Actueel

In samenwerking met:

Weer een nieuw hitterecord in Nederland, in vijf provincies boven de 40 graden

Voor het eerst is in Nederland de temperatuur boven de 40 graden uitgekomen. Op Gilze-Rijen steeg het kwik vanmiddag naar 40,7 graden. Het oude record, dat gisteren in Eindhoven werd gemeten, was 39,3 graden.

Westdorpe kwam met 40,6 graden iets lager uit dan Gilze-Rijen. Ook in Wilhelminadorp, Woensdrecht, Eindhoven, Arcen, Hupsel en op weerstation Twente werd de 40 gradengrens gepasseerd. 

De temperatuur van 41,7 graden die eerder vandaag in Deelen bij Arnhem werd geregistreerd, is ongeldig verklaard door het KNMI. In korte tijd steeg de temperatuur 'ongeloofwaardig snel'. Er bleek een storing te zijn geweest. De oorzaak van die storing  wordt nog onderzocht. 

75 jaar oud record deze week verbroken

Het vorige temperatuurrecord had 75 jaar standgehouden. Op 23 augustus 1944 werd een temperatuur van 38,6 graden gemeten in het Gelderse Warnsveld.

Ook in België en Duitsland extreem warm

Ook in Duitsland is een hitterecord gesneuveld. In de plaats Lingen, net over de grens bij Twente, steeg het kwik naar 42,6 graden, meldt de Duitse weerdienst DWD. Dit is de eerste keer sinds het begin van temperatuurmetingen in Duitsland dat de 42-gradengrens is gepasseerd.

In België is het weerrecord eveneens gebroken. In het West-Vlaamse Beitem is 40,7 graden gemeten. Het gaat om een 'voorlopig' recordcijfer, dat nog bijgesteld kan worden. 

In Parijs verpletterend warm

Voor het eerst sinds de temperaturen in Parijs in 1873 systematisch worden bijgehouden, is er een temperatuur van 42,6 graden gemeten. Hiermee gaat een stokoud record uit de boeken. Eind juli 1947 werd in de Franse hoofdstad 40,4 graden gemeten.

Meteorologen verwachtten het record al. Ze sloten niet uit de het kwik donderdag tot 43 graden zou stijgen, maar dat lukte net niet.


25 juli 2019 20:28


Slijp je ijzers maar vast: volgende week kan er mogelijk weer worden geschaatst

09-12-2022 om 08:53
We krijgen vandaag al een voorproefje, maar de komende dagen zijn de temperaturen laag, heel laag. "Met name in het binnenland is er kans op schaatsen."
Lees het artikel

Eerste landelijke strooiactie: in alle provincies kans op gladheid

09-12-2022 om 07:51
De eerste landelijke strooiactie van Rijkswaterstaat werd vannacht een feit: in alle provincies moest zout op de wegen worden gestrooid omdat het glad kon worden.
Lees het artikel

Code geel voor dichte mist in Noord-Nederland, plaatselijk glad

08-12-2022 om 23:00
Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het noorden van het land. In Groningen, Friesland en Drenthe komt vanochtend plaatselijk dichte mist voor. Ook kan het lokaal glad worden.
Lees het artikel

Zware spits verwacht, lokaal kans op gladheid

08-12-2022 om 02:41
Rijkswaterstaat verwacht vanochtend en ook aan het einde van de dag een zware spits. Weggebruikers moeten lokaal rekening houden met gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Ook kan het gaan hagelen en is er kans op natte sneeuw.
Lees het artikel

Extreem winterweer volgende week, of toch niet?

07-12-2022 om 12:13
Wilde winterkaarten gaan rond op sociale media: het zou volgende week ijzig koud worden, met een dik pak sneeuw dat dagenlang blijft liggen. Maar klopt dat wel? Meteoroloog William Huizinga van Buienradar houdt het kritisch in de gaten en concludeert: "We moeten vooral kalm blijven."
Lees het artikel

Limburg wordt wakker met sneeuw, nattigheid in de rest van Nederland

05-12-2022 om 09:08
Het heerlijk avondje komt eraan, in Limburg met een pak sneeuw. De temperaturen waren de afgelopen week al gedaald, maar nu komen er winterse buien bij kijken.
Lees het artikel

Pak sneeuw in Limburg, vooral regen in de rest van het land

05-12-2022 om 06:30
Wie van sneeuw houdt, moet vandaag in Limburg zijn. Daar zal het vooral in het zuiden de hele dag gaan sneeuwen, én het blijft liggen.
Lees het artikel