Actueel

In samenwerking met:

Weer een nieuw hitterecord in Nederland, in vijf provincies boven de 40 graden

Voor het eerst is in Nederland de temperatuur boven de 40 graden uitgekomen. Op Gilze-Rijen steeg het kwik vanmiddag naar 40,7 graden. Het oude record, dat gisteren in Eindhoven werd gemeten, was 39,3 graden.

Westdorpe kwam met 40,6 graden iets lager uit dan Gilze-Rijen. Ook in Wilhelminadorp, Woensdrecht, Eindhoven, Arcen, Hupsel en op weerstation Twente werd de 40 gradengrens gepasseerd. 

De temperatuur van 41,7 graden die eerder vandaag in Deelen bij Arnhem werd geregistreerd, is ongeldig verklaard door het KNMI. In korte tijd steeg de temperatuur 'ongeloofwaardig snel'. Er bleek een storing te zijn geweest. De oorzaak van die storing  wordt nog onderzocht. 

75 jaar oud record deze week verbroken

Het vorige temperatuurrecord had 75 jaar standgehouden. Op 23 augustus 1944 werd een temperatuur van 38,6 graden gemeten in het Gelderse Warnsveld.

Ook in België en Duitsland extreem warm

Ook in Duitsland is een hitterecord gesneuveld. In de plaats Lingen, net over de grens bij Twente, steeg het kwik naar 42,6 graden, meldt de Duitse weerdienst DWD. Dit is de eerste keer sinds het begin van temperatuurmetingen in Duitsland dat de 42-gradengrens is gepasseerd.

In België is het weerrecord eveneens gebroken. In het West-Vlaamse Beitem is 40,7 graden gemeten. Het gaat om een 'voorlopig' recordcijfer, dat nog bijgesteld kan worden. 

In Parijs verpletterend warm

Voor het eerst sinds de temperaturen in Parijs in 1873 systematisch worden bijgehouden, is er een temperatuur van 42,6 graden gemeten. Hiermee gaat een stokoud record uit de boeken. Eind juli 1947 werd in de Franse hoofdstad 40,4 graden gemeten.

Meteorologen verwachtten het record al. Ze sloten niet uit de het kwik donderdag tot 43 graden zou stijgen, maar dat lukte net niet.


25 juli 2019 20:28


Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel