Actueel

In samenwerking met:

Eerste Nederlandse militairen aangekomen op Bahama's

De groep is met helikopters vanaf het Nederlandse marineschip aan land gezet op het eiland Abaco, dat zwaar getroffen is door orkaan Dorian. Eerder waren er al drie Nederlandse militairen gearriveerd, die in overleg met de lokale overheid en hulporganisaties aan een plan voor noodhulp werken.

In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee naar het getroffen gebied afgereisd. "De eerste dag staat in het teken van coördinatie", zegt commandeur Ad van de Sande over de missie.

Drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen

"De eerste militairen zijn met de helikopter naar het eiland gevlogen om te inventariseren waar de bevolking op het eiland nu de grootste behoefte aan heeft. Daarnaast zijn we druk bezig met de voorbereidingen om onze mensen en onze hulpgoederen aan land te krijgen. Daar gaan we ons in de komende dagen voor inzetten."

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama's gaan brengen. Ook is medisch personeel van de landmacht inzetbaar en zijn er specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur.

Twee marineschepen: 'haven, vliegveld en opslagplaats tegelijk'

Nederland heeft twee verschillende marineschepen naar de Bahama's gestuurd. Een van de twee schepen is een amfibisch transportschip. Het is een haven, vliegveld en opslagplaats tegelijk.

Het andere marineschip is uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade, scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Daarmee kan het een rol vervullen in het weer toegankelijk maken van havens op de Bahama's.

VS: vluchtelingen Bahama's krijgen geen speciale immigratiestatus 

Gisteren maakte het Witte Huis bekend dat vluchtelingen vanuit de Bahama's geen speciale immigratiestatus voor Amerika krijgen.

De Verenigde Staten beloofden eerder wel de immigratieprocessen te versnellen, zodat slachtoffers van orkaan Dorian sneller kunnen worden opgevangen. Dat betekent echter niet dat de vluchtelingen ongehinderd Amerika in mogen.


12 september 2019 00:36


Noodweer in Spanje: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

13-09-2019 om 14:44
Het is ongekend noodweer in het zuidoosten van Spanje, in een gebied dat geliefd is bij toeristen. In de streek waar Valencia en Alicante liggen, is code rood afgekondigd voor extreem weer. Er vielen vier doden. Het ging eerder deze week al een keer enorm tekeer. "Het was echt heel erg."
Lees het artikel

Drie doden door noodweer in Zuidoost-Spanje, luchthavens dicht

13-09-2019 om 09:35
Als gevolg van extreem zware regenval en overstromingen zijn in het zuidoosten van Spanje al drie mensen om het leven gekomen.
Lees het artikel

2500 vermisten op Bahama's na orkaan Dorian

11-09-2019 om 17:44
Op de Bahama's worden 2500 mensen vermist sinds vorige week de orkaan Dorian over de eilandengroep trok. De overheid had eerder al gewaarschuwd voor een 'onthutsend' aantal slachtoffers, maar nog geen concreet aantal vermisten genoemd.
Lees het artikel

Zomer komt even terug dit weekend, plaatselijk 25 graden

11-09-2019 om 14:45
De zomer komt dit weekend even terug. "Vooral zondag wordt een prachtige dag. Plaatselijk kan het wel 25 graden worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Weg met die herfstjas: de nazomer komt eraan

09-09-2019 om 08:03
't Is nog niet voorbij, die mooie zomer. Na anderhalve week herfstachtig weer, komt de zomer terug. Niet alleen laat de zon zich weer zien, ook de temperatuur gaat omhoog.
Lees het artikel

Tokio ontregeld door zware tyfoon Faxai

09-09-2019 om 01:27
Tyfoon Faxai die vannacht langs de Japanse hoofdstad Tokio trok heeft het openbaar leven in de regio fors ontregeld. Voor veel stations stonden enorme rijen mensen.
Lees het artikel

Tokio bereidt zich voor op mogelijk zwaarste tyfoon ooit

08-09-2019 om 17:26
De Japanse miljoenenstad Tokio zet zich schrap voor tyfoon Faxai, die op ramkoers ligt met de Japanse hoofdstad. De tyfoon is nu ingedeeld in de categorie 'zeer zwaar', maar zal de komende uren relatief snel afzwakken.
Lees het artikel