Actueel

In samenwerking met:

Oppassen als je op pad gaat: onweer met hagel en windstoten op komst

De onweersbuien trekken 's ochtends al meteen ons land in, zegt Marc de Jong van Buienradar. "De Zeeuwse kust is vanochtend al vroeg aan de beurt."

Pittige buien

Vanuit daar pakken de donderwolken zich samen om boven het binnenland voor overlast te zorgen. "Daar is het warmer, en dus worden de onweersbuien ook intensiever. Er kan in korte tijd veel regen vallen, er zijn echt pittige buien op komst. Als je die over je heen krijgt, kan dat best heftig zijn."

Zeker in het oosten kan het flink gaan spoken. "Rond de Duitse grens kunnen zelfs windhozen en kleine tornado's ontstaan."

'Tricky'

De Jong waarschuwt mensen die erop uit gaan. "Het is een weekenddag dus veel mensen zullen plannen hebben. Maar het kan tricky zijn. Zeker als je op een festival of andere open plekken bent, moet je oppassen voor het onweer. Hou Buienradar goed in de gaten."

We houden vrijwel de hele dag last van het onweer. "Pas rond drie uur zal het aan de Zeeuwse kust weer wat op gaan klaren, de rest van Nederland volgt in de loop van de middag en avond."

Hittegolf?

De rest van het weekend zal blijken: na regen (en onweer) komt zonneschijn. En misschien zelfs een hittegolf. "Na zaterdag loopt de temperatuur flink op. Dinsdag reken we op een landelijke gemiddelde temperatuur van 30 graden, in Limburg kan het zelfs 34 graden worden."

Om te spreken van een landelijke hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen boven de 25 graden zijn, waarvan drie dagen tropisch (ten minste 30 graden). Gaan we dat halen? "Het blijft nog een beetje onzeker, de weermodellen lopen uiteen. Het zou kunnen dat we woensdag of donderdag weer wat buien krijgen waardoor het afkoelt, maar het kan ook zijn dat die uitblijven. Na het weekend wordt er meer duidelijk." 


19 juli 2019 11:05


We krijgen weer nachtvorst en dat betekent ruiten krabben

18-01-2020 om 10:33
Leg je krabber maar vast klaar, want de komende nachten gaat het regionaal vriezen. En dus moet je als autorijder iets eerder opstaan.
Lees het artikel

Waarschuwing voor dreigend noodweer in delen van Spanje

17-01-2020 om 21:58
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in delen van Spanje dat er in sommige regio's vanaf zondag zeer slecht weer wordt verwacht.
Lees het artikel

Halverwege de winter: 1956 begon ook zacht, maar had wél een Elfstedentocht

15-01-2020 om 11:50
We zitten halverwege de meteorologische winter en het is je vast opgevallen: het is niet zo koud. Sterker nog, het is best warm. "Twee keer zo warm als gemiddeld", zegt Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Komt er een eind aan de bosbranden? Het wordt kletsnat in Australië

15-01-2020 om 11:20
Na maanden van droogte krijgt Australië te maken met stevige buien. En dat kan beslissend zijn in de strijd tegen de verwoestende bosbranden in het land.
Lees het artikel

Zelf regen maken: zo werkt 'cloud seeding'

11-01-2020 om 14:24
Regen, regen, en nog eens regen. In Dubai zorgt water deze dagen voor overlast. Voor de inwoners erg vervelend, met de autoriteiten hoeven we minder medelijden te hebben, want zij zorgden daar zelf voor. Door cloud seeding kwam het water naar beneden. Niet bekend met de term? We leggen het uit.
Lees het artikel

'Cloud seeding': Dubai onder water door zelfgemaakte regen

11-01-2020 om 10:00
Extreem veel regen in Dubai deze week, en dat kan de stad duidelijk niet aan. Straten zijn ondergelopen en het verkeer is compleet vastgelopen.
Lees het artikel

Warme winter: nu al teken en bloeiende bloemen, maar ook angst voor overlast

11-01-2020 om 06:47
Het is officieel: afgelopen december staat in de top 10 van warmste decembermaanden ooit. En dat merken we in de natuur. Er staan bijzonder veel bloemen in bloei en ook de eerste teken zijn alweer gezien. "Als dit zo blijft, gaan we dit jaar meer overlast krijgen van insecten."
Lees het artikel