Actueel

In samenwerking met:

BBQ-saus blijkt te zoet: 'Gebruikt om smaak van vies eten te maskeren'

Spareribs, speklapjes of pulled pork: ze worden door menig liefhebber overgoten met barbecuesaus. Maar deze zoete, rokerige saus bevat volgens het Voedingscentrum te veel suiker: sommige merken wel 7 suikerklontjes per 100 gram. Gelukkig is er een minder ongezond alternatief.

Barbecuesaus is al honderden jaren populair. Het komt volgens kookboekauteur Susan Aretz al voor sinds de zeventiende eeuw. "Destijds werd het vooral gegeten door kolonialisten. Dat was een barbecuesaus in simpele vorm. Het werd vooral gebruikt om vlees malser te maken."

De saus werd in Europa populair rond de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werd er veel suiker aan toegevoegd. "Vaak werd de saus op basis van ketchup of worcestersaus gemaakt." Uiteindelijk heeft die ongezonde variant de basis gelegd voor de barbecuesaus zoals we die nu kennen. "Vaak wordt barbecuesaus gebruikt om slecht of vies eten te maskeren. In Nederland is dat absoluut het geval. We kunnen niet bepaald stellen dat het hier om een culinair hoogstandje gaat."

Het Voedingscentrum onderzocht zes verschillende merken barbecuesaus. De Jumbo Barbecuesaus Honey blijkt met 32 gram suiker per 100 gram saus het ongezondst, gevolgd door de saus van Calvé en Yildriz die 29 gram suiker per 100 gram bevatten. De minst zoete variant is Zero Jack Smokey BBQ Sauce van Remia met slechts 3 gram suiker.

"Je kunt zien dat er soms grote verschillen zijn tussen deze producten als het gaat om bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker of zout die erin zit", legt Tara Eikenaar van het Voedingscentrum uit aan EditieNL. Ze raadt dan ook aan om goed op de etiketten te kijken.

Overgewicht

"Sausjes bevatten over het algemeen veel calorieën. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, kom je aan in gewicht. En de inname van te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk." Toch hoef je volgens haar niet sausloos te eten. "Af en toe kan een beetje saus natuurlijk best. Het is goed om te weten dat als je toch voor een sausje kiest, je kunt kiezen voor een variant met minder suiker of zout."

Een gezondere variant van de barbecuesaus maak je volgens Harm-Jan Bloem van BushKitchen gemakkelijk zelf. "Ik heb – vooral door mijn ongezonde levensstijl van vroeger – diabetes type 2", vertelt hij tegen EditieNL. "Daarom moet ik heel erg uitkijken wanneer en of ik suiker eet. Het is een reden waarom ik de strijd ben aangegaan tegen de gigantische hoeveelheid suiker in barbecuesauzen. Je schrikt daar echt enorm van. Daar word je dik van."

Om die reden heeft hij een recept bedacht waar veel minder suiker in zit: een BBQ-biersaus. "Dat is lekker bij enorm veel vleesgerechten en absoluut een grote aanrader."

BBQ-biersaus

Ingrediënten:

  • 2 flesjes bier
  • 6 el ketchup
  • 2 bolletjes knoflook, klein gesneden
  • 4 el appelcider azijn
  • 3 el Dijonmosterd
  • ½ el worcestershire saus
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder

Extra nodig:

  • gietijzeren pan
  • weckpot of pot met deksel

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor de saus in een gietijzeren pannetje en meng het goed door elkaar. Zet het pannetje op het rooster. Laat het 10 minuten pruttelen, roer de saus regelmatig om. Giet de saus in een schoon (weck)potje en laat hem afkoelen. Bewaar de saus afgekoeld in de koelkast.


23 juli 2022 08:00


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25