Actueel

In samenwerking met:

Oorzaak mysterieuze knal Groningen en Drenthe bekend

Op Twitter werd gisteravond volop gespeculeerd over de oorzaak van de knal. Veel mensen dachten aan vuurwerk, een F-16 die door de geluidsbarrière vloog of aardbevingen.

Het KNMI meldt dat er gisteravond geen aardbeving is geweest in de provincie. Ook een F-16 is volgens Dorrestein onwaarschijnlijk. "We kunnen zien dat er gisteravond onweersbuien boven de provincie hingen, een F-16 vliegt liever niet in die omstandigheden."

Positieve bliksem

Volgens Dorrestein zat er meer energie in de wolken dan normaal, waardoor het onweer in de wijde omtrek te horen was. "Het zou wel eens een zogenoemde 'positieve bliksem' kunnen zijn. Hierbij slaat de bliksem langs een bui naar de aarde. In sommige gevallen zelfs tot vijftig kilometer langs de bui."

Als een bom

"Als dit soort bliksem inslaat klinkt het alsof er een bom inslaat." Dit soort bliksem komt in slechts vijf tot tien procent van de gevallen voor.

Speculaties

Volgens Dorrestein is het niet gek dat mensen de knal niet gelijk als bliksem herkenden. "Als je 's avonds binnen zit en het regent niet verwacht je niet direct een harde klap."


09 december 2019 11:59


Klimaatverandering: laatste nog intacte ijsplateau van Canada stort in 

08-08-2020 om 07:09
Het laatste nog complete ijsplateau van Canada is afgebroken en in de Noordelijke IJszee gestort. De plaat is bijna de helft van zijn oorspronkelijke omvang kwijtgeraakt.
Lees het artikel

'Gebruik je gezond verstand: ga niet in de file staan'

08-08-2020 om 04:17
Dag 3 van een lange reeks hete dagen: ook vandaag loopt het kwik in Nederland op tot dik boven de 30 graden. Volg al het laatste nieuws over de hitte in dit liveblog.
Lees het artikel

Je smartphone in de hitte: hier moet je op letten

07-08-2020 om 13:35
Tijdens een hittegolf kunnen smartphones snel oververhit raken. Is dat slecht voor je telefoon? En wat kun je er tegen doen?
Lees het artikel

Eva's studentencomplex is net een sauna: 'Soms wel 40 graden'

07-08-2020 om 12:36
Inwoners van studentencomplex de Zwarte Dozen in Leiden zijn niet blij met de hittegolf. Het gebouw is zo goed geïsoleerd dat de temperaturen in de zomer oplopen tot 40 graden. Studentenhuisvester DUWO weet al jaren van het probleem, maar komt nog niet met een oplossing.
Lees het artikel

Hobbyweermannen: 'Smullen als mijn weerstation meer dan 40 graden aangeeft'

07-08-2020 om 12:23
Amateurweermannen Thieu Smeets en Paul Scholten wijken tijdens deze bloedhete dagen geen seconde van hun eigen weerstations. Hun apparatuur en hun weerharten slaan op hol. "Vandaag zal een strijd losbarsten: wie meet de hoogste temperatuur?"
Lees het artikel

Ziek van de zon: 'Dagen als deze zijn voor mij de hel'

07-08-2020 om 07:29
Het wordt een zonovergoten weekend. Voor de meeste mensen iets om naar uit te kijken, maar niet voor Marly en Harrie. Zij kunnen zonlicht niet verdragen en brengen het grootste deel van hun leven binnen door. "Mijn huis moest geblindeerd worden met speciale folie."
Lees het artikel

Thuiswerken in de hitte: 'Bij dorst is het vaak al te laat'

06-08-2020 om 14:47
De komende week worden hoge temperaturen verwacht en dus gaan veel thuiswerkers op zoek naar verkoeling, zoals een koud voetenbadje of goede ventilator. En, misschien nog wel belangrijker: jezelf goed hydrateren. "Zo kan je uitdroging voorkomen."
Lees het artikel

Zomerhit 2020: 'Een nummer kan via TikTok echt exploderen'

06-08-2020 om 11:43
Elk jaar is het weer zover: een hit met vrolijke lyrics en een tropisch deuntje die je de hele zomer niet uit je hoofd krijgt. De zomerhits van dit jaar komen echter niet uit clubs aan de Spaanse Costa, maar vinden hun oorsprong op de populaire app TikTok.
Lees het artikel