Actueel

In samenwerking met:

Slecht krabben kost veel geld: 380 euro boete

Het hoeft volgens Martijn Dorrestein van Buienradar niet eens te vriezen om ijs op je ruiten te krijgen. "Doordat een auto van metaal en glas is, koelt hij sneller af dan de omgeving", legt hij uit. Bij één of twee graden boven nul kan het ook al raak zijn. Zeker als het droog is, en er weinig bewolking is.

In de haast niet de hele ruit krabben of vrij maken van condens kan je veel geld kosten, waarschuwt Dennis Janus van de Landelijke Eenheid. De boete voor onvoldoende zicht door je voorruit (of voorste zijruiten) is onlangs verhoogd naar 240 euro, en als er via je spiegels of camerasysteem geen zicht is op de weg kost dat 140 euro. Als ze allebei niet goed ijsvrij zijn, krijg je een combinatieboete van 380 euro.

Een flink bedrag, maar volgens Janus is het enorm belangrijk dat mensen hun ruiten goed ijsvrij maken. Niet alleen vanwege de boete. "Het heeft gewoon te maken met verkeersveiligheid, je wilt niet dat net een fietser in dat hoekje zit dat je niet ziet", zegt hij. "Het verkeer is geen speelplaats."

Uiteindelijk mag de agent die de boete uitschrijft beoordelen of je genoeg zicht hebt. "Het blijft voor een deel arbitrair, net als bij gevaarlijk rijgedrag. Om nooit in de discussie te komen, en niet te spelen met levens, moet je er gewoon voor zorgen dat je ruit schoon is."

Achter oren krabben

Door je ruiten goed schoon te houden en een goede krabber te nemen, kun je het jezelf al makkelijker maken. Volgens kenners heeft het weinig zin om je motor alvast aan te zetten, wat ook veel mensen doen.

Belangrijkste is volgens Janus dat je gewoon goed voorbereid op pad gaat, en je er niet te makkelijk vanaf maakt. "Als je moet krabben, krab dan ook achter je oren."


05 december 2019 06:44


Drinkwaterproblemen in Nederland: hoe kan dat?

10-08-2020 om 18:26
Zwembaden vullen, tuinen besproeien en heel veel drinken. Er wordt veel meer drinkwater gebruikt dan normaal gesproken en daarmee komen drinkwaterbedrijven in de problemen. Hoe kan dat?
Lees het artikel

Weerplaza breidt weer uit: na Buienalarm ook overname Weeronline

10-08-2020 om 16:06
Infoplaza, het bedrijf achter Weerplaza en Buienalarm, neemt Weeronline over. Daardoor groeit het bedrijf naar eigen zeggen uit tot het grootste weerplatform van de Benelux.
Lees het artikel

Ook vandaag op veel plekken meer dan 30 graden

10-08-2020 om 04:17
Ook vandaag wordt het op veel plekken meer dan 30 graden. En zet je schrap: het gebeurt bijna nooit dat we in Nederland een lange reeks tropische dagen (boven 30 graden) hebben, maar nu zou het zomaar acht dagen achter elkaar kunnen gebeuren. En dat is een record. Volg alles over de hitte in dit liveblog.
Lees het artikel

Hittegolf: ook vannacht bleef het warm, vandaag opnieuw 'snikheet'

10-08-2020 om 03:19
Vooral in het westen en zuidwesten bleef het afgelopen nacht erg warm en ook de komende dagen blijft het snikheet. Verder in dit liveblog: volgens de gemeente Den Haag was het de afgelopen dagen twee keer zo druk aan de kust als normaal.
Lees het artikel

Kamperen op strand Scheveningen: 'Het is een grote zwijnenstal'

09-08-2020 om 12:46
'Groeten vanuit camping Scheveningen' en 'Ik wist niet dat het strand van #Scheveningen een #camping camping was?' Op sociale media reageren mensen verbaasd op de kampeerders op het strand van Scheveningen.
Lees het artikel

Eerste landelijke hittegolf is een feit: 'We zijn voorlopig niet van de hitte af'

09-08-2020 om 08:17
Nederland heeft officieel te maken met een hittegolf. In De Bilt is het voor de vijfde dag op rij warmer dan 25 graden. Van die vijf dagen was het drie dagen tropisch warm, met een temperatuur boven de 30 graden.
Lees het artikel

Klimaatverandering: laatste nog intacte ijsplateau van Canada stort in 

08-08-2020 om 07:09
Het laatste nog complete ijsplateau van Canada is afgebroken en in de Noordelijke IJszee gestort. De plaat is bijna de helft van zijn oorspronkelijke omvang kwijtgeraakt.
Lees het artikel

Warmste 8 augustus ooit gemeten

08-08-2020 om 04:17
Dag 3 van een lange reeks hete dagen. Met een temperatuur van 33,8 graden in De Bilt is het oude dagrecord van 32,9 graden uit 1975 verbroken, en de temperaturen stijgen nog. Volg al het laatste nieuws over de hitte in dit liveblog.
Lees het artikel