Actueel

In samenwerking met:

Festival roept op om leren kleding thuis te laten: 'Dan maar zonder shirt'

De organisatie van het Belgische hardrock- en metalfestival Alcatraz roept haar bezoekers op om komend weekend geen leer en zwart te dragen, met oog op de warmte. Maar dat is nogal wat om te vragen van hardrock- en metalfans. Hoe kleden rockers zich verantwoord tijdens een hittegolf?

Het wordt morgen zo'n 31 graden. Voor festival Alcatraz dus genoeg reden om bezoekers af te raden om leren en zwarte kleren te dragen. En dat terwijl juist bezoekers van dat festival graag zulk soort kleding dragen. "Ik kan me niet voorstellen dat mensen dan maar een wit t-shirt aandoen", zegt Buddie ter Meulen van alternatieve kledingwinkel de Popshop. "Als je altijd zwart draagt, doe je niet ineens een wit shirt aan. Daar voel je je dan niet goed bij."

"Ik denk dat ze dan liever gewoon hun shirt uittrekken, dan zie je de tattoos tenminste ook goed", vervolgt Ter Meulen. Voor wie zijn kleren liever aanhoudt zijn er gelukkig nog andere opties. "Er zijn ook zwarte kledingstukken die je met warm weer aan kan doen, zoals doorschijnende shirts."

Termofysioloog Koen Levels van defensie wijst erop dat het desondanks wel aan te raden is om over de kleur van kleding na te denken. "Donkere kleuren, zoals zwart, nemen heel veel warmtestraling van de zon op. Maar lichte kleuren, zeker wit, die weerkaatsen de zonnestraling. Hoe lichter de kleur, hoe meer straling wordt teruggestuurd."

Daarnaast speelt volgens de thermofysioloog het materiaal een rol. "Je moet zweet kunnen verdampen om af te koelen en dat gaat beter als je luchtig gekleed bent. Leer ademt wel een beetje dus je kan wel wat verdampen, maar sportshirts zijn bijvoorbeeld meestal van synthetisch materiaal. Dat werkt veel beter."

Laagjes

"Verder gaat het bij leer vaak om jasjes en broeken. Laagjes maken het ook warmer", vervolgt Levels. "Het probleem is dan dat je je warmte moeilijker kwijt kan. Een warme omgeving hoeft geen probleem te zijn, zolang je de warmte maar kwijt kan. Daarom is transpireren is belangrijk en als dat niet gebeurt, warmt je lichaam op."

Dit kan uiteindelijk gevaarlijke situaties opleveren, vertelt Levels. "Je kan je wat flauwer gaan voelen en hoofdpijn krijgen, of uiteindelijk zelfs flauwvallen of een hitteberoerte krijgen. In een drukke mensenmassa speelt dat nog sterker."


12 augustus 2022 14:23


Hier moet je op letten bij het kiezen van het juiste haardhout

26-09-2022 om 18:22
Het stookseizoen komt er aan óf is voor velen zelfs al begonnen. Maar welk haardhout past nou het beste bij jouw kachel of open haard én welk type hout geeft de meeste warmte af? In dit artikel geven wij alle tips over welk soort hout jouw kachel nodig heeft om jouw huis zo effectief mogelijk te verwarmen.
Lees het artikel

Tien graden kouder dan vorig jaar: frisse week in aantocht

25-09-2022 om 10:37
Het is ons niet gegund: een mooie warme nazomer zoals eerdere jaren. De temperatuur bleef afgelopen week hangen rond een graad of 13. Komende week wordt het nog wat frisser. Morgen en dinsdag bereikt het kwik een graad of 12, verwacht Sebastiaan Aarts van Buienradar. Ter vergelijking: vorig jaar was het rond deze tijd 23 graden. "Het is nu echt te koud voor de tijd van het jaar."
Lees het artikel

Morgen wordt een lichtpuntje, in een verder flink natte week

24-09-2022 om 09:37
Behoorlijk wat regen vandaag, en dat zal ook de komende week het geval zijn. Morgen is er wel een klein lichtpuntje: "Het wordt dan best een mooie dag."
Lees het artikel

Het waren een paar droge dagen, maar de herfst komt snel terug

23-09-2022 om 13:46
Genoten de afgelopen dagen? Heel goed, want je regenjas kan weer uit de kast. De herfst is begonnen, en dat is de komende dagen te merken.
Lees het artikel

Deense bank deelt dekens uit aan personeel

22-09-2022 om 15:45
Ook in Denemarken is de energiecrisis voelbaar. Daarom gaat de thermostaat in overheidsgebouwen deze winter op maximaal 19 graden en bedrijven is gevraagd dat voorbeeld te volgen. Onder andere de Arbejdernes Landsbank heeft dat gedaan. Om te voorkomen dat werknemers onverhoopt verkleumen, deelt de bank nu dekens uit.
Lees het artikel

Er viel veel regen, maar is de extreme droogte ook opgelost?

21-09-2022 om 13:28
Regenjassen en paraplu's konden na een lange periode vol zonneschijn eindelijk weer uit de kast. De afgelopen weken viel er flink wat regen. Is het nu over met de droogte, of waren de buien een druppel op een gloeiende plaat?
Lees het artikel

Voor 't eerst dit najaar vorst aan de grond: -1,8 in Eelde

21-09-2022 om 05:31
Voor het eerst dit najaar heeft het aan de grond gevroren. Op meetpunt Eelde in Drenthe daalde de temperatuur aan de grond afgelopen nacht naar -1,8 graden. Hoewel de ochtend koud van start ging, belooft het een zonnige en redelijk warme dag te worden.
Lees het artikel

Amerikaanse weerman ontslagen om naaktbeelden: 'Wilde het geheimhouden'

20-09-2022 om 02:17
Een Amerikaanse weerman is zijn baan kwijtgeraakt nadat de televisiezender waar hij voor werkte hoogte had gekregen van zijn activiteiten buiten de studio. Erick Adame verscheen in zijn vrije tijd voor de webcam op een site met naaktbeelden. Iemand filmde dat en stuurde die video naar zijn baas. "Het was waarschijnlijk naïef van mij om te denken dat ik dit geheim kon houden."
Lees het artikel

Kouderecord, maar later deze week richting 20 graden

18-09-2022 om 20:26
Het was zondag officieel de koudste 18 september ooit gemeten. De maximumtemperatuur in De Bilt bleef steken op 13,3 graden. Het oude record uit 1962 stond op 13,5 graden. Komende week ziet er weer wat warmer uit.
Lees het artikel

Miljoenen Japanners moeten evacueren voor supertyfoon

18-09-2022 om 08:25
De supertyfoon Nanmadol heeft nog voordat hij de kust van Japan echt heeft bereikt al voor flinke schade gezorgd. 93.000 huizen zitten zonder stroom als gevolg van beschadigde elektriciteitskabels. Persoonlijke ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan. De autoriteiten hebben vier miljoen mensen opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken.
Lees het artikel