Actueel

In samenwerking met:

Het was tóch het heetst in Deelen

Maar liefst 75 jaar lang had Warnsveld het hitterecord op zijn naam staan: het werd nergens heter in Nederland dan de 38,6 graden die hier werd gemeten. Tot afgelopen 25 juli, toen werd dit record verpulverd. Maar door welke plaats? Op die dag werd in Deelen 42,9 graden gemeten, maar volgens het KNMI was de temperatuur 'ongeloofwaardig snel gestegen' waardoor het record even later naar Gilze-Rijen ging, waar 40,7 graden werd gemeten.

"We hebben een back-up op een militair terrein in Deelen. Daar was het minder warm. De conclusie moet daarom zijn dat die waarde van 41,7 in Deelen niet betrouwbaar is", zei het KNMI toen tegen RTL Nieuws.

Maar nu blijkt dat er helemaal niets mis was met de sensoren van het weerstation in Deelen. Volgens het KNMI, dat direct beloofde te gaan onderzoeken wat er met het weerstation aan de hand was, had het weerstation geen storing door bijvoorbeeld brand of kortsluiting. Wat het KNMI echter nog niet kan verklaren is de hoge temperatuur en de snelle verandering die op geen enkele andere plek werd geconstateerd.

Bewust manipuleren 

Volgens meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar worden er wel vaker fouten geconstateerd bij weerstations. "Dan denken wij: 'het kan niet zo zijn dat het zo hard waait of dat het regent.' Dan blijken ook vaak de sensoren kapot te zijn", zegt Kroon tegen Editie NL. "Of we horen verhalen dat mensen bewust de temperatuur proberen te manipuleren: dat bijvoorbeeld vrachtwagens bij een sensor zijn gaan staan om op die manier de warmte te beïnvloeden."

Volgens een woordvoerder van MeteoGroup blijft het een mysterie hoe de temperatuur op deze plek zo heeft kunnen pieken. "Die warmte-uitbarsting van 42,9 graden was heel onnatuurlijk. Technisch klopte het, maar wij snappen het niet. Het is een optie dat de natuur het zelf heeft gedaan."

Niet trots

De gemeente Ede, waartoe het plaatsje Deelen behoort, is niet bepaald blij met het hitterecord. "Het is vervelend dat zo’n hoge temperatuur wordt gemeten", zegt een woordvoerder van wethouder Leon Meijer. "We zijn er niet trots op. Het is geen goed teken dat het steeds warmer wordt. We proberen ervoor te zorgen dat het hier zo leefbaar mogelijk is. Nee, we zijn er niet blij mee."


04 december 2019 15:11


Bekerwedstrijd Fortuna-Feyenoord gestaakt vanwege mist

21-01-2020 om 22:06
De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker is na ruim een uur spelen gestaakt. Wegens dichte mist was het zicht zo slecht dat verder voetballen geen zin had.
Lees het artikel

Review: Hoe slim is deze slimme paraplu?

21-01-2020 om 21:45
De slimme paraplu Jonas stuurt een melding naar je smartphone als je hem vergeet mee te nemen. Ook toont hij of het gaat regenen en trilt hij als je wordt gebeld. Hoe goed werkt het? Bright testte de slimme paraplu.
Lees het artikel

KNMI waarschuwt: code geel vanwege dichte mist in zuiden

21-01-2020 om 00:47
Automobilisten in het zuiden van het land moeten rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft code geel afgegeven.
Lees het artikel

Vijf leden Nederlands gezin door golf gegrepen in Spanje

20-01-2020 om 14:45
Vijf leden van een Nederlands gezin zijn in het oosten van Spanje meegesleurd door een grote golf. Ze werden door het water gegrepen toen ze vanaf een dam naar de onstuimige zee keken en foto's maakten.
Lees het artikel

Poes Dymka dartelt weer op 3D-pootjes door het huis

20-01-2020 om 12:56
Dymka kan weer lopen. En hoe! In 2018 werd de kat door een automobiliste in het ijskoude Siberische Novosibirsk bij de dierenopvang gebracht met bevroren pootjes, oren en staart.
Lees het artikel

Drukke ochtendspits verwacht door kans op gladheid en dichte mist

20-01-2020 om 04:51
Er is vanochtend op de Nederlandse wegen kans op gladheid. Ook kan er dichte mist voorkomen, waardoor spitsstroken dicht blijven. De ANWB verwacht daarom een drukkere ochtendspits dan normaal.
Lees het artikel

'Snowmageddon' in Canada: inwoners ingesneeuwd door record aan sneeuw

19-01-2020 om 18:04
In een dag tijd is maar liefst 76 centimeter sneeuw gevallen in de Canadese plaats St. John's. Daarmee is het oude record van 68 centimeter uit 1999 verbroken. Inwoners delen via sociale media foto's waarop te zien is dat ze volledig zijn ingesneeuwd.
Lees het artikel

Opgepast: KNMI waarschuwt voor gladheid op de weg

19-01-2020 om 06:46
Opgepast als je zo de weg op gaat: het KNMI waarschuwt dat het zondagochtend in grote delen van het land glad is op de weg.
Lees het artikel

We krijgen weer nachtvorst en dat betekent ruiten krabben

18-01-2020 om 10:33
Leg je krabber maar vast klaar, want de komende nachten gaat het regionaal vriezen. En dus moet je als autorijder iets eerder opstaan.
Lees het artikel