Actueel

In samenwerking met:

Slecht krabben kost veel geld: 380 euro boete

Het hoeft volgens Martijn Dorrestein van Buienradar niet eens te vriezen om ijs op je ruiten te krijgen. "Doordat een auto van metaal en glas is, koelt hij sneller af dan de omgeving", legt hij uit. Bij één of twee graden boven nul kan het ook al raak zijn. Zeker als het droog is, en er weinig bewolking is.

In de haast niet de hele ruit krabben of vrij maken van condens kan je veel geld kosten, waarschuwt Dennis Janus van de Landelijke Eenheid. De boete voor onvoldoende zicht door je voorruit (of voorste zijruiten) is onlangs verhoogd naar 240 euro, en als er via je spiegels of camerasysteem geen zicht is op de weg kost dat 140 euro. Als ze allebei niet goed ijsvrij zijn, krijg je een combinatieboete van 380 euro.

Een flink bedrag, maar volgens Janus is het enorm belangrijk dat mensen hun ruiten goed ijsvrij maken. Niet alleen vanwege de boete. "Het heeft gewoon te maken met verkeersveiligheid, je wilt niet dat net een fietser in dat hoekje zit dat je niet ziet", zegt hij. "Het verkeer is geen speelplaats."

Uiteindelijk mag de agent die de boete uitschrijft beoordelen of je genoeg zicht hebt. "Het blijft voor een deel arbitrair, net als bij gevaarlijk rijgedrag. Om nooit in de discussie te komen, en niet te spelen met levens, moet je er gewoon voor zorgen dat je ruit schoon is."

Achter oren krabben

Door je ruiten goed schoon te houden en een goede krabber te nemen, kun je het jezelf al makkelijker maken. Volgens kenners heeft het weinig zin om je motor alvast aan te zetten, wat ook veel mensen doen.

Belangrijkste is volgens Janus dat je gewoon goed voorbereid op pad gaat, en je er niet te makkelijk vanaf maakt. "Als je moet krabben, krab dan ook achter je oren."


05 december 2019 06:44


Bekerwedstrijd Fortuna-Feyenoord gestaakt vanwege mist

21-01-2020 om 22:06
De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker is na ruim een uur spelen gestaakt. Wegens dichte mist was het zicht zo slecht dat verder voetballen geen zin had.
Lees het artikel

Review: Hoe slim is deze slimme paraplu?

21-01-2020 om 21:45
De slimme paraplu Jonas stuurt een melding naar je smartphone als je hem vergeet mee te nemen. Ook toont hij of het gaat regenen en trilt hij als je wordt gebeld. Hoe goed werkt het? Bright testte de slimme paraplu.
Lees het artikel

KNMI waarschuwt: code geel vanwege dichte mist in zuiden

21-01-2020 om 00:47
Automobilisten in het zuiden van het land moeten rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft code geel afgegeven.
Lees het artikel

Vijf leden Nederlands gezin door golf gegrepen in Spanje

20-01-2020 om 14:45
Vijf leden van een Nederlands gezin zijn in het oosten van Spanje meegesleurd door een grote golf. Ze werden door het water gegrepen toen ze vanaf een dam naar de onstuimige zee keken en foto's maakten.
Lees het artikel

Poes Dymka dartelt weer op 3D-pootjes door het huis

20-01-2020 om 12:56
Dymka kan weer lopen. En hoe! In 2018 werd de kat door een automobiliste in het ijskoude Siberische Novosibirsk bij de dierenopvang gebracht met bevroren pootjes, oren en staart.
Lees het artikel

Drukke ochtendspits verwacht door kans op gladheid en dichte mist

20-01-2020 om 04:51
Er is vanochtend op de Nederlandse wegen kans op gladheid. Ook kan er dichte mist voorkomen, waardoor spitsstroken dicht blijven. De ANWB verwacht daarom een drukkere ochtendspits dan normaal.
Lees het artikel

'Snowmageddon' in Canada: inwoners ingesneeuwd door record aan sneeuw

19-01-2020 om 18:04
In een dag tijd is maar liefst 76 centimeter sneeuw gevallen in de Canadese plaats St. John's. Daarmee is het oude record van 68 centimeter uit 1999 verbroken. Inwoners delen via sociale media foto's waarop te zien is dat ze volledig zijn ingesneeuwd.
Lees het artikel

Opgepast: KNMI waarschuwt voor gladheid op de weg

19-01-2020 om 06:46
Opgepast als je zo de weg op gaat: het KNMI waarschuwt dat het zondagochtend in grote delen van het land glad is op de weg.
Lees het artikel

We krijgen weer nachtvorst en dat betekent ruiten krabben

18-01-2020 om 10:33
Leg je krabber maar vast klaar, want de komende nachten gaat het regionaal vriezen. En dus moet je als autorijder iets eerder opstaan.
Lees het artikel