Actueel

In samenwerking met:

Eindelijk herfst! Bij deze mensen gaat de vlag uit

Waar veel mensen hun uiterste best doen om de laatste zonnestraaltjes van de zomer mee te pikken, kunnen anderen niet wachten tot het herfst wordt. Onder hen Bo, Annie, Dennie en Suzan. "Als het regent en stormt, ben ik op mijn gelukkigst."

Bo (29) gaat vandaag vast de stad in om kaarsen te kopen. Ze wordt er altijd om uitgelachen, maar in plaats van van de zon, wordt zij gelukkig van echt herfstweer. "Heerlijk, die kortere dagen met de kaarsjes aan. Dat had ik als kind al. Een paar dagen warmte vind ik prima, even zwemmen enzo, maar na twee dagen ben ik alweer aan het zuchten en steunen van de hitte."

Bo wordt heel gelukkig van echt herfstweer.

En ook Suzan (38) kijkt uit naar lagere temperaturen. "Ik heb het van nature altijd heel warm", vertelt zij. "Als anderen een dikke trui aan hebben, dan loop ik in een shirtje rond. Is het boven de 25 graden, dan word ik duizelig, heb ik geen eetlust en ben ik heel erg moe. Ik tel de dagen echt af tot het weer frisser wordt."

Vijf minuten buiten zijn, vindt Suzan in de zomer al niet vol te houden. "Ik kom dan alleen buiten om de hond uit te laten en naar mijn werk te gaan. Die dingen die echt moeten gebeuren."

Kaarsen en dekentje

"Als het winter is, dan doe ik het rolluik en het raam open en lig ik in een zomerpyjama onder een zomerdekbed." De regen vindt Suzan minder aan de herfst, maar koud mag het van haar altijd zijn. En ook dat het vroeger donker wordt, vindt ze juist leuk. "Ik hou daarvan, lekker de kaarsen aan en met een dekentje op de bank." Suzan heeft dan meer energie en pakt dingen sneller aan dan in de zomer. "Ik vind het vooral jammer dat we geen echte winters meer hebben. 10 graden vorst en een dik pak sneeuw. En dan lekker sleeën met de kinderen. Daar geniet ik het meest van."

Suzan en haar man. "Is het boven de 25 graden, dan word ik duizelig, heb ik geen eetlust en ben ik heel erg moe."

Dennie (39) kan ook niet wachten tot het weer wat frisser is, maar dan vooral om praktische redenen. "Ik werk als glazenwasser en doe ook gevelwerk. Voortdurend in de brandende zon werken, daar heb ik sinds een paar jaar echt moeite mee. Ik heb het idee dat de zon steeds krachtiger wordt en de zomers worden heter. In de schaduw schuilen kan niet met mijn werk. Dat valt me echt zwaar."

Vroeg beginnen

Dennie vraagt dan aan klanten of hij vroeg mag beginnen. "Dan hebben we het over een uur of zes 's morgens en werk ik door tot 11.00 à 12.00 uur. En dan zorg ik dat ik de rest van de dag zoveel mogelijk binnenblijf."

Dat hij in de herfst natregent of het in de winter heel koud is, daar heeft Dennie een stuk minder last van. "Een regenbui stelt in Nederland vaak niet zo heel veel meer voor. En op de winter kun je je kleden: een muts op, handschoenen aan, thermokleding, goede sokken, en dan kun je prima werken."

Dennie is als glazenwasser maar wat blij als het minder warm is. "Op kou kun je je kleden."

Annie (40, niet op de foto) zegt zelfs echt 'een hekel' te hebben aan de zomer. Ze is chronisch ziek en de hitte zorgt ervoor dat ze nog meer pijn heeft. "Met die hitte is niet te leven. Ik kan dan niet naar buiten toe, word er neerslachtig van en heb geen zin meer om iets te doen. Ik vind het vreselijk."

Met bakken uit de hemel

Het is voor Annies gezondheid belangrijk dat ze actief blijft, maar in de zomer lukt dat niet. "Het mag van mij morgen met bakken uit de hemel komen en een graad of 15 worden. Dan heb ik het naar mijn zin. Mij maak je gelukkig met een temperatuur van maximaal 22 graden, als het dan 's avonds en 's nachts regent."

Waar anderen overwinteren aan een van de Spaanse costa's of in Turkije, zou Annie het liefst overzomeren in Ierland. "Helaas kan dat niet, mijn man moet gewoon werken en mijn dochter gaat naar de peuterspeelzaal, die kan ik ook niet een paar maanden bij haar vriendjes en vriendinnetjes weghouden."

Als compromis gaan ze in november naar de bossen. "Gewoon lekker in Nederland. Dan is de hitte weg, begint de nachtvorst een beetje, en kunnen we lekker wandelen en andere dingen doen. In het huisje de open haard aan, heerlijk!"


22 september 2020 19:43


Harde wind: minder treinen, vluchten geannuleerd

15-04-2024 om 13:00
De zware buien die nu over het land trekken, gaan gepaard met onweer, hagel en harde windstoten. Vanwege deze harde wind zijn tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd. De intercity's tussen Amsterdam en Rotterdam die vanmiddag niet reden vanwege de wind, rijden weer.
Lees het artikel

Vandaag onweer, hagel en code geel vanwege windstoten

14-04-2024 om 18:51
Na een aantal mooie lentedagen begint de komende week onstuimig. Vandaag trekken buien met onweer en hagel over het land. Die buien gaan gepaard met zware windstoten. Het KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven.
Lees het artikel

Geniet nog even van het weekend, want komende week slaat het weer om

12-04-2024 om 13:02
We moeten het er dit weekend nog even van nemen wat betreft het weer. Een lekker terrasje of barbecueën in de tuin is vanavond tot en met zondag zeker mogelijk. In Limburg kan het morgen wel 24 graden worden. En geniet daar maar van, want na het weekend maakt het weer een flinke omslag.
Lees het artikel

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel