Actueel

In samenwerking met:

Het is officieel lente, maar de winter heeft een verlaat staartje

"Nee, vanochtend blijft de temperatuur steken op zo'n 7 graden. Veel warmer wordt het vandaag helaas niet", vertelt Kroon. En dan voelt het ook nog eens kouder aan vanwege de wind uit het oosten. "Daarnaast is het het grootste gedeelte van de dag bewolkt en komt er zelfs een beetje regen uit de lucht vallen."

Strakblauwe luchten in aantocht

Maar de zon gaat wel aan terrein winnen, zegt Kroon. "Het hogedrukgebied gaat het weer de komende dagen overnemen. Er komen strakblauwe luchten aan."

Veel zon, betekent dat ook veel warmte? "De temperatuur zal geleidelijk iets omhoog gaan, maar het blijft koud. Doordat er weinig wolken zijn, koelen de nachten ook flink af."

"Er kan zelfs sprake zijn van lichte tot matige vorst. Dan is het op sommige plekken dus kouder dan -5 graden." Een verlaat staartje van de winter dus.

Stopt de verspreiding van het coronavirus nu de lente is aangebroken?

Het influenzavirus dat 'gewone griep' veroorzaakt, verspreidt gemakkelijk door koud en droog winterweer. Bij warm weer heeft dat virus het veel moeilijker. Maar geldt dat ook voor het coronavirus? 

Eigenlijk is dat nog onbekend, vertelden drie virologen eerder aan RTL Nieuws. Jeroen Kortekaas, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit, zegt wel dat het immuunsysteem van mensen in de winter sowieso minder sterk is, terwijl virussen stabieler zijn wanneer het koud is. "In de winter heb je dus sneller een virus onder de leden, die je dan ook weer verspreidt."

Bart Haagmans, viroloog bij het Erasmus MC, geeft aan dat het verloop van het coronavirus lastig te voorspellen is. "Maar laten we hopen dat naarmate de temperaturen weer oplopen dit een negatief effect heeft op de verspreiding van het virus."


20 maart 2020 07:52


Enorm temperatuurverschil met Pasen: zondag zomers, maandag herfstachtig

09-04-2020 om 10:07
De weersverwachting voor eerste en tweede paasdag loopt sterk uiteen. Op zondag wordt het 22 tot plaatselijk zelfs 25 graden, maar een dag later kan de winterjas alweer uit de kast. Op maandag zakt de temperatuur tot zelfs onder de 10 graden.
Lees het artikel

Grootste en helderste supermaan van 2020 morgennacht te zien

06-04-2020 om 13:41
In de nacht van dinsdag op woensdag staat de maan iets dichter bij de aarde dan normaal. Omdat het ook volle maan is, hebben we te maken met een 'supermaan'.
Lees het artikel

Nederland beleeft eerste warme dag – en het wordt nog mooier

06-04-2020 om 12:34
De temperatuur in De Bilt kwam vandaag uit op 23 graden en dat betekent een warmterecord voor 6 april. Niet alleen was het de eerste landelijke warme dag, maar ook de warmste dag van het jaar tot nu toe. Goed nieuws voor wie de kou en de regen beu is: de weersverwachting voor de komende dagen ziet er goed uit.
Lees het artikel

Maxime Meiland deelt bikinilijf met de rest van de wereld

06-04-2020 om 09:58
De meeste Nederlanders hebben op dit moment de zomer in hun bol door het lekkere weer. Voor Maxime Meiland (24) is dit dagelijkse kost in Frankrijk. Het is daar zelfs zo warm dat de 'Chateau Meiland'-ster een plons neemt en dat deelt met haar volgers op Instagram.
Lees het artikel

Eerste lokale warme dag is een feit: temperaturen boven de 20 graden gemeten

05-04-2020 om 13:43
Het is zover: vandaag kunnen we spreken van de eerste lokale warme dag van het jaar. De temperatuur heeft op sommige plaatsen in Nederland de 20 graden bereikt.
Lees het artikel

Relatief rustig in bossen en op stranden: 'Mensen houden zich aan oproep'

05-04-2020 om 06:49
Het dringende advies om ondanks het mooie lenteweer thuis te blijven is ook vandaag op de meeste plaatsen in het land goed opgevolgd.
Lees het artikel

Stralend zonnetje en geen wolkje aan de lucht: temperaturen tot boven de 20 graden

05-04-2020 om 06:05
Het belooft een mooie dag te worden: de zon schijnt uitbundig en er is geen wolkje aan de lucht. Op sommige plekken kan de temperatuur oplopen tot boven de 20 graden.
Lees het artikel

Nederlanders op de proef gesteld: tot 22 graden dit weekend

04-04-2020 om 08:47
Het uitbundige lenteweer zal Nederlanders dit weekeinde behoorlijk op de proef stellen. Volgens Buienradar wordt het namelijk nog warmer dan verwacht: "Gemiddeld gaan we de 20 graden makkelijk halen." En dus valt het te hopen dat je thuis een tuin of balkon hebt: er worden maatregelen genomen om naar buiten gaan te ontmoedigen.
Lees het artikel

Lekker weer voor de boeg, maar wat kunnen we gaan doen?

03-04-2020 om 09:12
We kunnen lekker weer verwachten komend weekend. Naar verwachting wordt het zondag zelfs 20 graden. Maar door de coronamaatregelen kunnen we daar nu niet zo van genieten als andere jaren. Wat kun je nog wel doen?
Lees het artikel