Actueel

In samenwerking met:

Zo maak je jouw dakgoot winterproof

Wanneer het kouder wordt is het verstandig je dakgoot winterproof te maken om lekkage te voorkomen. Laat je dakgoten ongeschonden de winter doorkomen en klim nog één keer de ladder op.

Schoonmaken 

Je dakgoot moet je eigenlijk twee keer per jaar schoonmaken. Heb je bomen in de buurt staan? Dan is het verstandig om vooral in de herfstperiode je dakgoot regelmatig te checken. Wanneer je dakgoot niet goed schoon is kan het water niet goed doorstromen. Hierdoor kan er permanent water in blijven staan en is de kans op slijtage een stuk groter. Zorg dat je de dakgoot regelmatig controleert op verstoppingen en beschadigingen zodat het water altijd goed kan doorstromen.

Lekkage voorkomen 

Wanneer je een plat dak hebt kun je sneller last hebben van lekkage. Zorg ervoor dat je altijd op tijd verstoppingen voorkomt. Op die manier zorg je ervoor dat het water niet kan blijven staan op het dak. Een volle dakgoot kan daarnaast ook te zwaar worden en doorscheuren of scheef gaan hangen.

Vastzetten

Zorg dat je dakgoot goed vastzit. De extra hoeveelheid water in combinatie met de weersomstandigheden kan ervoor zorgen dat je dakgoot instabiel wordt. Je wil niet dat de dakgoot wordt losgerukt van je huis wanneer er een stevige wind gaat waaien. Controleer daarom de bevestigingen en zet de dakgoot eventueel wat steviger vast met nieuwe schroeven. Gebruik hiervoor RVS schroeven zodat ze niet roesten.

Bladvanger

Om verstoppingen te voorkomen kun je zelf een bladvanger installeren. Dit rooster kun je op de dakgoot installeren en zorgt ervoor dat er geen bladeren, takken en ander afval in de dakgoot komt te zitten. Dit voorkomt vooral in de herfst en winterperiode een naar klusje. Je hebt namelijk vast geen zin om met het koude weer het dak op te gaan en de dakgoot schoon te moeten maken.

Fotocredits:

 


01 december 2022 06:55


Per boot naar de (dikke pakken) Noorse sneeuw: 'De vakantie begint op zee'

27-01-2023 om 09:15
Sinds april vorig jaar kun je vanaf Eemshaven met een cruiseferry naar het Noorse Kristiansand. De reis duurt 18 uur en is een leuke, alternatieve manier om naar Scandinavië te reizen. Maar hoe is dat nou op zo’n schip en wat kun je in de winter in Noorwegen doen?
Lees het artikel

Tientallen ongelukken op de weg door ijzel

26-01-2023 om 08:30
In het oosten en zuiden van het land zijn vooral vannacht op veel plekken ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid. Die ontstond door ijzel.
Lees het artikel

'Nederlandse huizen gemiddeld koudste van Europese landen'

20-01-2023 om 17:20
Nederlanders hebben deze winter massaal hun thermostaat lager gezet. De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen is nu gemiddeld 18 graden Celsius, een graad lager dan een jaar eerder. Nederland heeft de laagste binnentemperatuur van de grote Europese landen, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Lees het artikel

Veel geglibber en geglij op Nederlandse wegen door sneeuwval

20-01-2023 om 13:57
Op de Nederlandse wegen zijn vandaag volgens Rijkswaterstaat al zeker honderd incidenten geweest door de gladheid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld ongevallen of slippartijen. Vooral in het zuiden van het land ging het mis.
Lees het artikel

Opvallend grote sneeuwvlokken: 'Dit is wat we perfecte sneeuw noemen'

20-01-2023 om 12:25
In een groot deel van Nederland komt de sneeuw vandaag met dikke vlokken uit de hemel. Hoe komt het dat de sneeuwvlokken zo groot zijn, en hoe lang kunnen we van het winterse landschap genieten? 
Lees het artikel

Ongelukken en langzaam rijdend verkeer door sneeuwval

20-01-2023 om 07:22
Door de sneeuwval vanochtend zijn op meerdere plekken in het land ongelukken gebeurd. Ook staat er meer file dan normaal gesproken op vrijdagochtend, maar enorme drukte is vooralsnog uitgebleven.
Lees het artikel