Actueel

In samenwerking met:

Zo maak je jouw dakgoot winterproof

Wanneer het kouder wordt is het verstandig je dakgoot winterproof te maken om lekkage te voorkomen. Laat je dakgoten ongeschonden de winter doorkomen en klim nog één keer de ladder op.

Schoonmaken 

Je dakgoot moet je eigenlijk twee keer per jaar schoonmaken. Heb je bomen in de buurt staan? Dan is het verstandig om vooral in de herfstperiode je dakgoot regelmatig te checken. Wanneer je dakgoot niet goed schoon is kan het water niet goed doorstromen. Hierdoor kan er permanent water in blijven staan en is de kans op slijtage een stuk groter. Zorg dat je de dakgoot regelmatig controleert op verstoppingen en beschadigingen zodat het water altijd goed kan doorstromen.

Lekkage voorkomen 

Wanneer je een plat dak hebt kun je sneller last hebben van lekkage. Zorg ervoor dat je altijd op tijd verstoppingen voorkomt. Op die manier zorg je ervoor dat het water niet kan blijven staan op het dak. Een volle dakgoot kan daarnaast ook te zwaar worden en doorscheuren of scheef gaan hangen.

Vastzetten

Zorg dat je dakgoot goed vastzit. De extra hoeveelheid water in combinatie met de weersomstandigheden kan ervoor zorgen dat je dakgoot instabiel wordt. Je wil niet dat de dakgoot wordt losgerukt van je huis wanneer er een stevige wind gaat waaien. Controleer daarom de bevestigingen en zet de dakgoot eventueel wat steviger vast met nieuwe schroeven. Gebruik hiervoor RVS schroeven zodat ze niet roesten.

Bladvanger

Om verstoppingen te voorkomen kun je zelf een bladvanger installeren. Dit rooster kun je op de dakgoot installeren en zorgt ervoor dat er geen bladeren, takken en ander afval in de dakgoot komt te zitten. Dit voorkomt vooral in de herfst en winterperiode een naar klusje. Je hebt namelijk vast geen zin om met het koude weer het dak op te gaan en de dakgoot schoon te moeten maken.

Fotocredits:

 


01 december 2022 06:55


Temperatuur bleef maar hoog in februari: warmterecord gebroken

25-02-2024 om 10:36
Een nieuw warmterecord in Nederland: deze maand is de warmste februarimaand sinds de metingen in 1901 begonnen. Daarmee is een record uit 1990 uit de boeken. "Het ligt in de trend, februari is één van de snelst opwarmende maanden van het jaar", zegt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.
Lees het artikel

Windstoten tot 120 km/u mogelijk: zo hard waait het nu bij jou

22-02-2024 om 15:55
Stormdepressie Louis trekt aan het einde van de middag Nederland binnen. Gevolg: langs de kust, boven het IJsselmeer en boven het Waddengebied kunnen windstoten voorkomen van meer dan 120 kilometer per uur. Bekijk hieronder hoe hard het op dit moment bij jou waait.
Lees het artikel

Code oranje in heel het land: 'Flinke windstoten en pittige buien'

22-02-2024 om 15:42
Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor heel het land. Code oranje geldt vanaf het begin van de avond voor zeer zware windstoten en onweersbuien.
Lees het artikel

Sjor het tuinmeubilair maar weer vast: vanavond trekt storm Louis langs

22-02-2024 om 08:47
Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het gaat later vandaag behoorlijk spoken in het land. En dat heeft allemaal te maken met storm Louis.
Lees het artikel

Vier zwaargewonden door extreme bliksem in Sydney

19-02-2024 om 09:20
In de Australische stad Sydney zijn vier mensen gewond geraakt door bliksem. Tijdens een hevige storm werden in de stad in één middag 75.000 bliksemschichten geregistreerd.
Lees het artikel

Temperatuur schiet de lucht in deze week: 'Mogelijk 16 graden, echt hoog'

12-02-2024 om 17:51
Het was al niet koud, en het wordt alleen maar warmer deze week. Donderdag mogelijk zelfs 16 graden in Limburg, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Indonesische voetballer overlijdt door blikseminslag tijdens wedstrijd

12-02-2024 om 17:42
In Indonesië is een voetballer overleden nadat hij tijdens een wedstrijd door de bliksem was getroffen. Op sociale media gaan beelden rond van het moment waarop de 34-jarige Septian Raharja geraakt wordt.
Lees het artikel

Hoge temperaturen, weinig sneeuw in Alpen: 'Maar er is hoop'

12-02-2024 om 12:07
Wie deze week op wintersport wil in de Alpen, zal het vooral moeten doen met zachte temperaturen. Met een paar graden boven 0 moet je vooral hoger zijn om echt goed te kunnen skiën, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "De omstandigheden zijn niet ideaal, maar er is hoop op een betere sneeuwsituatie."
Lees het artikel

Steeds vroeger lente: planten maand eerder in bloei dan halve eeuw geleden

11-02-2024 om 10:23
De lenteplanten en -bloemen staan gemiddeld een maand eerder in bloei dan vijftig jaar geleden. Dat concluderen natuurwetenschappers Arnold van Vliet, Wichtertje Bron en Letty de Weger in het onderzoeksblad Nature Today. Zo staan planten als het gewone speenkruid, de gele kornoelje, het gewone sneeuwklokje en de krokus momenteel al volop in bloei.
Lees het artikel