Actueel

In samenwerking met:

Het was tóch het heetst in Deelen

Op 25 juli werd in het Gelderse plaatsje Deelen 42,9 graden gemeten. Het KNMI verklaarde dat hitterecord al snel ongeldig omdat de temperatuur in zeer korte tijd snel gestegen was. Het hitterecord ging vervolgens naar Gilze-Rijen. Maar na onderzoek blijkt er niets mis te zijn gegaan in Deelen en hebben ze alsnog het record te pakken.

Maar liefst 75 jaar lang had Warnsveld het hitterecord op zijn naam staan: het werd nergens heter in Nederland dan de 38,6 graden die hier werd gemeten. Tot afgelopen 25 juli, toen werd dit record verpulverd. Maar door welke plaats? Op die dag werd in Deelen 42,9 graden gemeten, maar volgens het KNMI was de temperatuur 'ongeloofwaardig snel gestegen' waardoor het record even later naar Gilze-Rijen ging, waar 40,7 graden werd gemeten.

"We hebben een back-up op een militair terrein in Deelen. Daar was het minder warm. De conclusie moet daarom zijn dat die waarde van 41,7 in Deelen niet betrouwbaar is", zei het KNMI toen tegen RTL Nieuws.

Maar nu blijkt dat er helemaal niets mis was met de sensoren van het weerstation in Deelen. Volgens het KNMI, dat direct beloofde te gaan onderzoeken wat er met het weerstation aan de hand was, had het weerstation geen storing door bijvoorbeeld brand of kortsluiting. Wat het KNMI echter nog niet kan verklaren is de hoge temperatuur en de snelle verandering die op geen enkele andere plek werd geconstateerd.

Bewust manipuleren 

Volgens meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar worden er wel vaker fouten geconstateerd bij weerstations. "Dan denken wij: 'het kan niet zo zijn dat het zo hard waait of dat het regent.' Dan blijken ook vaak de sensoren kapot te zijn", zegt Kroon tegen Editie NL. "Of we horen verhalen dat mensen bewust de temperatuur proberen te manipuleren: dat bijvoorbeeld vrachtwagens bij een sensor zijn gaan staan om op die manier de warmte te beïnvloeden."

Volgens een woordvoerder van MeteoGroup blijft het een mysterie hoe de temperatuur op deze plek zo heeft kunnen pieken. "Die warmte-uitbarsting van 42,9 graden was heel onnatuurlijk. Technisch klopte het, maar wij snappen het niet. Het is een optie dat de natuur het zelf heeft gedaan."

Niet trots

De gemeente Ede, waartoe het plaatsje Deelen behoort, is niet bepaald blij met het hitterecord. "Het is vervelend dat zo’n hoge temperatuur wordt gemeten", zegt een woordvoerder van wethouder Leon Meijer. "We zijn er niet trots op. Het is geen goed teken dat het steeds warmer wordt. We proberen ervoor te zorgen dat het hier zo leefbaar mogelijk is. Nee, we zijn er niet blij mee."


04 december 2019 15:11


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25