Actueel

In samenwerking met:

Hoogste alarmfase om bosbranden: extra surveillances en watervoorraad op peil

Voor heel Nederland geldt de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Brandweerkorpsen hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. In de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland worden surveillancevluchten uitgevoerd.

Het gaat om gebieden waar relatief weinig mensen komen, dus een eventuele brand zou daar vaak later ontdekt worden, zegt een woordvoerder. "Vanuit de lucht kunnen we een groot deel goed in de gaten houden. Door dagelijks te surveilleren, maken we de risico's aanzienlijk kleiner."

Gortdroog

Op de Veluwe staan grote tanks met water bij bos en hei. Daardoor is er direct bluswater voorhanden, als er ergens een natuurbrand uitbreekt. In de veiligheidsregio Kennemerland staan brandweerwagens paraat met elk een voorraad van 15.000 liter water aan boord.

Het is weken erg droog en het waait flink. Voor de komende twee weken wordt geen regen van betekenis voorzien. De brandweer roept mensen op om direct alarm te slaan als ze ergens in de natuur rook en/of vuur zien of ruiken. "En natuurlijk zelf ook niet barbecueën, vuurkorven aansteken of roken in de natuur", aldus brandweerbevelvoerder Maurice Dorsman van de brandweer Kennemerland.

Bekijk hier de actuele temperatuur:

Uit onderzoek is bekend dat veruit de meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Het oplaten van een zogenoemde wensballon met een kaarsje is om die reden zeer ongewenst. Op Texel geldt een verbod op roken binnen 30 meter afstand van de duinen.

Brandweerkorpsen in moeilijk bereikbare gebieden, zoals de bossen en de duinen, beschikken over speciale voertuigen die op ruw terrein kunnen rijden. Nu het risico op natuurbrand groot is rukt de brandweer met meer eenheden dan normaal uit naar een vermoedelijke brandhaard. Dorsman: "Onze slagkracht is zo groot mogelijk. En als het nodig is kunnen we andere regio's en zelfs de blushelikopters van Defensie te hulp roepen."

Blushelikopters Defensie

Defensie heeft blushelikopters tot haar beschikking. Onder die helikopters hangt een grote waterzak. Daarmee wordt water uit een waterwinplaats gehaald en getransporteerd naar de brandhaard. Op aanwijzing van brandweerlieden op de grond wordt de waterzak geleegd. Dinsdag loosde de blushelikopter nog circa 62.500 liter water boven een duinbrand bij de Brouwersdam. Bekijk hier beelden van de brand:


11 augustus 2022 15:51


Voor wie de verwarming uit wil laten: 'Je kan wennen aan een koude woonkamer'

07-10-2022 om 06:51
Door de gestegen gasprijzen hebben veel mensen een haat-liefdeverhouding gekregen met de thermostaat. Kunnen we wennen aan koude woonkamers als we de verwarming uit willen laten? "Je lichaam kan veel meer aan dan je denkt."
Lees het artikel

Hans Klok treedt op tijdens Het Amsterdamse Winterparadijs

06-10-2022 om 09:12
Het Amsterdamse Winterparadijs keert na een jaar afwezigheid terug in de RAI in Amsterdam. Het festival is dit jaar van 15 december tot en met 1 januari, kondigt de organisatie aan.
Lees het artikel

Winterjassen terug in de kast: hoge temperaturen, weinig neerslag

04-10-2022 om 11:55
De winterjas kan weer even terug in de kast. Na veel regen en lage temperaturen de laatste tijd kan het vandaag weleens 20 graden worden in het zuiden van het land. Morgen is zelfs de 22 graden haalbaar in Zuid-Limburg, zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Dit is waarom je je lavendelplant in het voorjaar én het najaar moet snoeien

02-10-2022 om 04:58
Heb jij een mooie lavendelplant in je tuin staan? Dan is het belangrijk om 'm geregeld te snoeien. Het beste kun je dit in het voorjaar én het najaar doen, zodat ‘ie volgend jaar weer lekker vol wordt en prachtig zal bloeien.
Lees het artikel

Waarom het zo belangrijk is je schoorsteen op tijd te vegen

01-10-2022 om 15:49
Brr, de herfst is buiten al goed te voelen. De bladeren kleuren mooi in de oranje tinten en je blaast wolkjes in de vroege ochtend. Voor velen hét signaal om de open haard of kachel weer aan te doen. Maar... waar moet je eigenlijk op letten als je hem weer voor het eerst aansteekt?
Lees het artikel

Mooie en droge najaarsweek op komst na uitzonderlijk regenachtige maand

01-10-2022 om 11:15
Na een uitzonderlijke natte september, belooft de eerste week van oktober een droge en 'aangename najaarsweek' te worden, zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar.
Lees het artikel

Orkaan Ian is nu nog slechts een storm, maar laat tientallen doden achter

01-10-2022 om 04:47
Het dodental door orkaan Ian in Florida is opgelopen naar ten minste 27. De storm heeft zich inmiddels verplaatst naar North Carolina, maar is wel flink in kracht afgenomen.
Lees het artikel

Regenjas aan en gaan: herfstmachine gaat op volle toeren draaien

29-09-2022 om 14:08
Geniet nog maar even van deze mooie dag en van morgen overdag, want vanaf morgenavond is het gedaan met het mooie weer. "Het gaat veel regenen dit weekend, heel veel."
Lees het artikel

Miljoenen huizen zonder stroom in Florida door orkaan Ian

29-09-2022 om 09:06
Bijna 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven in Florida zitten zonder stroom door de gevolgen van orkaan Ian. Gouverneur Ron DeSantis zegt dat Ian waarschijnlijk schade aanricht in de hele staat en één van de zwaarste orkanen is die Florida ooit trof.
Lees het artikel

KNMI waarschuwt voor lokaal dichte mist in bijna hele land

29-09-2022 om 05:13
Het KNMI waarschuwt voor plaatselijk dichte mist in bijna het hele land. Alleen in Zeeland en op de Wadden geldt geen code geel vanwege de mist. De mist lost eind van de ochtend weer op.
Lees het artikel