Actueel

In samenwerking met:

Het was vannacht kouder dan het de afgelopen winter geweest is

In de winter kwam de wind voornamelijk uit het westen of zuidwesten. Dat leverde relatief hoge temperaturen op, doordat de wind over het relatief warme water van de Noordzee blies. De laagste temperatuur van de winter was -5,4 graden. Deze temperatuur werd gemeten op 21 januari.

Oostenwind

Dat het nu kouder is dan in de winter heeft te maken met een oostenwind die afgelopen dagen vrij koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land heeft geblazen. In tegenstelling tot de voorgaande nachten waaide het afgelopen nacht beduidend minder hard, waardoor het meer kon afkoelen. In De Bilt daalde het kwik afgelopen nacht naar 0,6 graden.

Gemiddeld 3 graden boven nul

"Het is de derde koudste 24 maart ooit", zegt Martijn Dorrestein van Buienradar. "De gemiddelde temperatuur in maart is 's nachts 3 graden boven nul. We hebben in maart tot nu toe al meer vorstdagen gehad dan in februari."

Maar het komt volgens Dorrestein vaker voor dat het later in het jaar nog zo koud is. "Hoe minder bewolking er is, hoe meer het 's nachts kan afkoelen. En dat speelt er op dit moment."

Tegelijkertijd is het verschil tussen de temperatuur overdag en 's nachts vrij groot. "Het wordt vandaag 11 graden, dus dat is op sommige plekken een fors verschil. Dat heeft met de sterke voorjaarszon te maken. Je kunt het vergelijken met een woestijn. Daar koelt het 's avonds ook sterk af."

Tot vrijdag vorst

Het blijft tot en met de nacht naar vrijdag 's nachts in een groot deel van het land vriezen. Alleen op de Wadden en de westelijke kustregio’s komt de minimumtemperatuur rond of iets boven het vriespunt uit.

Komend weekend volgt een aantal minder koude nachten. De wind neemt namelijk toe en er is meer bewolking. Dit voorkomt dat de temperatuur fors daalt.


24 maart 2020 10:35


Enorm temperatuurverschil met Pasen: zondag zomers, maandag herfstachtig

09-04-2020 om 10:07
De weersverwachting voor eerste en tweede paasdag loopt sterk uiteen. Op zondag wordt het 22 tot plaatselijk zelfs 25 graden, maar een dag later kan de winterjas alweer uit de kast. Op maandag zakt de temperatuur tot zelfs onder de 10 graden.
Lees het artikel

Grootste en helderste supermaan van 2020 morgennacht te zien

06-04-2020 om 13:41
In de nacht van dinsdag op woensdag staat de maan iets dichter bij de aarde dan normaal. Omdat het ook volle maan is, hebben we te maken met een 'supermaan'.
Lees het artikel

Nederland beleeft eerste warme dag – en het wordt nog mooier

06-04-2020 om 12:34
De temperatuur in De Bilt kwam vandaag uit op 23 graden en dat betekent een warmterecord voor 6 april. Niet alleen was het de eerste landelijke warme dag, maar ook de warmste dag van het jaar tot nu toe. Goed nieuws voor wie de kou en de regen beu is: de weersverwachting voor de komende dagen ziet er goed uit.
Lees het artikel

Maxime Meiland deelt bikinilijf met de rest van de wereld

06-04-2020 om 09:58
De meeste Nederlanders hebben op dit moment de zomer in hun bol door het lekkere weer. Voor Maxime Meiland (24) is dit dagelijkse kost in Frankrijk. Het is daar zelfs zo warm dat de 'Chateau Meiland'-ster een plons neemt en dat deelt met haar volgers op Instagram.
Lees het artikel

Eerste lokale warme dag is een feit: temperaturen boven de 20 graden gemeten

05-04-2020 om 13:43
Het is zover: vandaag kunnen we spreken van de eerste lokale warme dag van het jaar. De temperatuur heeft op sommige plaatsen in Nederland de 20 graden bereikt.
Lees het artikel

Relatief rustig in bossen en op stranden: 'Mensen houden zich aan oproep'

05-04-2020 om 06:49
Het dringende advies om ondanks het mooie lenteweer thuis te blijven is ook vandaag op de meeste plaatsen in het land goed opgevolgd.
Lees het artikel

Stralend zonnetje en geen wolkje aan de lucht: temperaturen tot boven de 20 graden

05-04-2020 om 06:05
Het belooft een mooie dag te worden: de zon schijnt uitbundig en er is geen wolkje aan de lucht. Op sommige plekken kan de temperatuur oplopen tot boven de 20 graden.
Lees het artikel

Nederlanders op de proef gesteld: tot 22 graden dit weekend

04-04-2020 om 08:47
Het uitbundige lenteweer zal Nederlanders dit weekeinde behoorlijk op de proef stellen. Volgens Buienradar wordt het namelijk nog warmer dan verwacht: "Gemiddeld gaan we de 20 graden makkelijk halen." En dus valt het te hopen dat je thuis een tuin of balkon hebt: er worden maatregelen genomen om naar buiten gaan te ontmoedigen.
Lees het artikel

Lekker weer voor de boeg, maar wat kunnen we gaan doen?

03-04-2020 om 09:12
We kunnen lekker weer verwachten komend weekend. Naar verwachting wordt het zondag zelfs 20 graden. Maar door de coronamaatregelen kunnen we daar nu niet zo van genieten als andere jaren. Wat kun je nog wel doen?
Lees het artikel