Actueel

In samenwerking met:

Strandtenten Scheveningen gaan deze week open, of het nou mag of niet

Dat zegt André Triep, de voorzitter van de vereniging van strandexploitanten in Den Haag. De toiletten zullen de hele dag door schoongemaakt worden, zegt Triep. "De afgelopen weken kwamen er steeds meer mensen aan de deur kloppen die naar het toilet moesten. Dat mocht toen niet. Gevolg was dat mensen overal achter de windschermen en in de duinen hun behoefte deden. Daarom moeten we nu echt weer open." 

Bijna failliet

Daarnaast wordt het voor de strandtenthouders steeds lastiger om hun hoofd boven water te houden. "Het is heel moeilijk, als we niets doen gaan we failliet." 

Triep zegt dus dat hij en zijn collega's hoe dan ook woensdag opengaan. Maar de gemeente reageert daar fel op: strandtenten mogen vanwege de coronamaatregelen niet open. Ze kunnen enkel drankjes of ijs verkopen aan bezoekers die het afhalen en daarna gelijk weer vertrekken. 

De gemeente laat aan RTL Nieuws weten dat strandtenthouders, als ze open gaan woensdag, een bestuurlijke boete kunnen krijgen, oplopend van 10.000 tot maximaal 50.000 euro. Die boete begint laag, maar wordt steeds hoger naarmate de onderneming vaker beboet wordt, net zoals bij bijvoorbeeld het rookverbod in de horeca.

Bedjes verhuren

Maar Triep wil meer, hij wil ook bedjes verhuren waar bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar op kunnen liggen. Maar de gemeente zegt: "Het opstellen, verstrekken of verhuren van strandmeubilair in de buurt van het restaurant is een ongeoorloofde uitbreiding van de exploitatie die onder de geldende noodverordening niet is toegestaan." 

Ook wc's mogen volgens de gemeente niet open woensdag, iets wat Triep wel zegt te gaan doen. Een woordvoerder geeft aan dat deze bepalingen veranderen als de minister-president namens het kabinet met andere richtlijnen komt omdat het coronavirus beter onder controle is.

Minister Grapperhaus (Veiligheid) reageert desgevraagd en stelt dat Scheveningen de coronamaatregelen goed uitvoert: strandtenten mogen volgens hem niet open en strandbedjes mogen niet verhuurd worden.

Op andere stranden mag het wel

Des te gekker dat de veiligheidsregio's Kennemerland en Holland Midden - waar de stranden van Katwijk en Zandvoort onder vallen - het wel toestaan dat strandbedjes worden verhuurd en dat wc's voor die gasten open mogen zijn. Grapperhaus heeft daar dan ook geen goed woord voor over. "In Katwijk en Zandvoort moeten ze zich achter de oren krabben."

Triep vindt die ongelijkheid onacceptabel en stelt dat als het op het ene strand wel wordt toegestaan, dat het bij hem in Scheveningen dan ook moet kunnen.

Vanavond praten de burgemeesters van alle veiligheidsregio's over het opengaan van de horeca, zoals strandtenten. Vooral de datum - per 1 juni of toch voor het pinksterweekend - is punt van discussie.

Morgen om 19.00 uur maakt premier Rutte bekend of en wanneer de horeca open mag. Die persconferentie is live te volgen via RTL 4 en onze site.


18 mei 2020 19:50


Het wordt niet warm, maar heet: dinsdag mogelijk tropisch

31-05-2020 om 12:52
Het is vandaag al heerlijk weer, maar morgen en overmorgen wordt het nog veel warmer. "Dinsdag kan het plaatselijk zelfs 30 graden worden", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar.
Lees het artikel

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

31-05-2020 om 05:21
Langzaam gloort er weer wat hoop aan de horizon voor de Nederlandse vakantieganger: in steeds meer landen lijk je ondanks corona deze zomer toch als toerist terecht te kunnen. RTL Nieuws houdt bij wat de regels zijn voor Nederlandse toeristen in de populairste vakantiebestemmingen.
Lees het artikel

Na warme en zonnige Pinksteren nog mooier: kans op lokaal 30 graden

29-05-2020 om 10:54
De zon schijnt uitbundig en er is weinig bewolking. Komend pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door. Na het weekend blijft de temperatuur stijgen en is er zelfs kans op plaatselijk 30 graden.
Lees het artikel

Op vakantie? Check voordat je je koffer pakt eerst even deze regels

29-05-2020 om 09:56
De zomervakantie staat voor de deur. En die zal dit jaar flink anders zijn dan normaal. Gewoon een weekje naar het buitenland, dat is nog best ingewikkeld. Voordat je je koffers pakt, lees eerst nog even de regels en adviezen in dit artikel.
Lees het artikel

Zomers in het binnenland zijn droger dan aan de kust

26-05-2020 om 14:12
Voor het eerst is in een onderzoek gekeken naar de regionale verschillen in Nederland in de zomerperiode. Wat blijkt: in het binnenland worden de zomers steeds droger, maar van de kuststrook kan dat niet gezegd worden.
Lees het artikel

Het is warm en droog, en dat blijft nog wel even zo

25-05-2020 om 12:22
De lente is droog en zonnig en dat zien we ook terug in de laatste week van mei. De zon schijnt uitbundig, er is weinig bewolking, je verbrandt binnen een kwartier en de kans op een bui lijkt klein. Aankomend Pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door.
Lees het artikel

Het regent, maar het is droger dan ooit

24-05-2020 om 10:10
Het is droger dan ooit in Nederland. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.
Lees het artikel

Extreem grote hagelstenen in Texas: 'Deze zijn levensgevaarlijk'

23-05-2020 om 15:24
"Dit is een van de grootste hagelstenen die ik ooit heb gezien", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar over de hagel die gisteren in Texas uit de lucht kwam. Het spookt al een aantal dagen in de Amerikaanse staat. Zogeheten supercel-onweersbuien trekken over.
Lees het artikel

Eerste officiële zomerse dag én warmste Hemelvaartsdag sinds 2003

21-05-2020 om 10:08
Hemelvaartsdag is vandaag zonnig en droog. De temperatuur loopt zelfs op tot ruim 25 graden. Met alleen wat sluierwolken aan de lucht en zonkracht 6 is het overal smeren geblazen: je kan al na een kwartier verbranden.
Lees het artikel