Actueel

In samenwerking met:

Dit is waarom je je lavendelplant in het voorjaar én het najaar moet snoeien

Heb jij een mooie lavendelplant in je tuin staan? Dan is het belangrijk om 'm geregeld te snoeien. Het beste kun je dit in het voorjaar én het najaar doen, zodat ‘ie volgend jaar weer lekker vol wordt en prachtig zal bloeien.

Lavendel twee keer per jaar snoeien

Heb je een Lavendel ‘hidcote’ (Lavandula angustifolia) in de tuin staan die je het liefst jarenlang in bloei zou willen zien? Dat kan, want deze plant is winterhard en kan vrijwel elke winter overleven. Maar… de plant zal alleen opnieuw zo mooi in bloei staan als je op het juiste moment snoeit, en wel twee keer per jaar. 

Snoeien in de lente

De eerste keer snoei je je lavendelplant in maart. Dit is een flinke snoeibeurt, want je knipt de plant tot net boven het kale hout kort, dus tot zo’n 7 à 8 cm boven de grond. 

Snoeien in de herfst

De tweede snoeibeurt vindt plaats na de bloei, dus in de herfst. Hierbij knip je alleen de uitgebloeide bloemen af. Knip niet meer dan dat weg, anders is er een grote kans dat de lavendel de winter niet overleeft.

Snoeien doet bloeien

Door de lavendelplant twee keer per jaar te snoeien houd je de lavendel compact. Doe je dit niet, dan zal de plant aan de onderkant verhouten. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan de lavendelplant niet meer uitlopen en blijft het een kaal struikje. Het heeft geen zin om in het kale hout te snoeien, want ook dan zal de plant niet meer uitlopen. 

Tip van Tom

In deze aflevering van Eigen Huis & Tuin kon je al zien waarom Tom voor de Lavendel ‘hidcote’ kiest in de mooie gezinstuin in Apeldoorn. 

Fotocredits:


02 oktober 2022 06:58


Waterkoud weekend voor de deur: 'Gevoelstemperatuur -5'

01-12-2022 om 12:48
Kippenvel, koude tenen en blauwe nagels. Wie zich komend weekend niet warm aankleedt moet eraan geloven. Het wordt namelijk 'waterkoud', zegt Marjon de Hond van Buienradar. "De gevoelstemperatuur gaat flink omlaag, naar zo'n min 5."
Lees het artikel

Zo maak je jouw dakgoot winterproof

01-12-2022 om 05:55
Wanneer het kouder wordt is het verstandig je dakgoot winterproof te maken om lekkage te voorkomen. Laat je dakgoten ongeschonden de winter doorkomen en klim nog één keer de ladder op.
Lees het artikel

Krijgen we echt 'extreme diepvrieskou'? Rustig aan, zegt de meteoroloog

29-11-2022 om 13:13
'Diepvrieskou', een 'winter zoals in de vorige eeuw' en sneeuwbuien 'zoals we ze lang niet gezien hebben'. Wie weerliefhebbers volgt op sociale media, heeft al de nodige aankondigingen van een horrorwinter voorbij zien komen. Maar zijn die voorspellingen wel terecht? Dit zegt de meteoroloog erover.
Lees het artikel

Problemen op de weg door dichte mist, ook vluchten vertraagd

29-11-2022 om 06:55
Schiphol en Eindhoven Airport hebben last van vertragingen als gevolg van dichte mist eerder op de ochtend. Ook het wegverkeer had last van de mist. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond er meer dan 700 kilometer.

Lees het artikel

Het wordt grijs en waterkoud: 'Soepkippenweer is in aantocht'

27-11-2022 om 10:42
Het wordt komende week een stuk kouder. Maar stralend blauwe luchten boven stijfbevroren plassen en sloten hoeven we voorlopig niet te verwachten. Meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar: "Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud."
Lees het artikel

Opmerkelijk: deze herfst was er geen enkele storm in Nederland

26-11-2022 om 07:47
Mocht je het gevoel hebben dat er de afgelopen tijd weinig zwaar weer is geweest, dan klopt dat wel. Er is tot nu toe geen enkele herfststorm over het land getrokken. En dat terwijl de meteorologische winter al over minder dan een week begint.
Lees het artikel

Oekraïne bereidt zich na rakettenregen voor op winter zonder stroom

24-11-2022 om 19:07
Een dag na de grootschalige Russische raketaanval zitten grote delen van Oekraïne nog altijd zonder stroom, water en verwarming. Inwoners staan in overlevingsstand en zullen dat mogelijk lang moeten volhouden. De echte winter moet nog beginnen. "Mensen maken zich zorgen. Het kan hier -20 worden", zegt correspondent Olaf Koens vanuit Kiev.
Lees het artikel

Vanaf maandag temperatuur omlaag, mogelijk langdurig kouder

24-11-2022 om 12:46
Meteorologen en weeramateurs houden de weerkaarten boven Scandinavië deze dagen extra goed in de gaten. Als het hogedrukgebied dat daar in ontwikkeling is zich 'krachtig gaat nestelen', dan zou het in ons land langdurig kouder kunnen worden. "Bij meteorologen die houden van de winter, gaat het hart dan sneller kloppen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Dit is waarom er juist in de herfst zoveel spinnenwebben zijn

21-11-2022 om 19:09
In de herfst is het volop spinnentijd. Niet alleen de beestjes zelf, maar ook de spinnenwebben duiken overal op. Ook je tuin hangt er nu waarschijnlijk vol mee. Maar waarom er juist nú zo veel spinnenwebben zijn? Daar is een logische verklaring voor.
Lees het artikel