twee doden in New York door winterstorm: bijna 2 meter sneeuw

19-11-2022 om 18:44
In Nederland daalde de temperatuur vannacht tot het vriespunt, maar die kou stelt weinig voor vergeleken met de winterstorm waar de staat New York de afgelopen dagen mee te maken kreeg. Daar is in sommige gebieden tot bijna twee meter sneeuw gevallen. Door de extreme weersomstandigheden zijn inmiddels twee mensen overleden.
Lees het artikel

Het vriest! Eerste landelijke vorstdag van het jaar is een feit

19-11-2022 om 13:32
De eerste landelijke vorstdag is een feit. Bij het KNMI-weerstation in De Bilt werd een temperatuur gemeten van -0,2 graad. Uitzonderlijk is dat niet voor de tijd van het jaar. "We zijn zelfs iets aan de late kant", zegt Leander de Wit van Buienradar.
Lees het artikel