Actueel

In samenwerking met:

Eindelijk herfst! Bij deze mensen gaat de vlag uit

Bo (29) gaat vandaag vast de stad in om kaarsen te kopen. Ze wordt er altijd om uitgelachen, maar in plaats van van de zon, wordt zij gelukkig van echt herfstweer. "Heerlijk, die kortere dagen met de kaarsjes aan. Dat had ik als kind al. Een paar dagen warmte vind ik prima, even zwemmen enzo, maar na twee dagen ben ik alweer aan het zuchten en steunen van de hitte."

En ook Suzan (38) kijkt uit naar lagere temperaturen. "Ik heb het van nature altijd heel warm", vertelt zij. "Als anderen een dikke trui aan hebben, dan loop ik in een shirtje rond. Is het boven de 25 graden, dan word ik duizelig, heb ik geen eetlust en ben ik heel erg moe. Ik tel de dagen echt af tot het weer frisser wordt."

Vijf minuten buiten zijn, vindt Suzan in de zomer al niet vol te houden. "Ik kom dan alleen buiten om de hond uit te laten en naar mijn werk te gaan. Die dingen die echt moeten gebeuren."

Kaarsen en dekentje

"Als het winter is, dan doe ik het rolluik en het raam open en lig ik in een zomerpyjama onder een zomerdekbed." De regen vindt Suzan minder aan de herfst, maar koud mag het van haar altijd zijn. En ook dat het vroeger donker wordt, vindt ze juist leuk. "Ik hou daarvan, lekker de kaarsen aan en met een dekentje op de bank." Suzan heeft dan meer energie en pakt dingen sneller aan dan in de zomer. "Ik vind het vooral jammer dat we geen echte winters meer hebben. 10 graden vorst en een dik pak sneeuw. En dan lekker sleeën met de kinderen. Daar geniet ik het meest van."

Dennie (39) kan ook niet wachten tot het weer wat frisser is, maar dan vooral om praktische redenen. "Ik werk als glazenwasser en doe ook gevelwerk. Voortdurend in de brandende zon werken, daar heb ik sinds een paar jaar echt moeite mee. Ik heb het idee dat de zon steeds krachtiger wordt en de zomers worden heter. In de schaduw schuilen kan niet met mijn werk. Dat valt me echt zwaar."

Vroeg beginnen

Dennie vraagt dan aan klanten of hij vroeg mag beginnen. "Dan hebben we het over een uur of zes 's morgens en werk ik door tot 11.00 à 12.00 uur. En dan zorg ik dat ik de rest van de dag zoveel mogelijk binnenblijf."

Dat hij in de herfst natregent of het in de winter heel koud is, daar heeft Dennie een stuk minder last van. "Een regenbui stelt in Nederland vaak niet zo heel veel meer voor. En op de winter kun je je kleden: een muts op, handschoenen aan, thermokleding, goede sokken, en dan kun je prima werken."

Annie (40, niet op de foto) zegt zelfs echt 'een hekel' te hebben aan de zomer. Ze is chronisch ziek en de hitte zorgt ervoor dat ze nog meer pijn heeft. "Met die hitte is niet te leven. Ik kan dan niet naar buiten toe, word er neerslachtig van en heb geen zin meer om iets te doen. Ik vind het vreselijk."

Met bakken uit de hemel

Het is voor Annies gezondheid belangrijk dat ze actief blijft, maar in de zomer lukt dat niet. "Het mag van mij morgen met bakken uit de hemel komen en een graad of 15 worden. Dan heb ik het naar mijn zin. Mij maak je gelukkig met een temperatuur van maximaal 22 graden, als het dan 's avonds en 's nachts regent."

Waar anderen overwinteren aan een van de Spaanse costa's of in Turkije, zou Annie het liefst overzomeren in Ierland. "Helaas kan dat niet, mijn man moet gewoon werken en mijn dochter gaat naar de peuterspeelzaal, die kan ik ook niet een paar maanden bij haar vriendjes en vriendinnetjes weghouden."

Als compromis gaan ze in november naar de bossen. "Gewoon lekker in Nederland. Dan is de hitte weg, begint de nachtvorst een beetje, en kunnen we lekker wandelen en andere dingen doen. In het huisje de open haard aan, heerlijk!"


22 september 2020 19:43


Storm op komst: het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij

20-10-2020 om 12:46
Het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij. Het gaat regenen en flink waaien. Er is zelfs kans op storm. En die winterjas? Hang die nog maar weer even in de kast: het wordt 20 graden.
Lees het artikel

De winterjas mag even terug in de kast: woensdag 20 graden

19-10-2020 om 18:54
Wie zijn winterjas al uit de kast had gepakt kan hem weer even terugleggen. Voor woensdag worden namelijk temperaturen van rond de twintig graden verwacht. In Zeeland, Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 23 graden worden. En dat terwijl het gisteren op sommige plekken nog vroor.
Lees het artikel

Kkkkoud hè? In Twente vroor het zelfs (een beetje)

18-10-2020 om 06:01
Het is tijd voor je winterdekbed, als je dat nog niet uit de kast had gehaald. De temperatuur daalde afgelopen nacht in het oosten van het land zelfs tot onder het vriespunt. En dat was voor het eerst dit najaar.
Lees het artikel

Het wordt deze week een stuk warmer, maar de zon zal zelden te zien zijn

17-10-2020 om 09:45
In de regio's Midden en Zuid is gisteren de herfstvakantie begonnen, maar echt getroffen met het weer hebben vakantiegangers het niet. Dit weekeinde is het ronduit druilerig, en het wordt komende week weliswaar warmer, maar de zon zal zelden te zien zijn.
Lees het artikel

VN-rapport: aarde wordt 'onbewoonbare hel' door overstromingen en droogte

16-10-2020 om 08:05
De 21ste eeuw is twintig jaar bezig en in die jaren zijn er 7348 rampen wereldwijd geteld. Dat is bijna twee keer zoveel dan in de twintig jaar daarvoor (1980-1999). Een nieuw VN-rapport schetst een somber beeld voor de toekomst: "We zijn opzettelijk destructief."
Lees het artikel

Herfstvakantie doet naam eer aan: 'Maar weekend is absoluut goed'

15-10-2020 om 14:11
Vanwege de corona-uitbraak vieren mensen de herfstvakantie (noodgedwongen) in eigen land. Zit het weer een beetje mee? "De herfstvakantie doet haar naam eer aan", zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar. "Het wordt vooral herfstachtig, maar het weekend is goed."
Lees het artikel

Zendmasten kunnen straks regenbuien nauwkeuriger voorspellen

15-10-2020 om 12:35
Zeiknat worden terwijl de weerapps aangaven dat het droog zou blijven: veel Nederlanders kunnen erover meepraten hoe vervelend dat is. Onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) komen met een manier om plotselinge regenbuien beter te voorspellen. Namelijk door gebruik te maken van zendmasten.
Lees het artikel

'Mijn herfstdip zou dit jaar nog eens bijzonder gezellig kunnen worden'

14-10-2020 om 09:01
Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: Franke maakt zich op voor haar herfstdip, die ze dit jaar in een gedeeltelijke lockdown moet doorbrengen. De heerlijkheid!
Lees het artikel