Actueel

In samenwerking met:

Steeds meer kinderen VS dood in oververhitte auto, fabrikanten gaan waarschuwen

Het jaarlijkse gemiddelde is daarmee nu al overschreden, zegt de veiligheidsraad NSC, terwijl er nog bijna vier maanden te gaan zijn in 2019. Dat gemiddelde, 38 sterfgevallen, is gebaseerd op de cijfers sinds 1998.

Recordaantal

In heel 2018 stierven in de VS 53 kinderen aan een zogeheten hitteberoerte in een afgesloten auto. Dat is het grootste aantal sinds de cijfers worden bijgehouden.

Mede onder invloed van het stijgende aantal kondigden organisaties van autofabrikanten deze week aan met maatregelen te komen. Ze willen op vrijwillige basis waarschuwingssystemen gaan inbouwen in nieuwe auto's.

Het kan dan gaan om 'zowel hoorbare als zichtbare signalen'. Die treden in werking als de bestuurder de motor uitzet. De auto-industrie wil dat alle nieuwe modellen vanaf 2025 ermee zijn uitgerust.

Niet genoeg

De belangenorganisatie KidsAndCars.org vindt de maatregel niet ver genoeg gaan, meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC. "Het is een belachelijke poging van de autofabrikanten om onder een verplichte veiligheidsstandaard uit te komen. Ze hadden dit soort detectiesystemen jaren geleden al moeten invoeren, toen ze ouders voorhielden dat die hun kinderen moesten verkassen naar de achterbank omdat voorin steeds krachtiger airbags werden geïnstalleerd."


07 september 2019 21:22


Noodweer in Spanje: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

13-09-2019 om 14:44
Het is ongekend noodweer in het zuidoosten van Spanje, in een gebied dat geliefd is bij toeristen. In de streek waar Valencia en Alicante liggen, is code rood afgekondigd voor extreem weer. Er vielen vier doden. Het ging eerder deze week al een keer enorm tekeer. "Het was echt heel erg."
Lees het artikel

Drie doden door noodweer in Zuidoost-Spanje, luchthavens dicht

13-09-2019 om 09:35
Als gevolg van extreem zware regenval en overstromingen zijn in het zuidoosten van Spanje al drie mensen om het leven gekomen.
Lees het artikel

Eerste Nederlandse militairen aangekomen op Bahama's

11-09-2019 om 22:36
Een eerste groep van twintig Nederlandse militairen is aangekomen op de Bahama's. Ze hebben contact gelegd met lokale hulporganisaties om een plan te maken voor het verstrekken van noodhulp.
Lees het artikel

2500 vermisten op Bahama's na orkaan Dorian

11-09-2019 om 17:44
Op de Bahama's worden 2500 mensen vermist sinds vorige week de orkaan Dorian over de eilandengroep trok. De overheid had eerder al gewaarschuwd voor een 'onthutsend' aantal slachtoffers, maar nog geen concreet aantal vermisten genoemd.
Lees het artikel

Zomer komt even terug dit weekend, plaatselijk 25 graden

11-09-2019 om 14:45
De zomer komt dit weekend even terug. "Vooral zondag wordt een prachtige dag. Plaatselijk kan het wel 25 graden worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Weg met die herfstjas: de nazomer komt eraan

09-09-2019 om 08:03
't Is nog niet voorbij, die mooie zomer. Na anderhalve week herfstachtig weer, komt de zomer terug. Niet alleen laat de zon zich weer zien, ook de temperatuur gaat omhoog.
Lees het artikel

Tokio ontregeld door zware tyfoon Faxai

09-09-2019 om 01:27
Tyfoon Faxai die vannacht langs de Japanse hoofdstad Tokio trok heeft het openbaar leven in de regio fors ontregeld. Voor veel stations stonden enorme rijen mensen.
Lees het artikel

Tokio bereidt zich voor op mogelijk zwaarste tyfoon ooit

08-09-2019 om 17:26
De Japanse miljoenenstad Tokio zet zich schrap voor tyfoon Faxai, die op ramkoers ligt met de Japanse hoofdstad. De tyfoon is nu ingedeeld in de categorie 'zeer zwaar', maar zal de komende uren relatief snel afzwakken.
Lees het artikel