Actueel

In samenwerking met:

Oorzaak mysterieuze knal Groningen en Drenthe bekend

De harde knal die gisteravond te horen was in de provincies Groningen en Drenthe blijkt waarschijnlijk toch onweer te zijn. "Het kwam als donderslag bij heldere hemel", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.

Op Twitter werd gisteravond volop gespeculeerd over de oorzaak van de knal. Veel mensen dachten aan vuurwerk, een F-16 die door de geluidsbarrière vloog of aardbevingen.

Het KNMI meldt dat er gisteravond geen aardbeving is geweest in de provincie. Ook een F-16 is volgens Dorrestein onwaarschijnlijk. "We kunnen zien dat er gisteravond onweersbuien boven de provincie hingen, een F-16 vliegt liever niet in die omstandigheden."

Positieve bliksem

Volgens Dorrestein zat er meer energie in de wolken dan normaal, waardoor het onweer in de wijde omtrek te horen was. "Het zou wel eens een zogenoemde 'positieve bliksem' kunnen zijn. Hierbij slaat de bliksem langs een bui naar de aarde. In sommige gevallen zelfs tot vijftig kilometer langs de bui."

Als een bom

"Als dit soort bliksem inslaat klinkt het alsof er een bom inslaat." Dit soort bliksem komt in slechts vijf tot tien procent van de gevallen voor.

Speculaties

Volgens Dorrestein is het niet gek dat mensen de knal niet gelijk als bliksem herkenden. "Als je 's avonds binnen zit en het regent niet verwacht je niet direct een harde klap."


09 december 2019 11:59


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25