Actueel

In samenwerking met:

Eerste grondvorst gemeten na zomer, bijna over met zomerse temperaturen

Op neushoogte - op anderhalve meter hoogte - heeft het overigens niet gevroren in Twente. Daar was het minimaal 3,7 graden. 

Grondvorst in september is normaal, vertelt Brian Verhoeven van Buienradar. “Zo vroor het in 2012 op 23 september 4,7 graden aan de grond in Twente.”

Korte broek

Ondanks de nachtvorst wordt het vandaag een heel prima dag, zegt hij. “Ik ben dan ook naar kantoor gekomen in korte broek”, zegt Verhoeven. “Het kwik stijgt vandaag vrij vlot naar 19 graden op de Wadden en 22 graden in het midden van het land. In het zuidoosten kan het zelfs officieel zomers warm worden met 25 graden.”

“De hogere temperaturen raken we nog niet kwijt. Morgen wordt een herhaling van vandaag qua temperaturen.”

En daar moeten we nog even goed van genieten, want op woensdag slaat het weerbeeld om. “Dan trekt er in de middag of avond een koufront over. Er komt bewolking, regen en donderdag wordt het niet warmer meer dan 16 of 17 graden. Woensdag is er vooral in de kustgebieden ook kans op een klap onweer.”

Op de langere termijn blijft het aan de wisselvallige kant met regen en een gemiddelde temperatuur rond de 15 graden. “Echt zonnige, droge periodes komen er voorlopig niet. Nog even goed genieten nu dus, voordat de lange broek weer aan moet.”


20 september 2020 10:28


Storm op komst: het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij

20-10-2020 om 12:46
Het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij. Het gaat regenen en flink waaien. Er is zelfs kans op storm. En die winterjas? Hang die nog maar weer even in de kast: het wordt 20 graden.
Lees het artikel

De winterjas mag even terug in de kast: woensdag 20 graden

19-10-2020 om 18:54
Wie zijn winterjas al uit de kast had gepakt kan hem weer even terugleggen. Voor woensdag worden namelijk temperaturen van rond de twintig graden verwacht. In Zeeland, Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 23 graden worden. En dat terwijl het gisteren op sommige plekken nog vroor.
Lees het artikel

Kkkkoud hè? In Twente vroor het zelfs (een beetje)

18-10-2020 om 06:01
Het is tijd voor je winterdekbed, als je dat nog niet uit de kast had gehaald. De temperatuur daalde afgelopen nacht in het oosten van het land zelfs tot onder het vriespunt. En dat was voor het eerst dit najaar.
Lees het artikel

Het wordt deze week een stuk warmer, maar de zon zal zelden te zien zijn

17-10-2020 om 09:45
In de regio's Midden en Zuid is gisteren de herfstvakantie begonnen, maar echt getroffen met het weer hebben vakantiegangers het niet. Dit weekeinde is het ronduit druilerig, en het wordt komende week weliswaar warmer, maar de zon zal zelden te zien zijn.
Lees het artikel

VN-rapport: aarde wordt 'onbewoonbare hel' door overstromingen en droogte

16-10-2020 om 08:05
De 21ste eeuw is twintig jaar bezig en in die jaren zijn er 7348 rampen wereldwijd geteld. Dat is bijna twee keer zoveel dan in de twintig jaar daarvoor (1980-1999). Een nieuw VN-rapport schetst een somber beeld voor de toekomst: "We zijn opzettelijk destructief."
Lees het artikel

Herfstvakantie doet naam eer aan: 'Maar weekend is absoluut goed'

15-10-2020 om 14:11
Vanwege de corona-uitbraak vieren mensen de herfstvakantie (noodgedwongen) in eigen land. Zit het weer een beetje mee? "De herfstvakantie doet haar naam eer aan", zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar. "Het wordt vooral herfstachtig, maar het weekend is goed."
Lees het artikel

Zendmasten kunnen straks regenbuien nauwkeuriger voorspellen

15-10-2020 om 12:35
Zeiknat worden terwijl de weerapps aangaven dat het droog zou blijven: veel Nederlanders kunnen erover meepraten hoe vervelend dat is. Onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) komen met een manier om plotselinge regenbuien beter te voorspellen. Namelijk door gebruik te maken van zendmasten.
Lees het artikel

'Mijn herfstdip zou dit jaar nog eens bijzonder gezellig kunnen worden'

14-10-2020 om 09:01
Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: Franke maakt zich op voor haar herfstdip, die ze dit jaar in een gedeeltelijke lockdown moet doorbrengen. De heerlijkheid!
Lees het artikel