Actueel

In samenwerking met:

Kikkers gaan steeds vroeger in het jaar van bil

De voortplanting van kikkers en andere amfibieën heeft steeds eerder in het jaar plaats. Dat komt door de klimaatverandering, zegt RAVON. Oorzaak is volgens de stichting dat de winters zachter worden en dat het minder lang blijft vriezen. De organisatie baseert zich op telgegevens van de afgelopen veertig jaar.

2000 eitjes

De bruine kikker en de heikikker behoren bij de eerste amfibieën die in het voorjaar aan de voortplanting beginnen. Ze leggen hun eitjes in sloten, plassen en tuinvijvers in de vorm van grote klompen kikkerdril. In een klont kikkerdril zitten 1000 tot 2500 eitjes.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was kikkerdril in de eerste weken van april te zien, maar nu ligt de gemiddelde eilegdatum op eind maart. Zaterdag start RAVON met de landelijke kikkerdriltelling. Die duurt tot 29 maart. Naast kikkerdril worden ook legsels van padden en salamanders geteld. 

Houden kikkers een winterslaap?

Ja, kikkers houden een winterslaap, zegt een woordvoerder van RAVON. "Ze kruipen ergens onder of in, sommigen overwinteren in een modderpoel of zoeken iets warmer water op.

Kikkers kunnen best oud worden. "Soms wel zeven of acht jaar. Maar het gemiddelde ligt lager. De meeste kikkers komen aan hun einde omdat ze worden opgeggeten of platgereden."

Ook salamanders eerder op pad

Ook andere amfibiën komen vroeger in het jaar 'op gang', zegt de kikkerstichting. "De voorjaarstrek van kikkers, salamanders en padden vindt eerder plaats. Die vertrekken steeds vroeger in het jaar uit hun winterschuilplaats. Ook slangen hagedissen komen vroeger uit winterslaap."

Gaan zij zich ook eerder voortplanten? "Dat is niet zeker, en hangt van een aantal factoren af, bijvoorbeeld hoe warm of hoe koud het voorjaar wordt." 


11 maart 2020 11:13


Enorm temperatuurverschil met Pasen: zondag zomers, maandag herfstachtig

09-04-2020 om 10:07
De weersverwachting voor eerste en tweede paasdag loopt sterk uiteen. Op zondag wordt het 22 tot plaatselijk zelfs 25 graden, maar een dag later kan de winterjas alweer uit de kast. Op maandag zakt de temperatuur tot zelfs onder de 10 graden.
Lees het artikel

Grootste en helderste supermaan van 2020 morgennacht te zien

06-04-2020 om 13:41
In de nacht van dinsdag op woensdag staat de maan iets dichter bij de aarde dan normaal. Omdat het ook volle maan is, hebben we te maken met een 'supermaan'.
Lees het artikel

Nederland beleeft eerste warme dag – en het wordt nog mooier

06-04-2020 om 12:34
De temperatuur in De Bilt kwam vandaag uit op 23 graden en dat betekent een warmterecord voor 6 april. Niet alleen was het de eerste landelijke warme dag, maar ook de warmste dag van het jaar tot nu toe. Goed nieuws voor wie de kou en de regen beu is: de weersverwachting voor de komende dagen ziet er goed uit.
Lees het artikel

Maxime Meiland deelt bikinilijf met de rest van de wereld

06-04-2020 om 09:58
De meeste Nederlanders hebben op dit moment de zomer in hun bol door het lekkere weer. Voor Maxime Meiland (24) is dit dagelijkse kost in Frankrijk. Het is daar zelfs zo warm dat de 'Chateau Meiland'-ster een plons neemt en dat deelt met haar volgers op Instagram.
Lees het artikel

Eerste lokale warme dag is een feit: temperaturen boven de 20 graden gemeten

05-04-2020 om 13:43
Het is zover: vandaag kunnen we spreken van de eerste lokale warme dag van het jaar. De temperatuur heeft op sommige plaatsen in Nederland de 20 graden bereikt.
Lees het artikel

Relatief rustig in bossen en op stranden: 'Mensen houden zich aan oproep'

05-04-2020 om 06:49
Het dringende advies om ondanks het mooie lenteweer thuis te blijven is ook vandaag op de meeste plaatsen in het land goed opgevolgd.
Lees het artikel

Stralend zonnetje en geen wolkje aan de lucht: temperaturen tot boven de 20 graden

05-04-2020 om 06:05
Het belooft een mooie dag te worden: de zon schijnt uitbundig en er is geen wolkje aan de lucht. Op sommige plekken kan de temperatuur oplopen tot boven de 20 graden.
Lees het artikel

Nederlanders op de proef gesteld: tot 22 graden dit weekend

04-04-2020 om 08:47
Het uitbundige lenteweer zal Nederlanders dit weekeinde behoorlijk op de proef stellen. Volgens Buienradar wordt het namelijk nog warmer dan verwacht: "Gemiddeld gaan we de 20 graden makkelijk halen." En dus valt het te hopen dat je thuis een tuin of balkon hebt: er worden maatregelen genomen om naar buiten gaan te ontmoedigen.
Lees het artikel

Lekker weer voor de boeg, maar wat kunnen we gaan doen?

03-04-2020 om 09:12
We kunnen lekker weer verwachten komend weekend. Naar verwachting wordt het zondag zelfs 20 graden. Maar door de coronamaatregelen kunnen we daar nu niet zo van genieten als andere jaren. Wat kun je nog wel doen?
Lees het artikel