Actueel

In samenwerking met:

Zo overleven je kamerplanten een hittegolf

Misschien vind je het sowieso al een behoorlijke opgave om je planten in leven te houden, maar tijdens een hittegolf vragen je planten nog nét even wat meer aandacht. Hoe je planten een hittegolf overleven? Marije Franken van Plantenasiel Haarlem geeft advies:

Plantenasiel

Studentes én plantenliefhebbers Marije Franken en Naomi de Bruijne richtten begin 2018 hun eigen plantenasiel op waar je een plant kunt doneren of adopteren. Ze vangen namelijk planten op die bijna het loodje leggen, maar ook planten die niet meer in hun oorspronkelijke huis kunnen blijven. Voor deze planten zoeken Marije en Naomi vervolgens weer een nieuw ‘baasje’, net als bij een dierenasiel. Wekelijks verloten ze een plant op social media. Gratis en voor niets dus, maar een kleine vrijwillige bijdrage is welkom, zodat ze weer potgrond en voeding kunnen kopen voor de volgende planten.

Ook bijna-dode planten worden weer tot leven gewekt door de plantendokters. “Het lukt ons bijna altijd om ze weer op te lappen,” vertelt Marije. “Ik heb het eens bijgehouden. Eén op de vijfentwintig planten haalt het uiteindelijk niet.” Een mooie score dus. Wie kan ons dan beter vertellen hoe je tijdens een hittegolf je planten in leven houdt? Marije geeft advies: 

De gouden tip

“Tijdens warmere dagen is het verstandig om je ramen, maar vooral ook je gordijnen dicht te doen en te zorgen dat het niet megaheet wordt in je huis. Natuurlijk is die hitte voor jezelf al niet fijn, maar je planten houden er al helemaal niet van,” aldus Marije. Ook is het belangrijk dat je de planten regelmatig besproeit met de plantenspuit. Dat is sowieso al goed voor je plant, maar in de zomer vinden ze dat extra fijn. “Net als mensen verdampen ze hun vocht, maar op warmere dagen verdampen ze extra veel.”

Pas op met de airco

Heb je een airco in huis? Let dan wel even extra goed op als je je plant hebt gesproeid. “De airco zorgt natuurlijk voor tocht, wat planten echt niet prettig vinden. Het gevolg hiervan is dat vooral de bladplanten hun bladeren laten vallen.” 

Niet in direct zonlicht

Het is belangrijk dat je de planten niet direct in het felle zonlicht zet, vooral tijdens de warmere dagen. “Maar let alsjeblieft wel op met het verplaatsen van je plant, want als je ‘m van het ene op het andere moment op een hele andere, veel donkerdere, plek zet kunnen ze hierdoor in de stress schieten.” Wanneer je ze verplaatst, kun je dit dus beter beetje bij beetje doen. 

Zorgenkindjes

Planten die het extra zwaar hebben bij langdurige, hogere temperaturen zijn vooral de grotere bladplanten. “Denk bijvoorbeeld aan de Monstera of de Tradescantia.” Deze planten kunnen tijdens een hittegolf dus wel wat extra aandacht gebruiken.

Zonaanbidders

Gelukkig zijn er ook planten die dol zijn op zomers weer. “Sommige planten zijn er zo gek op dat je ze ook lekker buiten kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan de Aloë vera, Agaves of de Alocasia.”

Op vakantie

Schakel je je buren in als je op vakantie gaat? Dan is het volgens Marije wel écht belangrijk om gedetailleerd op te schrijven hoe jij je planten verzorgt. “Schrijf op hoe vaak en hoeveel water je ze geeft. Planten zijn namelijk erg adaptief. Je buurvrouw kan best een goede plantenverzorger zijn, maar als zij het anders aanpakt, kunnen planten dit aanvoelen en wederom in de stress schieten. Wat dat betreft zijn ze erg eenkennig.”

Daarnaast is het ook verstandig om op voorhand je planten niet in direct zonlicht te zetten, omdat je van tevoren niet weet hoe warm het gaat worden tijdens je afwezigheid. Dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. 

Fotocredits


13 augustus 2022 06:58


Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel

VN laakt chaos autoriteiten: op tijd waarschuwen had veel doden in Libië kunnen voorkomen

14-09-2023 om 11:08
Het dodental als gevolg van de overstromingen in het oosten van Libië had veel lager kunnen zijn als er op tijd goed was gewaarschuwd. De meesten hadden gered kunnen worden als er in het land niet zo'n politieke en bestuurlijke chaos was. Dat zegt Petteri Taalas, het hoofd van de WMO, de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties.
Lees het artikel