Actueel

In samenwerking met:

Droogtealarm: brandgevaar in natuur en alom sproeiverboden

"Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas dat zonlicht opvangt, kan er al de oorzaak van zijn dat een enorm natuurgebied door brand wordt verwoest", meldt Brandweer Limburg-Noord. "Laat je vuurkorf en fakkel lekker thuis. Ze vormen, net als dat kampvuurtje, een groot risico."

Ook zorgen om corona

Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn extra alert op zowel corona- als brandgevaar. De brandweer vraagt mensen die in een natuurgebied wandelen, fietsen of op een andere manier recreëren, hun verantwoordelijkheid te nemen. Op de website natuurbrandrisico.nl wordt per veiligheidsregio de actuele situatie aangegeven.

Mensen moeten bovendien ook in natuurgebieden drukke plekken mijden en 1,5 meter afstand bewaren om besmetting met corona te voorkomen.

Alom sproeiverboden

Vanwege de droogte hebben de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel in de provincie Noord-Brabant hun sproeiverboden uitgebreid. Andere waterschappen, zoals Rijn en IJssel en Limburg, denken later in deze week met beregeningsverboden te moeten komen. "De zorgen over de droogte nemen snel toe", meldt waterschap Rijn en IJssel.

Verboden:

  • Waterschap De Dommel in het zuiden van Brabant verbiedt vanaf vandaag sproeien met oppervlaktewater in vrijwel het hele gebied, inclusief het gebruik van water uit visvijvers en vennen. 
  • Recreatief varen op de Dommel is verboden om verdere schade aan de natuur te voorkomen. 
  • Brabantse Delta had al sproeiverboden en heeft dat nu uitgebreid naar het gebied rond Bergen op Zoom en Roosendaal.
  • Ook op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug is een beregeningsverbod ingesteld. Het waterschap daar waarschuwt dat de belangrijke zoetwatervoorraad onder de Veluwe onder druk staat. Onder de Veluwe ligt een waterreservoir dat tien keer zo groot is als dat van het IJsselmeer. Om die watervoorraad te beschermen is het volgens het schap onvermijdelijk dat er meer maatregelen gaan volgen.

Recordcijfers droogte

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling komt morgen met een nieuwe droogtemonitor. Het voorjaar verloopt tot nu toe droger dan ooit. Recordcijfers uit 1976 en 2018, de droogste jaren tot nu toe, zijn al ingehaald.

Je ziet het op onderstaand kaartje van het KNMI: het zwarte lijntje gaat over het voorjaar van 2020, tot nu toe.

"En als ik naar de verwachtingen van de komende 15 dagen kijken, dan zie ik dat het neerslagtekort alleen maar verder zal oplopen", zegt Nicolien Kroon van Buienradar. 

Verdampen

Er wordt nauwelijks regen en een stijging van de temperaturen voorzien, zodat water in rivieren, beken, en sloten nog sneller verdampt, waardoor het grondwaterpeil ook verder zakt.

"Het tekort zit nu dus al op 100 tot 120 mm, verspreid over Nederland. Maar dat gaat zo richting de 150 mm", zegt Kroon. 


18 mei 2020 14:15


Het wordt niet warm, maar heet: dinsdag mogelijk tropisch

31-05-2020 om 12:52
Het is vandaag al heerlijk weer, maar morgen en overmorgen wordt het nog veel warmer. "Dinsdag kan het plaatselijk zelfs 30 graden worden", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar.
Lees het artikel

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

31-05-2020 om 05:21
Langzaam gloort er weer wat hoop aan de horizon voor de Nederlandse vakantieganger: in steeds meer landen lijk je ondanks corona deze zomer toch als toerist terecht te kunnen. RTL Nieuws houdt bij wat de regels zijn voor Nederlandse toeristen in de populairste vakantiebestemmingen.
Lees het artikel

Na warme en zonnige Pinksteren nog mooier: kans op lokaal 30 graden

29-05-2020 om 10:54
De zon schijnt uitbundig en er is weinig bewolking. Komend pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door. Na het weekend blijft de temperatuur stijgen en is er zelfs kans op plaatselijk 30 graden.
Lees het artikel

Op vakantie? Check voordat je je koffer pakt eerst even deze regels

29-05-2020 om 09:56
De zomervakantie staat voor de deur. En die zal dit jaar flink anders zijn dan normaal. Gewoon een weekje naar het buitenland, dat is nog best ingewikkeld. Voordat je je koffers pakt, lees eerst nog even de regels en adviezen in dit artikel.
Lees het artikel

Zomers in het binnenland zijn droger dan aan de kust

26-05-2020 om 14:12
Voor het eerst is in een onderzoek gekeken naar de regionale verschillen in Nederland in de zomerperiode. Wat blijkt: in het binnenland worden de zomers steeds droger, maar van de kuststrook kan dat niet gezegd worden.
Lees het artikel

Het is warm en droog, en dat blijft nog wel even zo

25-05-2020 om 12:22
De lente is droog en zonnig en dat zien we ook terug in de laatste week van mei. De zon schijnt uitbundig, er is weinig bewolking, je verbrandt binnen een kwartier en de kans op een bui lijkt klein. Aankomend Pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door.
Lees het artikel

Het regent, maar het is droger dan ooit

24-05-2020 om 10:10
Het is droger dan ooit in Nederland. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.
Lees het artikel

Extreem grote hagelstenen in Texas: 'Deze zijn levensgevaarlijk'

23-05-2020 om 15:24
"Dit is een van de grootste hagelstenen die ik ooit heb gezien", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar over de hagel die gisteren in Texas uit de lucht kwam. Het spookt al een aantal dagen in de Amerikaanse staat. Zogeheten supercel-onweersbuien trekken over.
Lees het artikel

Eerste officiële zomerse dag én warmste Hemelvaartsdag sinds 2003

21-05-2020 om 10:08
Hemelvaartsdag is vandaag zonnig en droog. De temperatuur loopt zelfs op tot ruim 25 graden. Met alleen wat sluierwolken aan de lucht en zonkracht 6 is het overal smeren geblazen: je kan al na een kwartier verbranden.
Lees het artikel

Strandtenten Scheveningen gaan deze week open, of het nou mag of niet

18-05-2020 om 17:50
Het kwik loopt deze week alleen maar op, met op Hemelvaartsdag een hoogtepunt van zo'n 28 graden. Strandtenten in Den Haag zeggen daarom dat ze woensdag opengaan, ondanks dat de gemeente vandaag nogmaals heeft aangegeven dat dat niet mag. "We stellen de toiletten open en mensen kunnen iets drinken op hun eigen bedje."
Lees het artikel