Actueel

In samenwerking met:

Zo overleven je kamerplanten een hittegolf

Misschien vind je het sowieso al een behoorlijke opgave om je planten in leven te houden, maar tijdens een hittegolf vragen je planten nog nét even wat meer aandacht. Hoe je planten een hittegolf overleven? Marije Franken van Plantenasiel Haarlem geeft advies:

Plantenasiel

Studentes én plantenliefhebbers Marije Franken en Naomi de Bruijne richtten begin 2018 hun eigen plantenasiel op waar je een plant kunt doneren of adopteren. Ze vangen namelijk planten op die bijna het loodje leggen, maar ook planten die niet meer in hun oorspronkelijke huis kunnen blijven. Voor deze planten zoeken Marije en Naomi vervolgens weer een nieuw ‘baasje’, net als bij een dierenasiel. Wekelijks verloten ze een plant op social media. Gratis en voor niets dus, maar een kleine vrijwillige bijdrage is welkom, zodat ze weer potgrond en voeding kunnen kopen voor de volgende planten.

Ook bijna-dode planten worden weer tot leven gewekt door de plantendokters. “Het lukt ons bijna altijd om ze weer op te lappen,” vertelt Marije. “Ik heb het eens bijgehouden. Eén op de vijfentwintig planten haalt het uiteindelijk niet.” Een mooie score dus. Wie kan ons dan beter vertellen hoe je tijdens een hittegolf je planten in leven houdt? Marije geeft advies: 

De gouden tip

“Tijdens warmere dagen is het verstandig om je ramen, maar vooral ook je gordijnen dicht te doen en te zorgen dat het niet megaheet wordt in je huis. Natuurlijk is die hitte voor jezelf al niet fijn, maar je planten houden er al helemaal niet van,” aldus Marije. Ook is het belangrijk dat je de planten regelmatig besproeit met de plantenspuit. Dat is sowieso al goed voor je plant, maar in de zomer vinden ze dat extra fijn. “Net als mensen verdampen ze hun vocht, maar op warmere dagen verdampen ze extra veel.”

Pas op met de airco

Heb je een airco in huis? Let dan wel even extra goed op als je je plant hebt gesproeid. “De airco zorgt natuurlijk voor tocht, wat planten echt niet prettig vinden. Het gevolg hiervan is dat vooral de bladplanten hun bladeren laten vallen.” 

Niet in direct zonlicht

Het is belangrijk dat je de planten niet direct in het felle zonlicht zet, vooral tijdens de warmere dagen. “Maar let alsjeblieft wel op met het verplaatsen van je plant, want als je ‘m van het ene op het andere moment op een hele andere, veel donkerdere, plek zet kunnen ze hierdoor in de stress schieten.” Wanneer je ze verplaatst, kun je dit dus beter beetje bij beetje doen. 

Zorgenkindjes

Planten die het extra zwaar hebben bij langdurige, hogere temperaturen zijn vooral de grotere bladplanten. “Denk bijvoorbeeld aan de Monstera of de Tradescantia.” Deze planten kunnen tijdens een hittegolf dus wel wat extra aandacht gebruiken.

Zonaanbidders

Gelukkig zijn er ook planten die dol zijn op zomers weer. “Sommige planten zijn er zo gek op dat je ze ook lekker buiten kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan de Aloë vera, Agaves of de Alocasia.”

Op vakantie

Schakel je je buren in als je op vakantie gaat? Dan is het volgens Marije wel écht belangrijk om gedetailleerd op te schrijven hoe jij je planten verzorgt. “Schrijf op hoe vaak en hoeveel water je ze geeft. Planten zijn namelijk erg adaptief. Je buurvrouw kan best een goede plantenverzorger zijn, maar als zij het anders aanpakt, kunnen planten dit aanvoelen en wederom in de stress schieten. Wat dat betreft zijn ze erg eenkennig.”

Daarnaast is het ook verstandig om op voorhand je planten niet in direct zonlicht te zetten, omdat je van tevoren niet weet hoe warm het gaat worden tijdens je afwezigheid. Dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. 

