Actueel

In samenwerking met:

Groen gazon deze zomer? Begin dan in maart al met de volgende klusjes

In de zomer wil je niets liever dan buiten in de zon kunnen genieten van je eigen tuin, inclusief een mooi en groen gazon. Maar daar is natuurlijk wel wat onderhoud voor nodig. Daarom kun je maar beter al op tijd beginnen met het klaarmaken van je gazon. Deze klusjes kun je in maart al uitvoeren als je in de zomer een groen gazon wil.

In maart nadert de lente en dat houdt in dat het steeds warmer zal gaan worden. Hierdoor begint het gras langzaam te groeien en is dit het juiste moment om je gazon klaar te maken voor de zomer.

Verticuteren

Ten eerste is het belangrijk dat je het gazon verticuteert. Maar wat is verticuteren nu eigenlijk precies? Het gazon verticuteren houdt in dat je de viltlaag die in het gazon groeit weghaalt. Je verwijdert dus mossen en dode grassen uit je gazon. Dit kun je met hand doen, maar als je een groot gazon hebt kan dit een tijdrovend klusje zijn. Gelukkig bestaat er ook een speciale verticuteerhark of verticuteermachine. Dankzij deze hulpmiddelen hoef je niet meer op je knieën het hele gazon over.

Deze speciale hark en verticuteermachine bestaan beiden uit een aantal scherpe messen. Deze messen gaan een centimeter de grond in en snijden daar alle wortels door. De mossen sterven zo af, waardoor je ze met een gewone hark zo uit je gazon trekt. Door het verticuteren kan het water voortaan weer goed door de grond trekken en zo krijgt het gazon ook weer voldoende lucht om te kunnen groeien.

Zaaien

Als alle mossen en dode grassen uit je gazon zijn, kan het wellicht een kaal veldje zijn geworden. Daarom moet je gelijk na het verticuteren gras gaan zaaien. Gebruik hiervoor dezelfde zaden als je huidig gazon om vreemde plekken en kleurovergangen te voorkomen.

Regelmatig maaien

Als je een gazon met hoge dichtheid wilt, is het belangrijk dat je regelmatig de grasmaaier erbij pakt. Maai het gazon ongeveer twee keer per week en zorg dat het gras ongeveer 3 centimeter hoog is. Hierdoor kunnen de jonge, nieuwe grassprieten even lang worden. Bovendien krijgen onkruiden en schimmels zo juist minder kans om te groeien. Let op: zorg dat de grasmaaier scherpe messen heeft, anders wordt het gras geslagen in plaats van gesneden.

Bemesten

Om gras mooi en goed te laten groeien, heeft het goede voeding nodig. Door vanaf maart bemesting over je grasveld te verdelen, zorg je ervoor dat het gazon tegen de zomer een mooie, groene kleur krijgt. Het gras wordt er gezond en sterk door.

Sproeien

Wanneer het buiten boven de 20 graden Celsius is, is het verstandig om met regelmaat te sproeien. Het gras kan anders uitdrogen en dan ben je nog verder van huis.

Tip: je kunt beter één keer lang sproeien in plaats van twee keer kort.

Fotocredits


02 maart 2024 07:28


Harde wind: minder treinen, vluchten geannuleerd

15-04-2024 om 13:00
De zware buien die nu over het land trekken, gaan gepaard met onweer, hagel en harde windstoten. Vanwege deze harde wind zijn tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd. De intercity's tussen Amsterdam en Rotterdam die vanmiddag niet reden vanwege de wind, rijden weer.
Lees het artikel

Vandaag onweer, hagel en code geel vanwege windstoten

14-04-2024 om 18:51
Na een aantal mooie lentedagen begint de komende week onstuimig. Vandaag trekken buien met onweer en hagel over het land. Die buien gaan gepaard met zware windstoten. Het KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven.
Lees het artikel

Geniet nog even van het weekend, want komende week slaat het weer om

12-04-2024 om 13:02
We moeten het er dit weekend nog even van nemen wat betreft het weer. Een lekker terrasje of barbecueën in de tuin is vanavond tot en met zondag zeker mogelijk. In Limburg kan het morgen wel 24 graden worden. En geniet daar maar van, want na het weekend maakt het weer een flinke omslag.
Lees het artikel

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel