Actueel

In samenwerking met:

Eerste hittegolf van het jaar is een feit – en waarschijnlijk zijn we over de helft

De thermometer in De Bilt heeft vanmorgen de 25 graden aangetikt, en dat betekent dat de eerste landelijke hittegolf van dit jaar een feit is. Hoewel het vanaf maandag iets minder warm wordt, is het nog maar de vraag of we daar iets van gaan merken, zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen.

Vijf dagen boven de 25 graden, waarvan drie boven de 30. Dat is de definitie van een hittegolf. Aangezien het de afgelopen dagen in De Bilt – het landelijke peilstation van het KNMI – 30 graden of warmer is geweest, was 25 graden vandaag 'voldoende'. Dat was het om 10.00 uur. Maar ook de 30 wordt vandaag zeker aangetikt, zegt Schambergen. En morgen ook.

Klam en benauwd

"Vanaf morgen wordt de lucht ook vochtiger. Dat betekent dat het warmer aanvoelt dan het is. Maandag en dinsdag zien we wat lagere temperaturen, landelijk rond de 27 à 28 graden, maar het wordt door die luchtvochtigheid ook klammer en benauwder. Dus ik betwijfel of het minder warm aanvoelt."

Wel kan er vanaf maandag – zeer lokaal – regen vallen. "Dat noemen we popcornbuien: we weten niet precies wanneer ze gaan ontstaan, maar als ze dat doen dan blijven ze vrij lang boven dezelfde plek hangen. Dat betekent dat het ene dorp een flinke plensbui krijgt, en het dorp daarnaast volledig droog blijft." Maar ook op de plekken waar veel regen valt, zal het niet genoeg zijn om de droogte tegen te gaan.

Woensdag erop of eronder

Ook woensdag zal waarschijnlijk nog deel uitmaken van de hittegolf, die dan 9 dagen duurt. Hoewel dat nog onzeker is: voor die dag is de verwachting nu dat het landelijk 25 graden wordt; erop of eronder dus. 

Donderdag zou het een stuk frisser kunnen worden, met ook regen. Dat hangt af van de koers van een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk komt. Gaat dat over Nederland? Dan tikken we misschien niet meer dan 20 graden aan. Maar gaat het richting Duitsland, dan blijft het in het grootste deel van het land droog en kan het ook iets warmer worden. Al lijkt het er niet op dat de 25 graden gehaald wordt, en dat zou dan betekenen dat de hittegolf eindigt.

Zomerweer

En daarna? Dan wordt het gewoon weer warmer. "Of er een nieuwe hittegolf komt, dat kan ik nu niet zeggen", zegt Schambergen. "Daarvoor is het te ver weg. Maar het zal wel weer echt zomerweer worden."

Voor wie komende nacht niet kan slapen door de hitte, is er ook iets om naar uit te kijken: de Perseïden. Dat betekent dat er veel vallende sterren zijn. Helaas zullen de meeste door de felle maan onzichtbaar zijn, maar alsnog verwacht Schambergen dat we er zo'n 15 per uur kunnen zien. 


13 augustus 2022 10:08


Dit is waarom je je lavendelplant in het voorjaar én het najaar moet snoeien

02-10-2022 om 04:58
Heb jij een mooie lavendelplant in je tuin staan? Dan is het belangrijk om 'm geregeld te snoeien. Het beste kun je dit in het voorjaar én het najaar doen, zodat ‘ie volgend jaar weer lekker vol wordt en prachtig zal bloeien.
Lees het artikel

Waarom het zo belangrijk is je houtkachel/ openhaard op tijd te vegen

01-10-2022 om 15:49
Brr, de herfst is buiten al goed te voelen. De bladeren kleuren mooi in de oranje tinten en je blaast wolkjes in de vroege ochtend. Voor velen hét signaal om de openhaard weer aan te doen. Na een lange wandeling in het weekend of na een werkdag is het heerlijk om knus voor de haard te kruipen. Maar, waar moet je eigenlijk op letten als je hem weer voor het eerst aansteekt?
Lees het artikel

Mooie en droge najaarsweek op komst na uitzonderlijk regenachtige maand

01-10-2022 om 11:15
Na een uitzonderlijke natte september, belooft de eerste week van oktober een droge en 'aangename najaarsweek' te worden, zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar.
Lees het artikel

Orkaan Ian is nu nog slechts een storm, maar laat tientallen doden achter

01-10-2022 om 04:47
Het dodental door orkaan Ian in Florida is opgelopen naar ten minste 27. De storm heeft zich inmiddels verplaatst naar North Carolina, maar is wel flink in kracht afgenomen.
Lees het artikel

Regenjas aan en gaan: herfstmachine gaat op volle toeren draaien

29-09-2022 om 14:08
Geniet nog maar even van deze mooie dag en van morgen overdag, want vanaf morgenavond is het gedaan met het mooie weer. "Het gaat veel regenen dit weekend, heel veel."
Lees het artikel

Miljoenen huizen zonder stroom in Florida door orkaan Ian

29-09-2022 om 09:06
Bijna 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven in Florida zitten zonder stroom door de gevolgen van orkaan Ian. Gouverneur Ron DeSantis zegt dat Ian waarschijnlijk schade aanricht in de hele staat en één van de zwaarste orkanen is die Florida ooit trof.
Lees het artikel

KNMI waarschuwt voor lokaal dichte mist in bijna hele land

29-09-2022 om 05:13
Het KNMI waarschuwt voor plaatselijk dichte mist in bijna het hele land. Alleen in Zeeland en op de Wadden geldt geen code geel vanwege de mist. De mist lost eind van de ochtend weer op.
Lees het artikel

Orkaan Ian houdt huis: heel Cuba zonder stroom, inwoners radeloos

28-09-2022 om 08:33
Heel Cuba zit in het donker. Orkaan Ian hield geweldig huis op het eiland, waardoor alle elektriciteit uitviel en enkele van de belangrijkste tabaksplantages verwoest werden.
Lees het artikel

Orkaan Ian koerst richting Florida terwijl heel Cuba zonder stroom zit

28-09-2022 om 03:53
Inwoners van Florida moeten zich klaarmaken voor levensbedreigende overstromingen en windsnelheden tot mogelijk wel meer dan 200 kilometer per uur. Orkaan Ian is onderweg naar de Amerikaanse staat en komt daar vanavond (Nederlandse tijd), eerder dan verwacht, aan. "Het ziet er niet goed uit", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. Intussen zit heel Cuba in het donker.
Lees het artikel

Buienparade blijft, volgende week beter weer verwacht

27-09-2022 om 08:58
Laat die regenjas deze week maar aan de kapstok hangen, want de buien die nu overtrekken zijn voorlopig nog niet weg. Er is wel een lichtpuntje: volgende week wordt waarschijnlijk mooi najaarsweer.
Lees het artikel