Actueel

In samenwerking met:

Extreem grote hagelstenen in Texas: 'Deze zijn levensgevaarlijk'

"Menig stormchaser in de Verenigde Staten heeft deuken in zijn auto van grote hagelstenen, maar dit geeft wel meer dan een deuk", zegt Verhoeven.

Degene die de foto hierboven nam zegt dat de hagelsteen een doorsnede van 20 centimeter zou hebben. "Of dat zo is, moet blijken als deskundigen ernaar gekeken hebben, maar ik heb ze in elk geval nog niet eerder zo groot gezien."

Als je goed kijkt, zie je op de foto's dat de hagelstenen kleine uitsteeksels hebben. "Dat komt omdat het allemaal losse hagelstenen samengesmolten zijn", zegt Verhoeven.

Die hagelstenen worden geproduceerd door supercel-onweersbuien."Dat zijn roterende onweersbuien en die rotatie geeft extra kracht aan de bui." Die supercel-buien zijn ook de buien waaruit bijvoorbeeld tornado's kunnen ontstaan.

Enorme krachten

Zo'n supercel-onweersbui gaat gepaard met een hele sterke verticale kracht. Hoe groter die verticale kracht, hoe groter een hagelsteen kan worden. "Een hagelsteen valt naar beneden als hij te zwaar wordt. Wanneer dat is, hangt af van die verticale kracht. Als die groot is, dan kan een hagelsteen langer aangroeien en zwaarder worden voor hij valt."

Zo ziet zo'n supercel-onweersbui eruit:

In Nederland komen supercel-buien maar zelden voor. In 2016 was er één met hagelstenen met een doorsnede van tot wel 10 centimeter. De kans dat er de komende dagen in de Verenigde Staten meer van grote hagelstenen gaan vallen is groot. 

Het nationale weerbureau waarschuwt voor onweersbuien over het oosten van Iowa, het noorden van Illinois en het zuiden van Wisconsin. "Sommige zelfs mogelijk met tornado's. Ze waarschuwen ook specifiek voor onweersbuien met zeer grote hagelstenen en harde wind."


23 mei 2020 17:24


Het wordt niet warm, maar heet: dinsdag mogelijk tropisch

31-05-2020 om 12:52
Het is vandaag al heerlijk weer, maar morgen en overmorgen wordt het nog veel warmer. "Dinsdag kan het plaatselijk zelfs 30 graden worden", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar.
Lees het artikel

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

31-05-2020 om 05:21
Langzaam gloort er weer wat hoop aan de horizon voor de Nederlandse vakantieganger: in steeds meer landen lijk je ondanks corona deze zomer toch als toerist terecht te kunnen. RTL Nieuws houdt bij wat de regels zijn voor Nederlandse toeristen in de populairste vakantiebestemmingen.
Lees het artikel

Na warme en zonnige Pinksteren nog mooier: kans op lokaal 30 graden

29-05-2020 om 10:54
De zon schijnt uitbundig en er is weinig bewolking. Komend pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door. Na het weekend blijft de temperatuur stijgen en is er zelfs kans op plaatselijk 30 graden.
Lees het artikel

Op vakantie? Check voordat je je koffer pakt eerst even deze regels

29-05-2020 om 09:56
De zomervakantie staat voor de deur. En die zal dit jaar flink anders zijn dan normaal. Gewoon een weekje naar het buitenland, dat is nog best ingewikkeld. Voordat je je koffers pakt, lees eerst nog even de regels en adviezen in dit artikel.
Lees het artikel

Zomers in het binnenland zijn droger dan aan de kust

26-05-2020 om 14:12
Voor het eerst is in een onderzoek gekeken naar de regionale verschillen in Nederland in de zomerperiode. Wat blijkt: in het binnenland worden de zomers steeds droger, maar van de kuststrook kan dat niet gezegd worden.
Lees het artikel

Het is warm en droog, en dat blijft nog wel even zo

25-05-2020 om 12:22
De lente is droog en zonnig en dat zien we ook terug in de laatste week van mei. De zon schijnt uitbundig, er is weinig bewolking, je verbrandt binnen een kwartier en de kans op een bui lijkt klein. Aankomend Pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door.
Lees het artikel

Het regent, maar het is droger dan ooit

24-05-2020 om 10:10
Het is droger dan ooit in Nederland. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.
Lees het artikel

Eerste officiële zomerse dag én warmste Hemelvaartsdag sinds 2003

21-05-2020 om 10:08
Hemelvaartsdag is vandaag zonnig en droog. De temperatuur loopt zelfs op tot ruim 25 graden. Met alleen wat sluierwolken aan de lucht en zonkracht 6 is het overal smeren geblazen: je kan al na een kwartier verbranden.
Lees het artikel

Strandtenten Scheveningen gaan deze week open, of het nou mag of niet

18-05-2020 om 17:50
Het kwik loopt deze week alleen maar op, met op Hemelvaartsdag een hoogtepunt van zo'n 28 graden. Strandtenten in Den Haag zeggen daarom dat ze woensdag opengaan, ondanks dat de gemeente vandaag nogmaals heeft aangegeven dat dat niet mag. "We stellen de toiletten open en mensen kunnen iets drinken op hun eigen bedje."
Lees het artikel