Actueel

In samenwerking met:

Zeldzame orkaan onderweg naar woestijnstaat Oman

Oliestaat Oman, aan de Perzische golf, zet zich schrap voor orkaan Shaheen-Gulab. Deze orkaan volgt een zeldzame route naar het Midden-Oosten en kan veel schade veroorzaken.

Delen van de Omaanse hoofdstad Muscat zijn al overstroomd door de orkaan, die de komende dag meer dan 300 millimeter neerslag kan veroorzaken. Ter vergelijking: bij de overstromingen in Limburg, eerder dit jaar, viel tot 150 millimeter regen.

Gemiddeld valt in een jaar tijd zo'n 100 milliliter regen in Oman en is het in de maanden juni tot en met oktober vrijwel droog. Nu valt in één dag drie keer zoveel regen als in een jaar tijd. 

Autoriteiten melden dat een kind is omgekomen door de overstromingen. Ook zou er iemand vermist zijn.

Het is slechts vier keer eerder voorgekomen dat Oman is getroffen door een orkaan sinds het begin van de metingen in 1950. Deze vier orkanen troffen het land in de afgelopen 14 jaar. 

180 km/u

Shaheen-Gulab kan ook windstoten tot 180 kilometer per uur met zich meebrengen. De Omaanse overheid heeft duizenden bewoners van kustgebieden opgeroepen hun huis te verlaten en een veilige plek op te zoeken. Vluchten van en naar de hoofdstad zijn uitgesteld voorlopig uitgesteld.

Over de hele wereld laten orkanen ieder jaar aan he eind van de zomer een spoor van verwoesting achter. In onderstaande video leggen we uit hoe het komt dat het orkaanseizoen steeds heftiger wordt en langer duurt: 


03 oktober 2021 15:08


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25