Actueel

In samenwerking met:

Sporten in de hitte: hoe doe je dat het beste?

Met deze hitte eens flink gaan sporten: de omstandigheden nodigen daar misschien niet echt toe uit. Toch weerhoudt het een hoop mensen niet. De vraag is alleen: hoe sport je het beste met zulke hoge temperaturen? En wat gebeurt er eigenlijk in je lijf? We vroegen het aan bewegingswetenschapper Willem-Paul Wierts.

Of je nu kiest voor een lange wandeltocht, honderden kilometers gaat fietsen of erop uitgaat om te hardlopen. Sporten in warm weer vergt de nodige voorbereiding en kennis over wat er in je lichaam gebeurt en wat het nodig heeft. Het kost namelijk veel meer energie, zegt Wierts. "Je lichaam moet niet alleen een inspanning leveren, maar ook aan het werk om je temperatuur zo laag mogelijk houden."

Optimaal functioneren

Met temperaturen van boven de 30 graden, moet je dan met een aantal dingen rekening houden. Om dat te begrijpen, kijken we eerst naar wat de warmte nu eigenlijk met je lichaam doet.

Ondanks het extreem warme weer, begonnen een paar duizend toerrijders aan de toerversie van La Vuelta.

Je lichaam heeft een vaste temperatuur waarop het optimaal functioneert, zegt Wierts. "Als de temperatuur daaronder of daarboven komt, neemt het functioneren van het lichaam af. Bij hele hoge temperaturen zul je er dus voor moeten zorgen dat de temperatuur van het lichaam wat lager wordt. Bij lage temperaturen zul je ervoor moeten zorgen dat de temperatuur van het lichaam hoger wordt."

Goede voorbereiding

Bij dit weer is het dus belangrijk om te zorgen dat je lichaam niet te warm wordt. Daarvoor doet het lichaam al de nodige dingen zelf. Zo gaat je hartslag omhoog, net als je ademhalingsfrequentie en doorbloeding in je huid. "Hierdoor ga je meer zweten. En dat zweet zorgt er voor dat je de warmte kunt afgeven aan de omgeving."

Maar blind vertrouwen op hoe je lichaam reageert, is niet voldoende. Een goede voorbereiding helpt om de hitte tijdens het sporten beter te lijf te gaan. "Kijk, hoe koeler je begint, hoe langer het duurt voordat je lichaamstemperatuur op zo'n niveau komt dat je er last van krijgt", zegt Wierts.

"Als je vooraf bijvoorbeeld een koud bad of een koude douche neemt, zorg je ervoor dat je lichaam meer warmte opslaat. Dit voorkomt dat je tijdens het sporten écht maatregelen moet nemen om de lichaamstemperatuur omlaag te brengen."

Gewenning

Ook helpt het als je lichaam al gewend is geraakt aan hoge temperaturen. "Een reeks warme dagen zoals we die nu hebben, helpt daarbij", zegt Wierts. "Dat is beter dan dat de temperatuur ineens van 20 naar 35 graden schiet."

Mensen die op vakantie zijn geweest naar een warm land, hebben ook een voorsprong. "Hun lichamen hebben zich al beter aangepast aan de hoge temperaturen en zij kunnen dus ook beter sporten."

Dit zijn beide dingen die je vóór het sporten kunt doen. Tijdens het sporten helpt het om koel water te drinken of 'ice-slurry's' te drinken, ook wel schaafijs genoemd. Dit helpt om de temperatuur in het lichaam omlaag te brengen, zegt Wierts.

Hij plaatst wel een kanttekening: "Je moet dit een aantal keer trainen. Want als je in één keer een koude klets naar binnen giet kan dat tot maag- en darmklachten leiden." Een beker water over je hoofd kieperen kan ook helpen.

Gevaren

Maar los van een goede voorbereiding, kan sporten in de hitte nog steeds gevaren met zich meebrengen. "Mensen kunnen last krijgen van oververhittingsverschijnselen. Je ziet dat het vaakst bij hardloopwedstrijden. Als mensen te lang sporten zonder te koelen, loopt de lichaamstemperatuur zo ver op, dat de organen niet meer goed kunnen functioneren. En dan krijg je gezondheidsproblemen."

Dus, zegt Wierts: "Als je last krijgt van de hitte, moet je hulp zoeken. En uit de zon gaan, wat drinken en zorgen dat je afkoelt."


