Actueel

In samenwerking met:

Dorian treft ook Canada: 300.000 mensen zonder stroom

Nova Scotia was het laatste stuk op de route van Dorian als orkaan. Hij is inmiddels zo ver afgezwakt dat het Amerikaanse National Hurricane Centre spreekt van een 'post-tropische cycloon of restanten daarvan'. 

De storm kwam vannacht aan land in de buurt van Halifax. Hij bracht toen windsnelheden van 161 kilometer per uur mee. In Halifax werd een bouwkraan omvergeblazen.

Zonder stroom

Energiebedrijf Nova Scotia Power meldt dat 300.000 klanten zonder stroom kwamen te zitten door de storm. Er stonden ploegen klaar om de stroomvoorziening snel te herstellen, maar die moesten vanwege de veiligheid tijdelijk stoppen met hun werk. 

Weinig orkanen in Canada

Canada wordt niet vaak geraakt door orkanen. Die hebben meestal al veel van hun kracht verloren, voordat ze in de relatief koelere Canadese wateren terechtkomen. De laatste orkanen die in Canada aan land kwamen, waren Igor en Earl in 2010.

Na Nova Scotia trekt de storm verder noordwaarts richting Prince Edward Island. In de loop van de dag bereikt Dorian dan Newfoundland. De Canadese regering heeft het leger gestuurd om te helpen bij het opruimen van de schade en het evacueren van bewoners in kustplaatsen.

Doden op Bahama's

Orkaan Dorian heeft de grootste ravage aangericht op de Bahama's. Daar zijn door de orkaan zeker 43 mensen om het leven gekomen. Verwacht wordt dat het dodental nog sterk zal toenemen.

Inwoners van de Bahama's die alles hebben verloren door de orkaan Dorian, proberen de zwaarst getroffen eilanden te verlaten. Helikopters, vliegtuigen en boten worden ingezet om mensen te evacueren.


08 september 2019 07:23


Noodweer in Spanje: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

13-09-2019 om 14:44
Het is ongekend noodweer in het zuidoosten van Spanje, in een gebied dat geliefd is bij toeristen. In de streek waar Valencia en Alicante liggen, is code rood afgekondigd voor extreem weer. Er vielen vier doden. Het ging eerder deze week al een keer enorm tekeer. "Het was echt heel erg."
Lees het artikel

Drie doden door noodweer in Zuidoost-Spanje, luchthavens dicht

13-09-2019 om 09:35
Als gevolg van extreem zware regenval en overstromingen zijn in het zuidoosten van Spanje al drie mensen om het leven gekomen.
Lees het artikel

Eerste Nederlandse militairen aangekomen op Bahama's

11-09-2019 om 22:36
Een eerste groep van twintig Nederlandse militairen is aangekomen op de Bahama's. Ze hebben contact gelegd met lokale hulporganisaties om een plan te maken voor het verstrekken van noodhulp.
Lees het artikel

2500 vermisten op Bahama's na orkaan Dorian

11-09-2019 om 17:44
Op de Bahama's worden 2500 mensen vermist sinds vorige week de orkaan Dorian over de eilandengroep trok. De overheid had eerder al gewaarschuwd voor een 'onthutsend' aantal slachtoffers, maar nog geen concreet aantal vermisten genoemd.
Lees het artikel

Zomer komt even terug dit weekend, plaatselijk 25 graden

11-09-2019 om 14:45
De zomer komt dit weekend even terug. "Vooral zondag wordt een prachtige dag. Plaatselijk kan het wel 25 graden worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Weg met die herfstjas: de nazomer komt eraan

09-09-2019 om 08:03
't Is nog niet voorbij, die mooie zomer. Na anderhalve week herfstachtig weer, komt de zomer terug. Niet alleen laat de zon zich weer zien, ook de temperatuur gaat omhoog.
Lees het artikel

Tokio ontregeld door zware tyfoon Faxai

09-09-2019 om 01:27
Tyfoon Faxai die vannacht langs de Japanse hoofdstad Tokio trok heeft het openbaar leven in de regio fors ontregeld. Voor veel stations stonden enorme rijen mensen.
Lees het artikel

Tokio bereidt zich voor op mogelijk zwaarste tyfoon ooit

08-09-2019 om 17:26
De Japanse miljoenenstad Tokio zet zich schrap voor tyfoon Faxai, die op ramkoers ligt met de Japanse hoofdstad. De tyfoon is nu ingedeeld in de categorie 'zeer zwaar', maar zal de komende uren relatief snel afzwakken.
Lees het artikel