Actueel

In samenwerking met:

Waarom het zo belangrijk is je schoorsteen op tijd te vegen

Brr, de herfst is buiten al goed te voelen. De bladeren kleuren mooi in de oranje tinten en je blaast wolkjes in de vroege ochtend. Voor velen hét signaal om de open haard of kachel weer aan te doen. Maar... waar moet je eigenlijk op letten als je hem weer voor het eerst aansteekt?

Voorkom een schoorsteenbrand

Voordat de open haard of kachel aan gaat is het belangrijk dat de schoorsteen goed schoon is van binnen. Achtergebleven vuil veroorzaakt jaarlijks namelijk nog veel schoorsteenbranden.

Ook kunnen vogelnesten en een brandbare laag die ontstaat door de verbranding van hout of kolen eventueel een brand in de schoorsteen veroorzaken. Om dit te voorkomen is het slim om elk jaar een schoorsteenveger te laten komen. 

Laat je schoorsteen vanaf boven of vanaf beneden vegen

Je kan de schoorsteen op twee manieren laten schoonvegen: vanaf de bovenkant op het dak of vanaf de onderkant in huis. Vanaf beneden is alleen mogelijk als de schoorsteen van binnenuit goed toegankelijk is. Als dit mogelijk is, is de schoorsteenveger snel klaar omdat hij geen ladder hoeft te plaatsen.

Er kan vanaf boven geveegd worden als er rondom de schoorsteen veel ruimte is. Zo kan de schoorsteenveger met een lange stok waar een borstel aan vast zit goed langs de wanden bewegen. De brandbare laag ‘creosoot’ op de schoorsteenwand laat dan ook los.

Factuur bewaren 

Wanneer je je schoorsteen hebt laten vegen is het altijd verstandig de factuur van de schoorsteenveger goed te bewaren. Het liefst ook digitaal (maak er bijvoorbeeld een foto van), aangezien de papieren factuur bij een brand natuurlijk verloren kan gaan. Wanneer je geen bewijs hebt dat je regelmatig de schoorsteen hebt laten controleren of vegen, kun je problemen krijgen met de verzekering en eventuele schadeafhandeling. 

Zelf de schoorsteen vegen

Als je beschikt over de kennis van het reinigen van schoorstenen, kan je de schoorsteen ook zelf schoonvegen. Het is wel belangrijk dat je een goeie ladder hebt, die het liefst bevestigd kan worden aan het huis. Zo voorkom je een hoop ongelukken.

Ook moet je geen last hebben van hoogtevrees, want voor je het weet zit je vast in de nok. Het uitbesteden van deze klus aan vakmensen is daarom de veiligste optie en het liefst elk jaar.

Fotocredits: 


01 oktober 2022 17:49


Krijgen we echt 'extreme diepvrieskou'? Rustig aan, zegt de meteoroloog

29-11-2022 om 13:13
'Diepvrieskou', een 'winter zoals in de vorige eeuw' en sneeuwbuien 'zoals we ze lang niet gezien hebben'. Wie weerliefhebbers volgt op sociale media, heeft al de nodige aankondigingen van een horrorwinter voorbij zien komen. Maar zijn die voorspellingen wel terecht? Dit zegt de meteoroloog erover.
Lees het artikel

Problemen op de weg door dichte mist, ook vluchten vertraagd

29-11-2022 om 06:55
Schiphol en Eindhoven Airport hebben last van vertragingen als gevolg van dichte mist eerder op de ochtend. Ook het wegverkeer had last van de mist. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond er meer dan 700 kilometer.

Lees het artikel

Het wordt grijs en waterkoud: 'Soepkippenweer is in aantocht'

27-11-2022 om 10:42
Het wordt komende week een stuk kouder. Maar stralend blauwe luchten boven stijfbevroren plassen en sloten hoeven we voorlopig niet te verwachten. Meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar: "Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud."
Lees het artikel

Opmerkelijk: deze herfst was er geen enkele storm in Nederland

26-11-2022 om 07:47
Mocht je het gevoel hebben dat er de afgelopen tijd weinig zwaar weer is geweest, dan klopt dat wel. Er is tot nu toe geen enkele herfststorm over het land getrokken. En dat terwijl de meteorologische winter al over minder dan een week begint.
Lees het artikel

Oekraïne bereidt zich na rakettenregen voor op winter zonder stroom

24-11-2022 om 19:07
Een dag na de grootschalige Russische raketaanval zitten grote delen van Oekraïne nog altijd zonder stroom, water en verwarming. Inwoners staan in overlevingsstand en zullen dat mogelijk lang moeten volhouden. De echte winter moet nog beginnen. "Mensen maken zich zorgen. Het kan hier -20 worden", zegt correspondent Olaf Koens vanuit Kiev.
Lees het artikel

Vanaf maandag temperatuur omlaag, mogelijk langdurig kouder

24-11-2022 om 12:46
Meteorologen en weeramateurs houden de weerkaarten boven Scandinavië deze dagen extra goed in de gaten. Als het hogedrukgebied dat daar in ontwikkeling is zich 'krachtig gaat nestelen', dan zou het in ons land langdurig kouder kunnen worden. "Bij meteorologen die houden van de winter, gaat het hart dan sneller kloppen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Dit is waarom er juist in de herfst zoveel spinnenwebben zijn

21-11-2022 om 19:09
In de herfst is het volop spinnentijd. Niet alleen de beestjes zelf, maar ook de spinnenwebben duiken overal op. Ook je tuin hangt er nu waarschijnlijk vol mee. Maar waarom er juist nú zo veel spinnenwebben zijn? Daar is een logische verklaring voor.
Lees het artikel

Uitzonderlijk koud, schaatsliefhebbers grijpen kans in Winterswijk

20-11-2022 om 08:25
Deze eeuw was het nog niet eerder zo vroeg in de herfst zo koud. Met een temperatuur van -7 in de Bilt is er sprake van 'uitzonderlijke vorst'. En bij de ijsvereniging in Winterswijk betekende dit sproeien, sproeien en nog eens sproeien. "De hele nacht zijn we bezig geweest, maar het is gelukt: er ligt een geweldige schaatsbaan."
Lees het artikel

Twee doden in New York door winterstorm: bijna 2 meter sneeuw

19-11-2022 om 18:44
In Nederland daalde de temperatuur vannacht tot het vriespunt, maar die kou stelt weinig voor vergeleken met de winterstorm waar de staat New York de afgelopen dagen mee te maken kreeg. Daar is in sommige gebieden tot bijna twee meter sneeuw gevallen. Door de extreme weersomstandigheden zijn inmiddels twee mensen overleden.
Lees het artikel