Actueel

In samenwerking met:

Dit is waarom je je lavendelplant in het voorjaar én het najaar moet snoeien

Heb jij een mooie lavendelplant in je tuin staan? Dan is het belangrijk om 'm geregeld te snoeien. Het beste kun je dit in het voorjaar én het najaar doen, zodat ‘ie straks weer lekker vol wordt en prachtig zal bloeien.

Lavendel twee keer per jaar snoeien

Heb je een Lavendel ‘hidcote’ (Lavandula angustifolia) in de tuin staan die je het liefst jarenlang in bloei zou willen zien? Dat kan, want deze plant is winterhard en kan vrijwel elke winter overleven. Maar… de plant zal alleen opnieuw zo mooi in bloei staan als je op het juiste moment snoeit, en wel twee keer per jaar. 

Snoeien in de lente

De eerste keer snoei je je lavendelplant in maart. Dit is een flinke snoeibeurt, want je knipt de plant tot net boven het kale hout kort, dus tot zo’n 7 à 8 cm boven de grond. 

Snoeien in de herfst

De tweede snoeibeurt vindt plaats na de bloei, dus in de herfst. Hierbij knip je alleen de uitgebloeide bloemen af. Knip niet meer dan dat weg, anders is er een grote kans dat de lavendel de winter niet overleeft.

Snoeien doet bloeien

Door de lavendelplant twee keer per jaar te snoeien houd je de lavendel compact. Doe je dit niet, dan zal de plant aan de onderkant verhouten. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan de lavendelplant niet meer uitlopen en blijft het een kaal struikje. Het heeft geen zin om in het kale hout te snoeien, want ook dan zal de plant niet meer uitlopen. 

Tip van Tom

In deze aflevering van Eigen Huis & Tuin kon je al zien waarom Tom voor de Lavendel ‘hidcote’ kiest in de mooie gezinstuin in Apeldoorn. 

Fotocredits:


18 maart 2023 07:22


Nederland maakt zich op voor tropisch weekend: strandfiles en hitteprotocol

10-06-2023 om 08:45
Nederland maakt zich op voor een tropisch weekend. Het wordt vandaag en morgen 28 tot 32 graden, meldt Buienradar. En dat betekent dat je toch wel wat voorzorgsmaatregelen zou moeten nemen.
Lees het artikel

Binnen blijven tijdens hitte voor hooikoortspatiënten als Aranka

10-06-2023 om 08:28
Lekker naar buiten om te genieten van het warme weer? Voor veel hooikoortspatiënten zit dat er de komende dagen niet in. De pollenradar van Buienradar geeft voor het grootste deel van het land een score van 9 of 10 op een schaal van 10. "Het is een periode met mixed feelings", zegt hooikoortspatiënt Aranka.
Lees het artikel

7 simpele en verfrissende zomercocktails die je in een handomdraai maakt

09-06-2023 om 18:42
De zomerperiode is aangebroken en veel mensen gaan het terras op om te borrelen. Toch is het net zo makkelijk om jezelf te verwennen met heerlijke cocktails uit je eigen keuken. We zetten 7 heerlijke, verfrissende cocktails – én alcoholvrije mocktails – op een rij die makkelijk te maken zijn én maar weinig ingrediënten nodig hebben!
Lees het artikel

Het liefdesseizoen is hier: dit is waarom we nu meer flirten, daten en seksen

09-06-2023 om 09:41
Het is (meteorologisch gezien) zomer. Tijd voor zomerliefdes dus! Waarom hebben we deze maanden meer zin om te flirten, te daten en te seksen? Twee experts laten hun licht daarover schijnen én geven tips om een zomerliefde aan de haak te slaan.
Lees het artikel

'Spaanse' hitte steeds normaler in Nederland: 'Neem tijd om te wennen'

09-06-2023 om 09:25
Dit weekend wacht ons stralend zomerweer met hoge temperaturen. Voor de één reden om uren op het strand te liggen, terwijl de ander liever de hele dag binnen bij de airco zit. Allebei geen goed idee, zeggen experts. En hoe doen ze dat eigenlijk in Spanje, waar het regelmatig loeiheet is? 
Lees het artikel

Het wordt heet op de weg morgen: Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in

09-06-2023 om 08:19
Rijkswaterstaat stelt voor morgen het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt morgen van 10.00 tot 22.00 uur.
Lees het artikel

Het is snikheet, ook voor huisdieren: zo bescherm je ze tegen de hitte

09-06-2023 om 07:35
Het wordt vandaag flink heet, met regionaal temperaturen van zo'n 30 graden. En morgen kan het nog warmer worden. Wie daar over het algemeen niet zo blij mee zijn: onze huisdieren. We zetten op basis van tips van de Dierenbescherming en dierenartsen op een rijtje waarmee baasjes rekening moeten houden.
Lees het artikel

Dit is op warme dagen het beste tijdstip om je tuinplanten water te geven

09-06-2023 om 04:57
Met warm weer hebben de planten in je tuin het flink te verduren. Ze staan in de felle zon en drogen snel uit. Je denkt dan misschien dat water geven de oplossing is, maar als je dit niet op het juiste tijdstip doet, kan het zelfs behoorlijk misgaan.
Lees het artikel

6 tips om je huis tegen de hitte te beschermen

08-06-2023 om 18:42
De zomerse temperaturen blijven voorlopig nog even aanhouden en dat betekent dat je dat in huis wellicht ook zult merken. Niet altijd even prettig als je binnen juist wilt afkoelen, werken of slapen. Wij hebben zes essentiële tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij je huis deze zomer zo koel mogelijk houdt. Van daadwerkelijke aanpassingen en toevoegingen aan je huis tot aanpassingen in je dagelijkse routine.
Lees het artikel