13 augustus 2022 19:09


Hier moet je op letten bij het kiezen van het juiste haardhout

26-09-2022 om 18:22
Het stookseizoen komt er aan óf is voor velen zelfs al begonnen. Maar welk haardhout past nou het beste bij jouw kachel of open haard én welk type hout geeft de meeste warmte af? In dit artikel geven wij alle tips over welk soort hout jouw kachel nodig heeft om jouw huis zo effectief mogelijk te verwarmen.
Lees het artikel

Tien graden kouder dan vorig jaar: frisse week in aantocht

25-09-2022 om 10:37
Het is ons niet gegund: een mooie warme nazomer zoals eerdere jaren. De temperatuur bleef afgelopen week hangen rond een graad of 13. Komende week wordt het nog wat frisser. Morgen en dinsdag bereikt het kwik een graad of 12, verwacht Sebastiaan Aarts van Buienradar. Ter vergelijking: vorig jaar was het rond deze tijd 23 graden. "Het is nu echt te koud voor de tijd van het jaar."
Lees het artikel

Morgen wordt een lichtpuntje, in een verder flink natte week

24-09-2022 om 09:37
Behoorlijk wat regen vandaag, en dat zal ook de komende week het geval zijn. Morgen is er wel een klein lichtpuntje: "Het wordt dan best een mooie dag."
Lees het artikel

Het waren een paar droge dagen, maar de herfst komt snel terug

23-09-2022 om 13:46
Genoten de afgelopen dagen? Heel goed, want je regenjas kan weer uit de kast. De herfst is begonnen, en dat is de komende dagen te merken.
Lees het artikel

Deense bank deelt dekens uit aan personeel

22-09-2022 om 15:45
Ook in Denemarken is de energiecrisis voelbaar. Daarom gaat de thermostaat in overheidsgebouwen deze winter op maximaal 19 graden en bedrijven is gevraagd dat voorbeeld te volgen. Onder andere de Arbejdernes Landsbank heeft dat gedaan. Om te voorkomen dat werknemers onverhoopt verkleumen, deelt de bank nu dekens uit.
Lees het artikel

Er viel veel regen, maar is de extreme droogte ook opgelost?

21-09-2022 om 13:28
Regenjassen en paraplu's konden na een lange periode vol zonneschijn eindelijk weer uit de kast. De afgelopen weken viel er flink wat regen. Is het nu over met de droogte, of waren de buien een druppel op een gloeiende plaat?
Lees het artikel

Voor 't eerst dit najaar vorst aan de grond: -1,8 in Eelde

21-09-2022 om 05:31
Voor het eerst dit najaar heeft het aan de grond gevroren. Op meetpunt Eelde in Drenthe daalde de temperatuur aan de grond afgelopen nacht naar -1,8 graden. Hoewel de ochtend koud van start ging, belooft het een zonnige en redelijk warme dag te worden.
Lees het artikel

Amerikaanse weerman ontslagen om naaktbeelden: 'Wilde het geheimhouden'

20-09-2022 om 02:17
Een Amerikaanse weerman is zijn baan kwijtgeraakt nadat de televisiezender waar hij voor werkte hoogte had gekregen van zijn activiteiten buiten de studio. Erick Adame verscheen in zijn vrije tijd voor de webcam op een site met naaktbeelden. Iemand filmde dat en stuurde die video naar zijn baas. "Het was waarschijnlijk naïef van mij om te denken dat ik dit geheim kon houden."
Lees het artikel

Kouderecord, maar later deze week richting 20 graden

18-09-2022 om 20:26
Het was zondag officieel de koudste 18 september ooit gemeten. De maximumtemperatuur in De Bilt bleef steken op 13,3 graden. Het oude record uit 1962 stond op 13,5 graden. Komende week ziet er weer wat warmer uit.
Lees het artikel

Miljoenen Japanners moeten evacueren voor supertyfoon

18-09-2022 om 08:25
De supertyfoon Nanmadol heeft nog voordat hij de kust van Japan echt heeft bereikt al voor flinke schade gezorgd. 93.000 huizen zitten zonder stroom als gevolg van beschadigde elektriciteitskabels. Persoonlijke ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan. De autoriteiten hebben vier miljoen mensen opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken.
Lees het artikel