Actueel

In samenwerking met:

Dorian treft ook Canada: 300.000 mensen zonder stroom

Nova Scotia was het laatste stuk op de route van Dorian als orkaan. Hij is inmiddels zo ver afgezwakt dat het Amerikaanse National Hurricane Centre spreekt van een 'post-tropische cycloon of restanten daarvan'. 

De storm kwam vannacht aan land in de buurt van Halifax. Hij bracht toen windsnelheden van 161 kilometer per uur mee. In Halifax werd een bouwkraan omvergeblazen.

Zonder stroom

Energiebedrijf Nova Scotia Power meldt dat 300.000 klanten zonder stroom kwamen te zitten door de storm. Er stonden ploegen klaar om de stroomvoorziening snel te herstellen, maar die moesten vanwege de veiligheid tijdelijk stoppen met hun werk. 

Weinig orkanen in Canada

Canada wordt niet vaak geraakt door orkanen. Die hebben meestal al veel van hun kracht verloren, voordat ze in de relatief koelere Canadese wateren terechtkomen. De laatste orkanen die in Canada aan land kwamen, waren Igor en Earl in 2010.

Na Nova Scotia trekt de storm verder noordwaarts richting Prince Edward Island. In de loop van de dag bereikt Dorian dan Newfoundland. De Canadese regering heeft het leger gestuurd om te helpen bij het opruimen van de schade en het evacueren van bewoners in kustplaatsen.

Doden op Bahama's

Orkaan Dorian heeft de grootste ravage aangericht op de Bahama's. Daar zijn door de orkaan zeker 43 mensen om het leven gekomen. Verwacht wordt dat het dodental nog sterk zal toenemen.

Inwoners van de Bahama's die alles hebben verloren door de orkaan Dorian, proberen de zwaarst getroffen eilanden te verlaten. Helikopters, vliegtuigen en boten worden ingezet om mensen te evacueren.


08 september 2019 07:23


Elf doden in Brazilië door zwaarste regenval ooit gemeten in de regio

25-01-2020 om 17:55
Aanhoudend noodweer in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, in het zuidoosten van het land, heeft aan zeker elf mensen het leven gekost. Sinds donderdag regent het hevig en is de stad Belo Horizonte geteisterd door aardverschuivingen.
Lees het artikel

Weleens van industriesneeuw gehoord? Die ligt in Zuid-Limburg

22-01-2020 om 09:00
Het was wachten. Heel lang wachten. Maar er is deze winter dan toch nog een beetje sneeuw gevallen. In Zuid-Limburg is het deze ochtend wit. Geen dikke pakken sneeuw, maar toch. Het is wit.
Lees het artikel

Review: Hoe slim is deze slimme paraplu?

21-01-2020 om 22:45
De slimme paraplu Jonas stuurt een melding naar je smartphone als je hem vergeet mee te nemen. Ook toont hij of het gaat regenen en trilt hij als je wordt gebeld. Hoe goed werkt het? Bright testte de slimme paraplu.
Lees het artikel

Bekerwedstrijd Fortuna-Feyenoord gestaakt vanwege mist

21-01-2020 om 22:06
De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker is na ruim een uur spelen gestaakt. Wegens dichte mist was het zicht zo slecht dat verder voetballen geen zin had.
Lees het artikel

KNMI waarschuwt: code geel vanwege dichte mist in zuiden

21-01-2020 om 00:47
Automobilisten in het zuiden van het land moeten rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft code geel afgegeven.
Lees het artikel

Vijf leden Nederlands gezin door golf gegrepen in Spanje

20-01-2020 om 14:45
Vijf leden van een Nederlands gezin zijn in het oosten van Spanje meegesleurd door een grote golf. Ze werden door het water gegrepen toen ze vanaf een dam naar de onstuimige zee keken en foto's maakten.
Lees het artikel

Poes Dymka dartelt weer op 3D-pootjes door het huis

20-01-2020 om 12:56
Dymka kan weer lopen. En hoe! In 2018 werd de kat door een automobiliste in het ijskoude Siberische Novosibirsk bij de dierenopvang gebracht met bevroren pootjes, oren en staart.
Lees het artikel

Drukke ochtendspits verwacht door kans op gladheid en dichte mist

20-01-2020 om 04:51
Er is vanochtend op de Nederlandse wegen kans op gladheid. Ook kan er dichte mist voorkomen, waardoor spitsstroken dicht blijven. De ANWB verwacht daarom een drukkere ochtendspits dan normaal.
Lees het artikel

'Snowmageddon' in Canada: inwoners ingesneeuwd door record aan sneeuw

19-01-2020 om 18:04
In een dag tijd is maar liefst 76 centimeter sneeuw gevallen in de Canadese plaats St. John's. Daarmee is het oude record van 68 centimeter uit 1999 verbroken. Inwoners delen via sociale media foto's waarop te zien is dat ze volledig zijn ingesneeuwd.
Lees het artikel