Actueel

In samenwerking met:

Oppassen als je op pad gaat: onweer met hagel en windstoten op komst

De onweersbuien trekken 's ochtends al meteen ons land in, zegt Marc de Jong van Buienradar. "De Zeeuwse kust is vanochtend al vroeg aan de beurt."

Pittige buien

Vanuit daar pakken de donderwolken zich samen om boven het binnenland voor overlast te zorgen. "Daar is het warmer, en dus worden de onweersbuien ook intensiever. Er kan in korte tijd veel regen vallen, er zijn echt pittige buien op komst. Als je die over je heen krijgt, kan dat best heftig zijn."

Zeker in het oosten kan het flink gaan spoken. "Rond de Duitse grens kunnen zelfs windhozen en kleine tornado's ontstaan."

'Tricky'

De Jong waarschuwt mensen die erop uit gaan. "Het is een weekenddag dus veel mensen zullen plannen hebben. Maar het kan tricky zijn. Zeker als je op een festival of andere open plekken bent, moet je oppassen voor het onweer. Hou Buienradar goed in de gaten."

We houden vrijwel de hele dag last van het onweer. "Pas rond drie uur zal het aan de Zeeuwse kust weer wat op gaan klaren, de rest van Nederland volgt in de loop van de middag en avond."

Hittegolf?

De rest van het weekend zal blijken: na regen (en onweer) komt zonneschijn. En misschien zelfs een hittegolf. "Na zaterdag loopt de temperatuur flink op. Dinsdag reken we op een landelijke gemiddelde temperatuur van 30 graden, in Limburg kan het zelfs 34 graden worden."

Om te spreken van een landelijke hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen boven de 25 graden zijn, waarvan drie dagen tropisch (ten minste 30 graden). Gaan we dat halen? "Het blijft nog een beetje onzeker, de weermodellen lopen uiteen. Het zou kunnen dat we woensdag of donderdag weer wat buien krijgen waardoor het afkoelt, maar het kan ook zijn dat die uitblijven. Na het weekend wordt er meer duidelijk." 


19 juli 2019 11:05


Hitteplan van kracht, wegen naar stranden lopen vol

24-08-2019 om 07:10
Het wordt weer heet in Nederland. Dat betekent twee dingen: het Nationale Hitteplan is vandaag van kracht en de wegen naar de stranden lopen vol.
Lees het artikel

Deze gadget verkoelt je drankjes tot 8 keer sneller

23-08-2019 om 15:11
Wil je tijdens de hittegolf snel een koud drankje? Zet blikjes of een fles wijn in de InnoChiller en je zou na 10 minuten een koel drankje hebben.
Lees het artikel

Morgen hitteplan van kracht, kans op derde hittegolf van het jaar

23-08-2019 om 09:00
De teenslippers hoeven de komende dagen nog niet de kast in. Integendeel, haal ook de zwemkleren maar weer tevoorschijn, want we krijgen prachtig weer dit weekend en de dagen erna.
Lees het artikel

Dit weekend 30 graden, mogelijk een regionale hittegolf

20-08-2019 om 13:50
Goed nieuws voor iedereen die bang was dat de herfst haar intrede al had gedaan: de komende dagen wordt het weer volop zomer in Nederland. Dit weekend en de dagen daarna komen de temperaturen boven de 25 graden, met een kleine kans op een regionale hittegolf.
Lees het artikel

De zomer komt terug, volgend weekend 25 graden

18-08-2019 om 12:33
Okee, een paar regenbuien kon de tuin wel goed gebruiken en dat de temperatuur na die 40 graden een flink stapje terugdeed, was ook wel even lekker. Maar de afgelopen week was de zomer wel erg ver te zoeken. Goed nieuws: de zomer komt terug.
Lees het artikel

De zomer komt een beetje terug, maar dat duurt nog wel even

15-08-2019 om 08:55
Regen, regen en nog eens regen deze week. Sommigen zullen er door de droogte blij mee zijn, maar zonaanbidders komen deze dagen minder aan hun trekken. In dit bericht een beetje goed nieuws voor hen. "Maar je moet nog wel even door de zure appel heen bijten."
Lees het artikel

Geen rookmelder: kinderkamer afgebrand, kind ternauwernood gered

14-08-2019 om 13:29
Tijdens de hittegolf van een paar weken geleden vloog de mobiele airco die een kinderkamer van verkoeling moest voorzien, in brand. Omdat er geen rookmelders hingen, werd de brand zo laat ontdekt dat het fataal had kunnen aflopen. Volgens de brandweer laat dit voorbeeld eens te meer zien dat rookmelders van levensbelang zijn.
Lees het artikel

Ondanks regen houdt droogte aan in oosten en zuiden

13-08-2019 om 18:02
Ondanks de recente regenval duurt de droogte in het oosten en het zuiden van Nederland voort. In de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) staat dat vooral gebieden op hoge zandgronden nog erg te lijden hebben onder de droogte.
Lees het artikel

In paniek door weerapp? 'Het is vaak te pessimistisch'

13-08-2019 om 12:20
Lowlands begint vrijdag, maar veel weersverwachtingen zien er erg slecht uit. Online staan er nu honderden kaarten te koop voor het uitverkochte festival, ver onder de originele prijs. Maar wordt het echt zo slecht als veel apps en sites voorspellen? En laten we ons niet veel te veel leiden door die weersverwachting?
Lees het artikel