Actueel

In samenwerking met:

Extra controles dierenwelzijn tijdens snikhete dagen

De hoge temperaturen die komende dagen worden verwacht, kunnen ernstige gevolgen hebben voor dieren, die zelfs aan de hitte kunnen bezwijken. Inspecteurs van de NVWA gaan om die reden extra controles uitvoeren bij bedrijven.

We hebben twee dagen hete dagen voor de boeg, met temperaturen tot boven de 30 graden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kondigt aan extra te letten op hoe er met dieren omgesprongen wordt. Bijvoorbeeld op boerderijen of slachthuizen.

Drinkwater

"Het kan dan gaan om dieren die buiten lopen met onvoldoende drinkwater of onvoldoende schaduw, dieren die getransporteerd worden tijdens een hoge omgevingstemperatuur of dieren in stallen en verzamelplaatsen waarbij de temperatuur te hoog oploopt", meldt de NVWA op de website.

De NVWA kan boetes of waarschuwingen uitdelen bij overtredingen.

Er is ook een Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen. Tussen de overheid en het bedrijfsleven is afgesproken dat bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden en dat er extra aandacht wordt besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden.

Dat plan is officieel geen wet- en regelgeving en de NVWA kan daar dan ook niet op handhaven. Wel zal de NVWA bedrijven bijvoorbeeld helpen door keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uit te voeren, zodat op de koele momenten van de dag of in de nacht met dieren gereden kan worden.


15 juni 2021 20:00


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25