Actueel

In samenwerking met:

Het is snikheet, ook voor huisdieren: zo bescherm je ze tegen de hitte

Het wordt vandaag flink heet, met regionaal temperaturen van zo'n 30 graden. En morgen kan het nog warmer worden. Wie daar over het algemeen niet zo blij mee zijn: onze huisdieren. We zetten op basis van tips van de Dierenbescherming en dierenartsen op een rijtje waarmee baasjes rekening moeten houden.

Zomerse temperaturen vragen om verkoeling, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze huisdieren. In dit weer kunnen huisdieren een hitteshock krijgen, waarschuwt de Dierenbescherming.

Oververhitting en hitteshock

Veel huisdieren kunnen zelf hun lichaam maar moeilijk koelen. Let dus goed op verschijnselen van oververhitting, zoals rode slijmvliezen, een warme vacht, snelle ademhaling en lusteloosheid.

Een hitteshock kun je herkennen aan bleke slijmvliezen, een snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden. Probeer bij dit soort gevallen meteen je huisdier te koelen en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Hond

Honden hebben het al snel te warm. En oververhitting kan erg gevaarlijk voor hen zijn. Die kan orgaanschade aanrichten, en je trouwe viervoeter kan er zelfs aan doodgaan. Maar hoe zie je dat je hond het te warm heeft? Meestal heb je dat al gauw door: hij reageert sloom, kan soms nauwelijks meer lopen, heeft warme oren en voetzolen, een opgezwollen tong en rode slijmvliezen. 

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, ze hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg voor voldoende vers drinkwater.

Als je hond van zwemmen houdt, dan is dat een prima manier om af te koelen. Of laat hem even lekker nat worden onder de tuinsproeier. Er zijn voor honden ook speciale producten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid.

Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon.

Mocht je hond toch last hebben van oververhitting, zet 'm dan voor een ventilator. Of koel hem af met stromend water, dat overigens niet al te koud mag zijn. Te koud water kan een hartstilstand veroorzaken. En nogmaals het advies: breng een hond die te warm is geweest, altijd naar een dierenarts.

Bekijk ook - IJsjes en zwembadjes: zo zoeken jullie huisdieren verkoeling

Kat

Sommige dieren, zoals katten, zorgen er meestal zelf wel voor dat ze uit de zon blijven. Ze  zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en er een bakje vers drinkwater klaarstaat. 

Vogels

Zorg dat vogelkooien niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, geef je geregeld vers water. Zet de kooi zo laag mogelijk. Warmte stijgt op, dus als je een vogelkooi hebt hangen, kun je die bij erg warm weer misschien beter op de grond zetten. Maar pas dan wel op dat de kat er niet bij kan, of je nieuwsgierige dreumes.

Als je een buitenvolière hebt, of een kippenhok, kun je tegen de ergste hitte schaduw proberen te creëren door een parasol of een natgemaakt wit laken.

Een kat zoekt de schaduw op.

Konijn

Konijnen kunnen ook slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Let bij dit warme weer goed op het gedrag van je konijn. Gedraagt het zich loom, eet het slecht, voelen de oren warm aan en heeft het rode slijmvliezen en oogleden, dan heeft het beestje het te warm.

Zorg er altijd voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je kunt zelf 'koelelementen' voor je konijn maken door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten). Wikkel de fles in een theedoek en leg hem bij je konijn. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kun je er een nat wit laken overheen leggen.

En houd het hok extra schoon: uitwerpselen trekken vleesvliegen aan. De maden hiervan veroorzaken bloedvergiftiging,  en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen doodgaan.

Cavia's, hamsters en andere knaagdieren

Ook hier geldt natuurlijk: zorg dat het hok niet in de zon staat, want ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Zorg ook hier voor koelelementen: bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kun je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen.

Geiten, paarden, schapen

En dan zijn er natuurlijk nog de zogenoemde hobbydieren als geiten, paarden en schapen en andere buitenlopende dieren. Het toverwoord is ook hier: schaduw! Zorg dat ze genoeg vers drinkwater hebben. Voor ruiters het advies: ga geen rit maken op het heetst van de dag, maar doe dat 's morgens vroeg of 's avonds.


09 juni 2023 09:35


Harde wind: minder treinen, vluchten geannuleerd

15-04-2024 om 13:00
De zware buien die nu over het land trekken, gaan gepaard met onweer, hagel en harde windstoten. Vanwege deze harde wind zijn tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd. De intercity's tussen Amsterdam en Rotterdam die vanmiddag niet reden vanwege de wind, rijden weer.
Lees het artikel

Vandaag onweer, hagel en code geel vanwege windstoten

14-04-2024 om 18:51
Na een aantal mooie lentedagen begint de komende week onstuimig. Vandaag trekken buien met onweer en hagel over het land. Die buien gaan gepaard met zware windstoten. Het KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven.
Lees het artikel

Geniet nog even van het weekend, want komende week slaat het weer om

12-04-2024 om 13:02
We moeten het er dit weekend nog even van nemen wat betreft het weer. Een lekker terrasje of barbecueën in de tuin is vanavond tot en met zondag zeker mogelijk. In Limburg kan het morgen wel 24 graden worden. En geniet daar maar van, want na het weekend maakt het weer een flinke omslag.
Lees het artikel

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel