Actueel

In samenwerking met:

'Gemeente moet bij hittegolf veel meer doen voor kwetsbare burger'

De organisatie komt vandaag met een Hittegolfgids voor steden. Daarin staat onder meer dat er afspraken moeten worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte.

Snikhete dagen

Ook wordt aanbevolen dat stedenbouwkundigen in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen er 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk al wel het nodige gebeurd.

Kwetsbaren helpen

Er kwam een Nationaal Hitteplan, 'waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden', zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. "Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

Het gaat dan vooral om ouderen en chronisch zieken. Volgens Van Aalst is het van belang om te zorgen voor 'koelplekken' bij warmere gedeelten in de stad met weinig groen en veel bebouwing.

Vinger aan de pols houden

Daarnaast adviseert hij om kwetsbare inwoners op tijd te waarschuwen voor de hitte en met telefonische checks dagelijks een vinger aan de pols te houden.

Ook is het belangrijk om in het onderwijs voorlichting te geven over de gevaren van hitte. Daarbij kunnen stedenbouwkundigen in de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met hitte, door bijvoorbeeld meer bomen of perken te plaatsen.

"Er zijn al gemeenten die hier werk van maken, maar nog niet iedere gemeente doet dit", zegt Van Aalst.


17 juli 2019 08:45


Hitteplan van kracht, wegen naar stranden lopen vol

24-08-2019 om 07:10
Het wordt weer heet in Nederland. Dat betekent twee dingen: het Nationale Hitteplan is vandaag van kracht en de wegen naar de stranden lopen vol.
Lees het artikel

Deze gadget verkoelt je drankjes tot 8 keer sneller

23-08-2019 om 15:11
Wil je tijdens de hittegolf snel een koud drankje? Zet blikjes of een fles wijn in de InnoChiller en je zou na 10 minuten een koel drankje hebben.
Lees het artikel

Morgen hitteplan van kracht, kans op derde hittegolf van het jaar

23-08-2019 om 09:00
De teenslippers hoeven de komende dagen nog niet de kast in. Integendeel, haal ook de zwemkleren maar weer tevoorschijn, want we krijgen prachtig weer dit weekend en de dagen erna.
Lees het artikel

Dit weekend 30 graden, mogelijk een regionale hittegolf

20-08-2019 om 13:50
Goed nieuws voor iedereen die bang was dat de herfst haar intrede al had gedaan: de komende dagen wordt het weer volop zomer in Nederland. Dit weekend en de dagen daarna komen de temperaturen boven de 25 graden, met een kleine kans op een regionale hittegolf.
Lees het artikel

De zomer komt terug, volgend weekend 25 graden

18-08-2019 om 12:33
Okee, een paar regenbuien kon de tuin wel goed gebruiken en dat de temperatuur na die 40 graden een flink stapje terugdeed, was ook wel even lekker. Maar de afgelopen week was de zomer wel erg ver te zoeken. Goed nieuws: de zomer komt terug.
Lees het artikel

De zomer komt een beetje terug, maar dat duurt nog wel even

15-08-2019 om 08:55
Regen, regen en nog eens regen deze week. Sommigen zullen er door de droogte blij mee zijn, maar zonaanbidders komen deze dagen minder aan hun trekken. In dit bericht een beetje goed nieuws voor hen. "Maar je moet nog wel even door de zure appel heen bijten."
Lees het artikel

Geen rookmelder: kinderkamer afgebrand, kind ternauwernood gered

14-08-2019 om 13:29
Tijdens de hittegolf van een paar weken geleden vloog de mobiele airco die een kinderkamer van verkoeling moest voorzien, in brand. Omdat er geen rookmelders hingen, werd de brand zo laat ontdekt dat het fataal had kunnen aflopen. Volgens de brandweer laat dit voorbeeld eens te meer zien dat rookmelders van levensbelang zijn.
Lees het artikel

Ondanks regen houdt droogte aan in oosten en zuiden

13-08-2019 om 18:02
Ondanks de recente regenval duurt de droogte in het oosten en het zuiden van Nederland voort. In de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) staat dat vooral gebieden op hoge zandgronden nog erg te lijden hebben onder de droogte.
Lees het artikel

In paniek door weerapp? 'Het is vaak te pessimistisch'

13-08-2019 om 12:20
Lowlands begint vrijdag, maar veel weersverwachtingen zien er erg slecht uit. Online staan er nu honderden kaarten te koop voor het uitverkochte festival, ver onder de originele prijs. Maar wordt het echt zo slecht als veel apps en sites voorspellen? En laten we ons niet veel te veel leiden door die weersverwachting?
Lees het artikel