Actueel

In samenwerking met:

Het was tóch het heetst in Deelen

Maar liefst 75 jaar lang had Warnsveld het hitterecord op zijn naam staan: het werd nergens heter in Nederland dan de 38,6 graden die hier werd gemeten. Tot afgelopen 25 juli, toen werd dit record verpulverd. Maar door welke plaats? Op die dag werd in Deelen 42,9 graden gemeten, maar volgens het KNMI was de temperatuur 'ongeloofwaardig snel gestegen' waardoor het record even later naar Gilze-Rijen ging, waar 40,7 graden werd gemeten.

"We hebben een back-up op een militair terrein in Deelen. Daar was het minder warm. De conclusie moet daarom zijn dat die waarde van 41,7 in Deelen niet betrouwbaar is", zei het KNMI toen tegen RTL Nieuws.

Maar nu blijkt dat er helemaal niets mis was met de sensoren van het weerstation in Deelen. Volgens het KNMI, dat direct beloofde te gaan onderzoeken wat er met het weerstation aan de hand was, had het weerstation geen storing door bijvoorbeeld brand of kortsluiting. Wat het KNMI echter nog niet kan verklaren is de hoge temperatuur en de snelle verandering die op geen enkele andere plek werd geconstateerd.

Bewust manipuleren 

Volgens meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar worden er wel vaker fouten geconstateerd bij weerstations. "Dan denken wij: 'het kan niet zo zijn dat het zo hard waait of dat het regent.' Dan blijken ook vaak de sensoren kapot te zijn", zegt Kroon tegen Editie NL. "Of we horen verhalen dat mensen bewust de temperatuur proberen te manipuleren: dat bijvoorbeeld vrachtwagens bij een sensor zijn gaan staan om op die manier de warmte te beïnvloeden."

Volgens een woordvoerder van MeteoGroup blijft het een mysterie hoe de temperatuur op deze plek zo heeft kunnen pieken. "Die warmte-uitbarsting van 42,9 graden was heel onnatuurlijk. Technisch klopte het, maar wij snappen het niet. Het is een optie dat de natuur het zelf heeft gedaan."

Niet trots

De gemeente Ede, waartoe het plaatsje Deelen behoort, is niet bepaald blij met het hitterecord. "Het is vervelend dat zo’n hoge temperatuur wordt gemeten", zegt een woordvoerder van wethouder Leon Meijer. "We zijn er niet trots op. Het is geen goed teken dat het steeds warmer wordt. We proberen ervoor te zorgen dat het hier zo leefbaar mogelijk is. Nee, we zijn er niet blij mee."


04 december 2019 15:11


Drinkwaterproblemen in Nederland: hoe kan dat?

10-08-2020 om 18:26
Zwembaden vullen, tuinen besproeien en heel veel drinken. Er wordt veel meer drinkwater gebruikt dan normaal gesproken en daarmee komen drinkwaterbedrijven in de problemen. Hoe kan dat?
Lees het artikel

Weerplaza breidt weer uit: na Buienalarm ook overname Weeronline

10-08-2020 om 16:06
Infoplaza, het bedrijf achter Weerplaza en Buienalarm, neemt Weeronline over. Daardoor groeit het bedrijf naar eigen zeggen uit tot het grootste weerplatform van de Benelux.
Lees het artikel

Ook vandaag op veel plekken meer dan 30 graden

10-08-2020 om 04:17
Ook vandaag wordt het op veel plekken meer dan 30 graden. En zet je schrap: het gebeurt bijna nooit dat we in Nederland een lange reeks tropische dagen (boven 30 graden) hebben, maar nu zou het zomaar acht dagen achter elkaar kunnen gebeuren. En dat is een record. Volg alles over de hitte in dit liveblog.
Lees het artikel

Hittegolf: ook vannacht bleef het warm, vandaag opnieuw 'snikheet'

10-08-2020 om 03:19
Vooral in het westen en zuidwesten bleef het afgelopen nacht erg warm en ook de komende dagen blijft het snikheet. Verder in dit liveblog: volgens de gemeente Den Haag was het de afgelopen dagen twee keer zo druk aan de kust als normaal.
Lees het artikel

Kamperen op strand Scheveningen: 'Het is een grote zwijnenstal'

09-08-2020 om 12:46
'Groeten vanuit camping Scheveningen' en 'Ik wist niet dat het strand van #Scheveningen een #camping camping was?' Op sociale media reageren mensen verbaasd op de kampeerders op het strand van Scheveningen.
Lees het artikel

Eerste landelijke hittegolf is een feit: 'We zijn voorlopig niet van de hitte af'

09-08-2020 om 08:17
Nederland heeft officieel te maken met een hittegolf. In De Bilt is het voor de vijfde dag op rij warmer dan 25 graden. Van die vijf dagen was het drie dagen tropisch warm, met een temperatuur boven de 30 graden.
Lees het artikel

Klimaatverandering: laatste nog intacte ijsplateau van Canada stort in 

08-08-2020 om 07:09
Het laatste nog complete ijsplateau van Canada is afgebroken en in de Noordelijke IJszee gestort. De plaat is bijna de helft van zijn oorspronkelijke omvang kwijtgeraakt.
Lees het artikel

Warmste 8 augustus ooit gemeten

08-08-2020 om 04:17
Dag 3 van een lange reeks hete dagen. Met een temperatuur van 33,8 graden in De Bilt is het oude dagrecord van 32,9 graden uit 1975 verbroken, en de temperaturen stijgen nog. Volg al het laatste nieuws over de hitte in dit liveblog.
Lees het artikel