Actueel

In samenwerking met:

Miljoenen huizen zonder stroom in Florida door orkaan Ian

Bijna 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven in Florida zitten zonder stroom door de gevolgen van orkaan Ian. Gouverneur Ron DeSantis zegt dat Ian waarschijnlijk schade aanricht in de hele staat en één van de zwaarste orkanen is die Florida ooit trof.

"Dit is een grote, en ik denk dat we allemaal weten dat er grote, grote gevolgen zullen zijn", sprak DeSantis. De overstromingen als gevolg van de orkaan zouden 'de ernstigste ooit zijn in het zuidwesten van de staat'.

Iets afgezwakt

In de uren nadat Ian bij het eiland Cayo Costa aan land kwam, zwakte de orkaan af van de op één na zwaarste categorie 4 naar uiteindelijk categorie 1. Daar horen windsnelheden bij tot 145 kilometer per uur. Ook die kunnen nog verwoestende gevolgen hebben: er wordt gewaarschuwd voor 'catastrofale overstromingen'.

De eerste beelden van de orkaan nadat die in Florida was aangeland:

De verwachting was al dat Ian boven land langzaam maar zeker zou afzwakken, maar de ernstige overlast zal vandaag nog de hele dag aanhouden. Daarna koerst Ian af op de staten Zuid- en Noord-Carolina en Virginia. Ook daar is intussen de noodtoestand uitgeroepen.

Luchtvaartmaatschappijen hebben bijna 2000 vluchten voor vandaag geannuleerd. In totaal zijn sinds dinsdag meer dan 5000 vluchten geschrapt.

'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Weerman Mike Seidel voor The Weather Channel schrijft op Twitter dat hij tijdens zijn decennialange carrière verslag heeft gedaan van meer dan 90 stormen, maar "nog nooit zoiets als orkaan Ian heeft meegemaakt".

Meteoroloog Nick Underwood van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die met een vliegtuig door het oog van de orkaan vloog, deelt beelden van die vlucht met de BBC.

Hij vloog door verschillende orkanen om metingen te verrichten maar zegt dat de vlucht gisteren met afstand de ruigste uit zijn carrière is. "Zulke zijwaartse bewegingen heb ik nog nooit meegemaakt." Bekijk het filmpje in zijn tweet hieronder:


29 september 2022 11:06


Zo maak je jouw dakgoot winterproof

01-12-2022 om 05:55
Wanneer het kouder wordt is het verstandig je dakgoot winterproof te maken om lekkage te voorkomen. Laat je dakgoten ongeschonden de winter doorkomen en klim nog één keer de ladder op.
Lees het artikel

Krijgen we echt 'extreme diepvrieskou'? Rustig aan, zegt de meteoroloog

29-11-2022 om 13:13
'Diepvrieskou', een 'winter zoals in de vorige eeuw' en sneeuwbuien 'zoals we ze lang niet gezien hebben'. Wie weerliefhebbers volgt op sociale media, heeft al de nodige aankondigingen van een horrorwinter voorbij zien komen. Maar zijn die voorspellingen wel terecht? Dit zegt de meteoroloog erover.
Lees het artikel

Problemen op de weg door dichte mist, ook vluchten vertraagd

29-11-2022 om 06:55
Schiphol en Eindhoven Airport hebben last van vertragingen als gevolg van dichte mist eerder op de ochtend. Ook het wegverkeer had last van de mist. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond er meer dan 700 kilometer.

Lees het artikel

Het wordt grijs en waterkoud: 'Soepkippenweer is in aantocht'

27-11-2022 om 10:42
Het wordt komende week een stuk kouder. Maar stralend blauwe luchten boven stijfbevroren plassen en sloten hoeven we voorlopig niet te verwachten. Meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar: "Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud."
Lees het artikel

Opmerkelijk: deze herfst was er geen enkele storm in Nederland

26-11-2022 om 07:47
Mocht je het gevoel hebben dat er de afgelopen tijd weinig zwaar weer is geweest, dan klopt dat wel. Er is tot nu toe geen enkele herfststorm over het land getrokken. En dat terwijl de meteorologische winter al over minder dan een week begint.
Lees het artikel

Oekraïne bereidt zich na rakettenregen voor op winter zonder stroom

24-11-2022 om 19:07
Een dag na de grootschalige Russische raketaanval zitten grote delen van Oekraïne nog altijd zonder stroom, water en verwarming. Inwoners staan in overlevingsstand en zullen dat mogelijk lang moeten volhouden. De echte winter moet nog beginnen. "Mensen maken zich zorgen. Het kan hier -20 worden", zegt correspondent Olaf Koens vanuit Kiev.
Lees het artikel

Vanaf maandag temperatuur omlaag, mogelijk langdurig kouder

24-11-2022 om 12:46
Meteorologen en weeramateurs houden de weerkaarten boven Scandinavië deze dagen extra goed in de gaten. Als het hogedrukgebied dat daar in ontwikkeling is zich 'krachtig gaat nestelen', dan zou het in ons land langdurig kouder kunnen worden. "Bij meteorologen die houden van de winter, gaat het hart dan sneller kloppen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Dit is waarom er juist in de herfst zoveel spinnenwebben zijn

21-11-2022 om 19:09
In de herfst is het volop spinnentijd. Niet alleen de beestjes zelf, maar ook de spinnenwebben duiken overal op. Ook je tuin hangt er nu waarschijnlijk vol mee. Maar waarom er juist nú zo veel spinnenwebben zijn? Daar is een logische verklaring voor.
Lees het artikel

Uitzonderlijk koud, schaatsliefhebbers grijpen kans in Winterswijk

20-11-2022 om 08:25
Deze eeuw was het nog niet eerder zo vroeg in de herfst zo koud. Met een temperatuur van -7 in de Bilt is er sprake van 'uitzonderlijke vorst'. En bij de ijsvereniging in Winterswijk betekende dit sproeien, sproeien en nog eens sproeien. "De hele nacht zijn we bezig geweest, maar het is gelukt: er ligt een geweldige schaatsbaan."
Lees het artikel