Fotocredits


13 augustus 2022 06:58


Hier moet je op letten bij het kiezen van het juiste haardhout

26-09-2022 om 18:22
Het stookseizoen komt er aan óf is voor velen zelfs al begonnen. Maar welk haardhout past nou het beste bij jouw kachel of open haard én welk type hout geeft de meeste warmte af? In dit artikel geven wij alle tips over welk soort hout jouw kachel nodig heeft om jouw huis zo effectief mogelijk te verwarmen.
Lees het artikel

Tien graden kouder dan vorig jaar: frisse week in aantocht

25-09-2022 om 10:37
Het is ons niet gegund: een mooie warme nazomer zoals eerdere jaren. De temperatuur bleef afgelopen week hangen rond een graad of 13. Komende week wordt het nog wat frisser. Morgen en dinsdag bereikt het kwik een graad of 12, verwacht Sebastiaan Aarts van Buienradar. Ter vergelijking: vorig jaar was het rond deze tijd 23 graden. "Het is nu echt te koud voor de tijd van het jaar."
Lees het artikel

Morgen wordt een lichtpuntje, in een verder flink natte week

24-09-2022 om 09:37
Behoorlijk wat regen vandaag, en dat zal ook de komende week het geval zijn. Morgen is er wel een klein lichtpuntje: "Het wordt dan best een mooie dag."
Lees het artikel

Het waren een paar droge dagen, maar de herfst komt snel terug

23-09-2022 om 13:46
Genoten de afgelopen dagen? Heel goed, want je regenjas kan weer uit de kast. De herfst is begonnen, en dat is de komende dagen te merken.
Lees het artikel

Deense bank deelt dekens uit aan personeel

22-09-2022 om 15:45
Ook in Denemarken is de energiecrisis voelbaar. Daarom gaat de thermostaat in overheidsgebouwen deze winter op maximaal 19 graden en bedrijven is gevraagd dat voorbeeld te volgen. Onder andere de Arbejdernes Landsbank heeft dat gedaan. Om te voorkomen dat werknemers onverhoopt verkleumen, deelt de bank nu dekens uit.
Lees het artikel

Er viel veel regen, maar is de extreme droogte ook opgelost?

21-09-2022 om 13:28
Regenjassen en paraplu's konden na een lange periode vol zonneschijn eindelijk weer uit de kast. De afgelopen weken viel er flink wat regen. Is het nu over met de droogte, of waren de buien een druppel op een gloeiende plaat?
Lees het artikel

Voor 't eerst dit najaar vorst aan de grond: -1,8 in Eelde

21-09-2022 om 05:31
Voor het eerst dit najaar heeft het aan de grond gevroren. Op meetpunt Eelde in Drenthe daalde de temperatuur aan de grond afgelopen nacht naar -1,8 graden. Hoewel de ochtend koud van start ging, belooft het een zonnige en redelijk warme dag te worden.
Lees het artikel

Amerikaanse weerman ontslagen om naaktbeelden: 'Wilde het geheimhouden'

20-09-2022 om 02:17
Een Amerikaanse weerman is zijn baan kwijtgeraakt nadat de televisiezender waar hij voor werkte hoogte had gekregen van zijn activiteiten buiten de studio. Erick Adame verscheen in zijn vrije tijd voor de webcam op een site met naaktbeelden. Iemand filmde dat en stuurde die video naar zijn baas. "Het was waarschijnlijk naïef van mij om te denken dat ik dit geheim kon houden."
Lees het artikel

Kouderecord, maar later deze week richting 20 graden

18-09-2022 om 20:26
Het was zondag officieel de koudste 18 september ooit gemeten. De maximumtemperatuur in De Bilt bleef steken op 13,3 graden. Het oude record uit 1962 stond op 13,5 graden. Komende week ziet er weer wat warmer uit.
Lees het artikel

Miljoenen Japanners moeten evacueren voor supertyfoon

18-09-2022 om 08:25
De supertyfoon Nanmadol heeft nog voordat hij de kust van Japan echt heeft bereikt al voor flinke schade gezorgd. 93.000 huizen zitten zonder stroom als gevolg van beschadigde elektriciteitskabels. Persoonlijke ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan. De autoriteiten hebben vier miljoen mensen opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken.
Lees het artikel