Actueel

In samenwerking met:

Vandaag en morgen heet: hitteprotocol Rijkswaterstaat in werking

Voor het eerst dit jaar worden op de weg maatregelen getroffen vanwege de verwachte warmte. Het hitteprotocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Een berger wordt ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen, zoals een tankstation of een parkeerplaats.

30 graden

De maatregel geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat de temperaturen stijgen naar 30 graden of hoger. Dat zijn vooralsnog alle provincies behalve Groningen, Friesland en Drenthe.

"Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 graden", stelt de organisatie.

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vanwege het warme weer maatregelen te nemen voordat ze de weg op gaan. Neem genoeg drinkwater mee, en zorg ervoor dat je een paraplu in de auto hebt. Mocht je panne krijgen met je voertuig, dan kun je achter de vangrail wachten en je paraplu als parasol gebruiken. 

Peuken

Daarnaast vraagt Rijkswaterstaat om sigarettenpeuken niet uit de auto te gooien. "Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand", zo staat op de site te lezen.

Volgens Buienradar wordt het vanmiddag tussen de 25 en 33 graden. Morgen piekt de hitte met regionaal 35 graden. Omdat de lucht vochtiger wordt voelt het dan ook drukkend en benauwd warm aan.


16 juni 2021 04:50


Smeer je huisdier in met zonnebrand: 'Oor afgezet door verbranding'

23-07-2021 om 10:30
Grote kans dat jij je 's zomers keurig elke twee uur insmeert met zonnebrandcrème, maar hoe zit dat met je kat? We beschermen onszelf goed tegen de zon, maar vergeten vaak onze huisdieren. En zij kunnen óók verbranden, met huidbeschadiging en tumoren als mogelijke gevolgen.
Lees het artikel

Korte broek in de kast, paraplu eruit: het is gedaan met het zomerweer

23-07-2021 om 08:11
Door de straten flaneren in zomerse kleding en drankjes drinken in de zon: wie daarvan wil genieten, moet dat vandaag doen en dan met name in het zuiden. Vanaf morgen is het gedaan met het droge weer.
Lees het artikel

Arbaya beviel op 'n Moluks eiland: 'Dochter hoorde me schreeuwen door de dunne muren'

23-07-2021 om 06:45
De tumultueuze zomer van 2021 zullen we waarschijnlijk niet snel vergeten. In deze zomerrubriek vertellen zes mensen welke zomer voor altijd in hun geheugen gegrift staat. Deze week: Arbaya Pattipeiluhu (36) beviel in de zomer van 2017 op een bloedhete dag op een Moluks eiland. "Ik zag het ziekenhuis en dacht: 'Hoe moet ik hier ooit bevallen?'"
Lees het artikel

Het is weer voorbij die 'slutty summer': zo maak je er tóch nog het beste van

23-07-2021 om 06:08
Van de langverwachte 'slutty summer' waar we zo naar hadden uitgekeken, komt weinig terecht nu festivals noodgedwongen worden afgeblazen en clubs ’s nachts weer de deuren moeten sluiten. Hoe maak je er toch een zomer vol liefde en seks van? "Gebruik de maatregelen in je voordeel."
Lees het artikel

Zo koel je je slaapkamer af zonder airco

23-07-2021 om 04:31
Kom maar door met de warme zomerdagen. Heerlijk hoor zo'n zonnetje overdag, alleen 's nachts wordt het woelen. Heb je ook vaak plafonddienst wanneer het zweterig warm onder de lakens is? Mag het wel wat koeler alleen heb je geen zin om een dure, energieslurpende airco te kopen? Met deze tips zorg je voor een frisse bries zonder extra uitgaven.
Lees het artikel

Voetbalteams overvallen door stofhoos in Bolivia

22-07-2021 om 18:11
Twee voetbalteams in Bolivia zijn overvallen door een stofhoos, vlak voor het begin van de wedstrijd afgelopen dinsdag. Spelers en scheidsrechters stonden keurig in het gelid opgesteld toen de wervelwind opstak.
Lees het artikel

Extreme regenval China komt 'eens in de duizend jaar' voor

21-07-2021 om 16:54
De extreme regenval in de Chinese provincie Henan is volgens Chinese meteorologen van het soort dat maar eens in de duizend jaar voorkomt. In vier dagen tijd viel er 617 millimeter regen, even veel als er normaal gesproken in een heel jaar valt.
Lees het artikel

Zomers warm weekend op komst, maar wel buien en onweer

21-07-2021 om 10:52
Na een voor veel mensen aangename week met temperaturen rond de 22 graden, wordt het dit weekend even zomers warm. Maar droog blijft het niet, waarschuwt Buienradar-meteoroloog William Huizinga.
Lees het artikel

Limburg maakt zich op voor nieuwe regen: 'Geen paniek, wel voorzichtigheid'

21-07-2021 om 09:37
Na een droge week wordt zaterdag opnieuw regen verwacht. Ook in Limburg, waar de schade van de overstromingen van vorige week nog lang niet is hersteld. Het Waterschap Limburg zet alles op alles om voor die tijd de belangrijkste problemen te hebben hersteld, zodat er geen nieuwe problemen ontstaan.
Lees het artikel