Actueel

In samenwerking met:

Eerste officiële zomerse dag én warmste Hemelvaartsdag sinds 2003

In De Bilt stijgt vanmiddag het kwik naar 25 graden, dat betekent dat het de eerste officiële zomerse dag van het jaar is. Het is de eerste keer sinds 2003 dat Hemelvaartsdag zo warm is, zegt Philippe Schambergen, junior meteoroloog bij Buienradar.

Vrijwel onbewolkt

"In het land zijn vandaag wel vrij grote verschillen zichtbaar." In het zuiden stijgt de temperatuur vanmiddag naar 28 graden, terwijl het in het noorden 22 graden wordt. De wind is overal zwak en het blijft tot in de loop van de dag  op wat sluierwolken na, vrijwel onbewolkt.

Met zonkracht 6 en veel zonuren moet er flink gesmeerd worden met zonnebrandcrème. "Je kan vandaag al na een kwartier verbranden", zegt Schambergen. In de loop van de middag kunnen stapelwolken ontstaan. "In het zuidwesten is er vanavond zelfs een kleine kans op een bui en een klap onweer."

Weekend en later

"Morgen wordt het minder warm", vertelt Schambergen. De wind trekt aan en er kan een plaatselijke bui vallen in het noorden. "De winterjassen hoeven niet uit de kast, maar het kan wel frisser aanvoelen dan de daadwerkelijke 24 graden. In de zon uit de wind zitten, zit er er ook niet in morgen, er is veel meer bewolking dan vandaag." In de namiddag koelt het ook vlot weer af. 

In het weekend zakt de temperatuur nog iets verder, naar 17 graden aan de kust en 21 graden in het binnenland. "De zon laat zich in het weekend weer vaker zien, maar er kan wel een enkele bui vallen. Die buitjes zullen het droogteprobleem niet oplossen." 

"Na het weekend klimt het kwik weer omhoog." Volgende week wordt het droog en zonnig, met gemiddeld 22 graden.


21 mei 2020 12:08


Het wordt niet warm, maar heet: dinsdag mogelijk tropisch

31-05-2020 om 12:52
Het is vandaag al heerlijk weer, maar morgen en overmorgen wordt het nog veel warmer. "Dinsdag kan het plaatselijk zelfs 30 graden worden", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar.
Lees het artikel

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

31-05-2020 om 05:21
Langzaam gloort er weer wat hoop aan de horizon voor de Nederlandse vakantieganger: in steeds meer landen lijk je ondanks corona deze zomer toch als toerist terecht te kunnen. RTL Nieuws houdt bij wat de regels zijn voor Nederlandse toeristen in de populairste vakantiebestemmingen.
Lees het artikel

Na warme en zonnige Pinksteren nog mooier: kans op lokaal 30 graden

29-05-2020 om 10:54
De zon schijnt uitbundig en er is weinig bewolking. Komend pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door. Na het weekend blijft de temperatuur stijgen en is er zelfs kans op plaatselijk 30 graden.
Lees het artikel

Op vakantie? Check voordat je je koffer pakt eerst even deze regels

29-05-2020 om 09:56
De zomervakantie staat voor de deur. En die zal dit jaar flink anders zijn dan normaal. Gewoon een weekje naar het buitenland, dat is nog best ingewikkeld. Voordat je je koffers pakt, lees eerst nog even de regels en adviezen in dit artikel.
Lees het artikel

Zomers in het binnenland zijn droger dan aan de kust

26-05-2020 om 14:12
Voor het eerst is in een onderzoek gekeken naar de regionale verschillen in Nederland in de zomerperiode. Wat blijkt: in het binnenland worden de zomers steeds droger, maar van de kuststrook kan dat niet gezegd worden.
Lees het artikel

Het is warm en droog, en dat blijft nog wel even zo

25-05-2020 om 12:22
De lente is droog en zonnig en dat zien we ook terug in de laatste week van mei. De zon schijnt uitbundig, er is weinig bewolking, je verbrandt binnen een kwartier en de kans op een bui lijkt klein. Aankomend Pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door.
Lees het artikel

Het regent, maar het is droger dan ooit

24-05-2020 om 10:10
Het is droger dan ooit in Nederland. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.
Lees het artikel

Extreem grote hagelstenen in Texas: 'Deze zijn levensgevaarlijk'

23-05-2020 om 15:24
"Dit is een van de grootste hagelstenen die ik ooit heb gezien", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar over de hagel die gisteren in Texas uit de lucht kwam. Het spookt al een aantal dagen in de Amerikaanse staat. Zogeheten supercel-onweersbuien trekken over.
Lees het artikel

Strandtenten Scheveningen gaan deze week open, of het nou mag of niet

18-05-2020 om 17:50
Het kwik loopt deze week alleen maar op, met op Hemelvaartsdag een hoogtepunt van zo'n 28 graden. Strandtenten in Den Haag zeggen daarom dat ze woensdag opengaan, ondanks dat de gemeente vandaag nogmaals heeft aangegeven dat dat niet mag. "We stellen de toiletten open en mensen kunnen iets drinken op hun eigen bedje."
Lees het artikel