Actueel

In samenwerking met:

Hatsjoe! Zo herken je een verkoudheid

Nu Covid-19 al sinds afgelopen maart alle aandacht opeist, zou je bijna vergeten dat er ook nog zoiets is als een ouderwetse verkoudheid. Gezondheidsplein zet de oorzaken, symptomen en gevolgen van verkoudheid voor je op een rijtje.

Wat is eigenlijk een verkoudheid? Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in je bovenste luchtwegen. Het gaat hierbij om de neus, keel en bijholtes (de verbindende holtes tussen je neus, keel en oren). Deze ontsteking of irritatie zorgt ervoor dat de slijmvliezen opzwellen en meer slijm (snot) aanmaken. Een verkoudheid is zeer besmettelijk. Met de waterdruppeltjes die ontstaan bij hoesten en niezen verspreid je de ziekteverwekker gemakkelijk naar anderen. Wat we inmiddels allemaal wel weten door het coronavirus, geldt hier ook: hoest en nies dus altijd in je elleboog en was regelmatig je handen. Vooral na het aanraken van je gezicht.

Oorzaken van verkoudheid: verkoudheidsvirus

Verkoudheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het zogenoemde rhinovirus ('virus van de neus'). Je loopt een verkoudheidsvirus gemakkelijker op als je een verminderde weerstand hebt. Bij kleine kinderen is de weerstand nog in ontwikkeling, waardoor ze vaker verkouden worden dan volwassenen. Ook ouderen en zieke mensen hebben meer kans om verkouden te worden.

Ook bij andere ziektes kunnen verkoudheidsklachten als symptoom ontstaan. De oorzaak is dan niet een verkoudheidsvirus, maar een ander virus of een bacteriële infectie. Enkele ziektes waarbij verkoudheid een symptoom is: griep (influenzavirus), COVID-19 (coronavirus), allergie (bijvoorbeeld voor pollen of huisstofmijt).

De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen) van verkoudheid is één tot drie dagen. Klachten die voorkomen bij verkoudheid zijn:

Een gemiddelde verkoudheid duurt één tot drie weken. De meeste symptomen verdwijnen na enkele dagen, maar vooral het hoesten kan meer dan een week aanhouden. Gaat de verkoudheid niet over? Als een kind of volwassene vaak of langdurig verkouden is, kan dat wijzen op een verminderde weerstand, een allergie of een astmatische aandoening. Lees hier meer over chronische verkoudheid

Gevolgen van verkoudheid

Ontsteking van de verschillende slijmvliezen door een verkoudheidsvirus kan weer andere aandoeningen veroorzaken. Ook als je verkoudheid (bijna) voorbij is, kun je daarom nog last hebben van klachten. Enkele aandoeningen die het gevolg kunnen zijn van een verkoudheid:

  • Rhinitis: ontsteking van het neusslijmvlies, ook wel neusverkoudheid.
  • Faryngitis: keelontsteking.
  • Sinusitis: bijholteontsteking.
  • Acute bronchitis: ontsteking van de bovenste vertakkingen van de luchtpijp.
  • Otitis mediamiddenoorontsteking.

Verkoudheid of griep?

Een zware verkoudheid veroorzaakt een 'grieperig gevoel'. Je voelt je dan hangerig en slap. Een zware verkoudheid is echter niet hetzelfde als griep. Bij griep word je veel zieker en heb je altijd koorts. Twijfel je of je griep of een verkoudheid hebt? Check je symptomen:

Naar de symptomenchecker van verkoudheid

Naar de symptomenchecker van griep

Een verkoudheid is geen reden tot bezorgdheid. Ook niet als het op de griep lijkt. Meestal gaat een verkoudheid na één tot drie weken vanzelf over. Er bestaat geen paardenmiddel tegen verkoudheid. Wel kunnen de volgende tips helpen om de symptomen te verlichten:

  • Neem een stoombad of gebruik een luchtbevochtiger. Pas wel op met (kleine) kinderen en stomen. Als het hete water over je kind heen valt, kunnen brandwonden ontstaan.
  • Gebruik een neusspray of een zoutoplossing tegen de verstopte neus. Let er wel op dat je een neusspray niet te veel of te lang gebruikt. Lees de bijsluiter en houd je aan de gebruiksvoorschriften.
  • Drink veel. Het liefst water, thee of vruchtensap.
  • Rust goed uit.
  • Eventueel kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) nemen. De verkoudheid gaat hierdoor niet sneller over. Je onderdrukt alleen de verschijnselen, maar je voelt je hierdoor tijdelijk wat beter.
  • Het is beter om niet te roken, zeker niet tijdens een verkoudheid. Roken irriteert de slijmvliezen waardoor je verkoudheid langer duurt dan normaal.
  • Houd je lichaam warm als je koorts hebt.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts als je: 

  • langer dan twee weken hoest.
  • langer dan één week keelpijn hebt of als deze veel erger wordt.
  • koorts hebt die langer dan vijf dagen aanhoudt.
  • heel benauwd bent.
  • een piepende ademhaling hebt.
  • koorts hebt die terugkomt nadat deze is weggeweest.
  • langer dan vijf dagen pijn hebt in je kaak, kiezen of bij het bukken.
  • veel slijm of bloed ophoest.
  • suf bent.

Verkoudheid bij baby’s

Bovenstaand advies geldt ook bij kinderen en baby’s. Echter, je moet bij kinderen en baby’s extra opletten wanneer ze verkouden zijn. Neem contact op met je huisarts als:

  • je baby van drie maanden of jonger koorts heeft.
  • je baby van zes maanden of jonger hevige oorpijn heeft, hevig moet hoesten of niet goed te troosten is.
  • je baby, zes maanden of ouder, langer dan vijf dagen hoest en koorts heeft.
  • je kind de helft van normaal (of minder) drinkt.
  • je baby contact heeft gehad met iemand met kinkhoest.
  • de verkoudheid van je kind langer dan twee weken aanhoudt.
  • de symptomen van je kind verergeren.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.


21 september 2020 11:02


Harde wind: minder treinen, vluchten geannuleerd

15-04-2024 om 13:00
De zware buien die nu over het land trekken, gaan gepaard met onweer, hagel en harde windstoten. Vanwege deze harde wind zijn tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd. De intercity's tussen Amsterdam en Rotterdam die vanmiddag niet reden vanwege de wind, rijden weer.
Lees het artikel

Vandaag onweer, hagel en code geel vanwege windstoten

14-04-2024 om 18:51
Na een aantal mooie lentedagen begint de komende week onstuimig. Vandaag trekken buien met onweer en hagel over het land. Die buien gaan gepaard met zware windstoten. Het KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven.
Lees het artikel

Geniet nog even van het weekend, want komende week slaat het weer om

12-04-2024 om 13:02
We moeten het er dit weekend nog even van nemen wat betreft het weer. Een lekker terrasje of barbecueën in de tuin is vanavond tot en met zondag zeker mogelijk. In Limburg kan het morgen wel 24 graden worden. En geniet daar maar van, want na het weekend maakt het weer een flinke omslag.
Lees het artikel

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel