Actueel

In samenwerking met:

Het is snikheet, ook voor huisdieren: zo bescherm je ze tegen de hitte

Het wordt vandaag flink heet, met regionaal temperaturen van zo'n 30 graden. En morgen kan het nog warmer worden. Wie daar over het algemeen niet zo blij mee zijn: onze huisdieren. We zetten op basis van tips van de Dierenbescherming en dierenartsen op een rijtje waarmee baasjes rekening moeten houden.

Zomerse temperaturen vragen om verkoeling, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze huisdieren. In dit weer kunnen huisdieren een hitteshock krijgen, waarschuwt de Dierenbescherming.

Oververhitting en hitteshock

Veel huisdieren kunnen zelf hun lichaam maar moeilijk koelen. Let dus goed op verschijnselen van oververhitting, zoals rode slijmvliezen, een warme vacht, snelle ademhaling en lusteloosheid.

Een hitteshock kun je herkennen aan bleke slijmvliezen, een snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden. Probeer bij dit soort gevallen meteen je huisdier te koelen en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Hond

Honden hebben het al snel te warm. En oververhitting kan erg gevaarlijk voor hen zijn. Die kan orgaanschade aanrichten, en je trouwe viervoeter kan er zelfs aan doodgaan. Maar hoe zie je dat je hond het te warm heeft? Meestal heb je dat al gauw door: hij reageert sloom, kan soms nauwelijks meer lopen, heeft warme oren en voetzolen, een opgezwollen tong en rode slijmvliezen. 

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, ze hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg voor voldoende vers drinkwater.

Als je hond van zwemmen houdt, dan is dat een prima manier om af te koelen. Of laat hem even lekker nat worden onder de tuinsproeier. Er zijn voor honden ook speciale producten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid.

Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon.

Mocht je hond toch last hebben van oververhitting, zet 'm dan voor een ventilator. Of koel hem af met stromend water, dat overigens niet al te koud mag zijn. Te koud water kan een hartstilstand veroorzaken. En nogmaals het advies: breng een hond die te warm is geweest, altijd naar een dierenarts.

Bekijk ook - IJsjes en zwembadjes: zo zoeken jullie huisdieren verkoeling

Kat

Sommige dieren, zoals katten, zorgen er meestal zelf wel voor dat ze uit de zon blijven. Ze  zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en er een bakje vers drinkwater klaarstaat. 

Vogels

Zorg dat vogelkooien niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, geef je geregeld vers water. Zet de kooi zo laag mogelijk. Warmte stijgt op, dus als je een vogelkooi hebt hangen, kun je die bij erg warm weer misschien beter op de grond zetten. Maar pas dan wel op dat de kat er niet bij kan, of je nieuwsgierige dreumes.

Als je een buitenvolière hebt, of een kippenhok, kun je tegen de ergste hitte schaduw proberen te creëren door een parasol of een natgemaakt wit laken.

Een kat zoekt de schaduw op.

Konijn

Konijnen kunnen ook slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Let bij dit warme weer goed op het gedrag van je konijn. Gedraagt het zich loom, eet het slecht, voelen de oren warm aan en heeft het rode slijmvliezen en oogleden, dan heeft het beestje het te warm.

Zorg er altijd voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je kunt zelf 'koelelementen' voor je konijn maken door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten). Wikkel de fles in een theedoek en leg hem bij je konijn. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kun je er een nat wit laken overheen leggen.

En houd het hok extra schoon: uitwerpselen trekken vleesvliegen aan. De maden hiervan veroorzaken bloedvergiftiging,  en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen doodgaan.

Cavia's, hamsters en andere knaagdieren

Ook hier geldt natuurlijk: zorg dat het hok niet in de zon staat, want ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Zorg ook hier voor koelelementen: bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kun je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen.

Geiten, paarden, schapen

En dan zijn er natuurlijk nog de zogenoemde hobbydieren als geiten, paarden en schapen en andere buitenlopende dieren. Het toverwoord is ook hier: schaduw! Zorg dat ze genoeg vers drinkwater hebben. Voor ruiters het advies: ga geen rit maken op het heetst van de dag, maar doe dat 's morgens vroeg of 's avonds.


09 juni 2023 09:35


Zomer in oktober: vandaag 27 graden in Limburg

02-10-2023 om 08:38
De maand oktober is aangebroken, maar het weerbeeld past daar nog niet bij. Afgelopen weekend boften we al met het warme weer en ook vandaag krijgen we te maken met hoge temperaturen. In Limburg kan het zelfs 27 graden worden. Ook voor volgend weekend ziet het er goed uit.
Lees het artikel

Nu al bloedheet: Australië bereidt zich voor op zomer vol bosbranden

30-09-2023 om 17:19
Australië heeft nu al te maken met flink hete dagen en bosbranden. En dat terwijl de zomer pas in december begint. Een combinatie van het weerverschijnsel El Niño en klimaatverandering zorgen ervoor dat het risico op bosbranden toeneemt.
Lees het artikel

Zonnig nazomerweer houdt aan, morgen tot 24 graden

30-09-2023 om 10:45
Het is herfst, maar het lijkt af en toe wel zomer. Zeker morgen wordt het een echte nazomerdag, met zon, wat sluierbewolking en misschien wel gemiddeld 22 graden. "Dat is ronduit warm voor deze tijd van het jaar", zegt meteoroloog Philippe Schambergen.
Lees het artikel

Noodweer in New York zet straten onder water, zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

30-09-2023 om 04:32
Zware regenval in New York heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen. Een zeeleeuw in de Central Park Zoo wist het extra water zelfs te gebruiken om even te ontsnappen uit haar verblijf.
Lees het artikel

Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel