Actueel

In samenwerking met:

'Gemeente moet bij hittegolf veel meer doen voor kwetsbare burger'

De organisatie komt vandaag met een Hittegolfgids voor steden. Daarin staat onder meer dat er afspraken moeten worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte.

Snikhete dagen

Ook wordt aanbevolen dat stedenbouwkundigen in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen er 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk al wel het nodige gebeurd.

Kwetsbaren helpen

Er kwam een Nationaal Hitteplan, 'waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden', zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. "Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

Het gaat dan vooral om ouderen en chronisch zieken. Volgens Van Aalst is het van belang om te zorgen voor 'koelplekken' bij warmere gedeelten in de stad met weinig groen en veel bebouwing.

Vinger aan de pols houden

Daarnaast adviseert hij om kwetsbare inwoners op tijd te waarschuwen voor de hitte en met telefonische checks dagelijks een vinger aan de pols te houden.

Ook is het belangrijk om in het onderwijs voorlichting te geven over de gevaren van hitte. Daarbij kunnen stedenbouwkundigen in de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met hitte, door bijvoorbeeld meer bomen of perken te plaatsen.

"Er zijn al gemeenten die hier werk van maken, maar nog niet iedere gemeente doet dit", zegt Van Aalst.


17 juli 2019 08:45


We krijgen weer nachtvorst en dat betekent ruiten krabben

18-01-2020 om 10:33
Leg je krabber maar vast klaar, want de komende nachten gaat het regionaal vriezen. En dus moet je als autorijder iets eerder opstaan.
Lees het artikel

Waarschuwing voor dreigend noodweer in delen van Spanje

17-01-2020 om 21:58
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in delen van Spanje dat er in sommige regio's vanaf zondag zeer slecht weer wordt verwacht.
Lees het artikel

Halverwege de winter: 1956 begon ook zacht, maar had wél een Elfstedentocht

15-01-2020 om 11:50
We zitten halverwege de meteorologische winter en het is je vast opgevallen: het is niet zo koud. Sterker nog, het is best warm. "Twee keer zo warm als gemiddeld", zegt Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Komt er een eind aan de bosbranden? Het wordt kletsnat in Australië

15-01-2020 om 11:20
Na maanden van droogte krijgt Australië te maken met stevige buien. En dat kan beslissend zijn in de strijd tegen de verwoestende bosbranden in het land.
Lees het artikel

Zelf regen maken: zo werkt 'cloud seeding'

11-01-2020 om 14:24
Regen, regen, en nog eens regen. In Dubai zorgt water deze dagen voor overlast. Voor de inwoners erg vervelend, met de autoriteiten hoeven we minder medelijden te hebben, want zij zorgden daar zelf voor. Door cloud seeding kwam het water naar beneden. Niet bekend met de term? We leggen het uit.
Lees het artikel

'Cloud seeding': Dubai onder water door zelfgemaakte regen

11-01-2020 om 10:00
Extreem veel regen in Dubai deze week, en dat kan de stad duidelijk niet aan. Straten zijn ondergelopen en het verkeer is compleet vastgelopen.
Lees het artikel

Warme winter: nu al teken en bloeiende bloemen, maar ook angst voor overlast

11-01-2020 om 06:47
Het is officieel: afgelopen december staat in de top 10 van warmste decembermaanden ooit. En dat merken we in de natuur. Er staan bijzonder veel bloemen in bloei en ook de eerste teken zijn alweer gezien. "Als dit zo blijft, gaan we dit jaar meer overlast krijgen van insecten."
Lees het artikel