Actueel

In samenwerking met:

Door corona schijnt de zon feller, en dat is zeker niet alleen maar goed nieuws

Natuurlijk is het niet zo dat het coronavirus zelf zorgt voor een stralend zonnetje, maar de crisis heeft wel degelijk impact op het weer. Dat zit hem in drie dingen, legt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar uit.

Allereerst is er amper vliegverkeer. Daardoor zijn er minder vliegtuigstrepen in de lucht. Die strepen zijn eigenlijk een soort wolken en wolken houden de zon tegen. Minder wolken betekent dus meer directe straling van de zon.

Minder vervuiling

Dat er minder wordt gevlogen, betekent óók dat er minder luchtvervuiling is. "Vliegtuigen, maar ook auto's stoten normaal kleine roetdeeltjes uit, die noemen we ook wel aerosolen. Die aerosolen zijn nodig bij de vorming van wolken. Zo zie je normaal gesproken bijvoorbeeld dat er boven de haven van Rotterdam meer wolken hangen, omdat daar meer uitstoot is en er dus meer aerosolen in de lucht zweven", zegt Dorrestein.

Ook is er minder mist door de coronacrisis. Dat komt door diezelfde aerosolen. Mist wordt gevormd als waterdeeltjes zich hechten aan aerosolen, dus ook mist zullen we iets minder zien nu de uitstoot omlaag is gegaan.

De aerosolen in de lucht doen nóg iets, namelijk het weerkaatsen van zonlicht. Dat noemen we ook wel verstrooiing. Verstrooiing zwakt de zonkracht af en dat gebeurt nu dus in mindere mate. Op dit moment is de zonkracht telkens al iets hoger dan voorspeld, weet Dorrestein. 

Zonkracht

"Normaal gesproken halen we in Nederland maximaal zonkracht acht", zegt Dorrestein. "Als de coronamaatregelen zo blijven en er weinig vliegverkeer en verkeer op de weg is, kan het maar zo dat we deze zomer een zonkracht negen halen." Ter vergelijk: vandaag is er gemiddeld een zonkracht vijf.

Een hogere zonkracht zorgt ervoor dat je sneller verbrandt. Vorig jaar gebeurde dat massaal nadat er op één dag zonkracht zeven werd gemeten.

Toch verwacht Dorrestein niet alleen zon de komende maanden. Bij warmer weer horen namelijk ook hevigere regenbuien. "Als de zon zonder belemmering van wolken kan stralen, warmt de aarde meer op. Het verschil in temperatuur aan de grond en temperatuur in de lucht wordt dan groter en dat kan ervoor zorgen dat er grotere onweersbuien komen."


12 mei 2020 07:29


Het wordt niet warm, maar heet: dinsdag mogelijk tropisch

31-05-2020 om 12:52
Het is vandaag al heerlijk weer, maar morgen en overmorgen wordt het nog veel warmer. "Dinsdag kan het plaatselijk zelfs 30 graden worden", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar.
Lees het artikel

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

31-05-2020 om 05:21
Langzaam gloort er weer wat hoop aan de horizon voor de Nederlandse vakantieganger: in steeds meer landen lijk je ondanks corona deze zomer toch als toerist terecht te kunnen. RTL Nieuws houdt bij wat de regels zijn voor Nederlandse toeristen in de populairste vakantiebestemmingen.
Lees het artikel

Na warme en zonnige Pinksteren nog mooier: kans op lokaal 30 graden

29-05-2020 om 10:54
De zon schijnt uitbundig en er is weinig bewolking. Komend pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door. Na het weekend blijft de temperatuur stijgen en is er zelfs kans op plaatselijk 30 graden.
Lees het artikel

Op vakantie? Check voordat je je koffer pakt eerst even deze regels

29-05-2020 om 09:56
De zomervakantie staat voor de deur. En die zal dit jaar flink anders zijn dan normaal. Gewoon een weekje naar het buitenland, dat is nog best ingewikkeld. Voordat je je koffers pakt, lees eerst nog even de regels en adviezen in dit artikel.
Lees het artikel

Zomers in het binnenland zijn droger dan aan de kust

26-05-2020 om 14:12
Voor het eerst is in een onderzoek gekeken naar de regionale verschillen in Nederland in de zomerperiode. Wat blijkt: in het binnenland worden de zomers steeds droger, maar van de kuststrook kan dat niet gezegd worden.
Lees het artikel

Het is warm en droog, en dat blijft nog wel even zo

25-05-2020 om 12:22
De lente is droog en zonnig en dat zien we ook terug in de laatste week van mei. De zon schijnt uitbundig, er is weinig bewolking, je verbrandt binnen een kwartier en de kans op een bui lijkt klein. Aankomend Pinksterweekend zet het zonnige weer gewoon door.
Lees het artikel

Het regent, maar het is droger dan ooit

24-05-2020 om 10:10
Het is droger dan ooit in Nederland. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.
Lees het artikel

Extreem grote hagelstenen in Texas: 'Deze zijn levensgevaarlijk'

23-05-2020 om 15:24
"Dit is een van de grootste hagelstenen die ik ooit heb gezien", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar over de hagel die gisteren in Texas uit de lucht kwam. Het spookt al een aantal dagen in de Amerikaanse staat. Zogeheten supercel-onweersbuien trekken over.
Lees het artikel

Eerste officiële zomerse dag én warmste Hemelvaartsdag sinds 2003

21-05-2020 om 10:08
Hemelvaartsdag is vandaag zonnig en droog. De temperatuur loopt zelfs op tot ruim 25 graden. Met alleen wat sluierwolken aan de lucht en zonkracht 6 is het overal smeren geblazen: je kan al na een kwartier verbranden.
Lees het artikel

Strandtenten Scheveningen gaan deze week open, of het nou mag of niet

18-05-2020 om 17:50
Het kwik loopt deze week alleen maar op, met op Hemelvaartsdag een hoogtepunt van zo'n 28 graden. Strandtenten in Den Haag zeggen daarom dat ze woensdag opengaan, ondanks dat de gemeente vandaag nogmaals heeft aangegeven dat dat niet mag. "We stellen de toiletten open en mensen kunnen iets drinken op hun eigen bedje."
Lees het artikel