Actueel

In samenwerking met:

'Airco's vormen grote bedreiging voor elektriciteitsnetwerk'

Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Energieagentschap. Airco’s verbruiken erg veel stroom, en als ze allemaal tegelijk worden ingeschakeld, kunnen elektriciteitsnetwerken hierdoor overbelast raken.

Tweederde van de huishoudens op de wereld zou volgens het rapport in 2050 beschikken over een airco, waarbij China, India en Indonesië goed zijn voor de helft van alle apparaten. Volgens MIT Technology Review hebben honderdduizenden huishoudens in Californië al last gehad van stroomuitval nu het gebied wordt geplaagd door een hittegolf. Door klimaatverandering wordt airconditioning een enorme uitdaging die technisch gezien ook nog lastig op te lossen is. 

Drie keer zoveel energie nodig

Airco’s produceren zelf hitte bij het koelen van een ruimte, waardoor de temperaturen in steden verder kunnen oplopen. Daarnaast lekken veel apparaten gevaarlijke broeikasgassen. En dan verbruiken ze ook nog eens enorm veel stroom.

Zonder aanzienlijke verbeteringen aan de apparaten zal de energie die nodig is voor het verbruik van airco’s in 2050 verdriedubbeld zijn, en bijna een kwart van de huidige totale elektriciteitsconsumptie beslaan.

Weinig vooruitgang

"Het feit dat de meeste airco’s vrijwel precies hetzelfde werken als decennia geleden zegt al vrij veel", zegt Vince Romanin tegen MIT Technology Review. Romanin is algemeen directeur bij Treau, een startup die bezig is met het ontwikkelen van een nieuw type hittepomp die ruimtes ook moet kunnen koelen.

Hij zegt dat er veel behoefte is aan iets nieuws, maar dat er nog niet heel veel vooruitgang is geboekt. De meeste vooruitgang heeft de afgelopen tientallen jaren plaatsgevonden in domeinen zoals zonnepanelen, batterijen en elektrische voertuigen - hier is veel publieke interesse in en er gaat dus ook veel geld naar onderzoek en ontwikkeling.

Pieken

Maar zelfs al zouden er manieren gevonden worden om huizen en andere gebouwen efficiënter te koelen, dan nog zal de vraag waarschijnlijk zo sterk toenemen dat landen alsnog hun elektriciteitsnetwerk moeten uitbreiden en vernieuwen. Dit vraagt om grotere systemen dan er nu ooit zijn gemaakt, en dat moet dan waarschijnlijk ook nog CO2-neutraal. Met alleen zuinige airco’s wordt zo’n probleem niet opgelost. Huizen moeten beter worden geïsoleerd, energieverbruik meer worden uitgesmeerd zodat de pieken worden getemperd.  


19 september 2020 11:01


Storm op komst: het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij

20-10-2020 om 12:46
Het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij. Het gaat regenen en flink waaien. Er is zelfs kans op storm. En die winterjas? Hang die nog maar weer even in de kast: het wordt 20 graden.
Lees het artikel

De winterjas mag even terug in de kast: woensdag 20 graden

19-10-2020 om 18:54
Wie zijn winterjas al uit de kast had gepakt kan hem weer even terugleggen. Voor woensdag worden namelijk temperaturen van rond de twintig graden verwacht. In Zeeland, Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 23 graden worden. En dat terwijl het gisteren op sommige plekken nog vroor.
Lees het artikel

Kkkkoud hè? In Twente vroor het zelfs (een beetje)

18-10-2020 om 06:01
Het is tijd voor je winterdekbed, als je dat nog niet uit de kast had gehaald. De temperatuur daalde afgelopen nacht in het oosten van het land zelfs tot onder het vriespunt. En dat was voor het eerst dit najaar.
Lees het artikel

Het wordt deze week een stuk warmer, maar de zon zal zelden te zien zijn

17-10-2020 om 09:45
In de regio's Midden en Zuid is gisteren de herfstvakantie begonnen, maar echt getroffen met het weer hebben vakantiegangers het niet. Dit weekeinde is het ronduit druilerig, en het wordt komende week weliswaar warmer, maar de zon zal zelden te zien zijn.
Lees het artikel

VN-rapport: aarde wordt 'onbewoonbare hel' door overstromingen en droogte

16-10-2020 om 08:05
De 21ste eeuw is twintig jaar bezig en in die jaren zijn er 7348 rampen wereldwijd geteld. Dat is bijna twee keer zoveel dan in de twintig jaar daarvoor (1980-1999). Een nieuw VN-rapport schetst een somber beeld voor de toekomst: "We zijn opzettelijk destructief."
Lees het artikel

Herfstvakantie doet naam eer aan: 'Maar weekend is absoluut goed'

15-10-2020 om 14:11
Vanwege de corona-uitbraak vieren mensen de herfstvakantie (noodgedwongen) in eigen land. Zit het weer een beetje mee? "De herfstvakantie doet haar naam eer aan", zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar. "Het wordt vooral herfstachtig, maar het weekend is goed."
Lees het artikel

Zendmasten kunnen straks regenbuien nauwkeuriger voorspellen

15-10-2020 om 12:35
Zeiknat worden terwijl de weerapps aangaven dat het droog zou blijven: veel Nederlanders kunnen erover meepraten hoe vervelend dat is. Onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) komen met een manier om plotselinge regenbuien beter te voorspellen. Namelijk door gebruik te maken van zendmasten.
Lees het artikel

'Mijn herfstdip zou dit jaar nog eens bijzonder gezellig kunnen worden'

14-10-2020 om 09:01
Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: Franke maakt zich op voor haar herfstdip, die ze dit jaar in een gedeeltelijke lockdown moet doorbrengen. De heerlijkheid!
Lees het artikel