Actueel

Zware buien en wateroverlast rond Middellandse Zee

Zware buien boven Italië

De zon waar de Middellandse Zee in de zomer om bekend staat, schijnt in deze tijd van het jaar toch minder. Rond de Middellandse Zee vallen in de herfst en het begin van de winter vaak zware buien, ook met onweer. Zo was er deze herfst al wateroverlast in Libië en Egypte, en in Italië was er een aardverschuiving. Hoe komt het dat het weer rond de Middellandse Zee zo om kan slaan? Is het dit jaar heviger dan andere jaren? Wanneer wordt het weer droger in Italië?

Hoe ontstaan die zware buien?

Je zal misschien al eens gehoord hebben dat lucht opstijgt wanneer het opwarmt. De stijgende lucht condenseert dan, en vormt buien. De lucht kan gaan stijgen wanneer het aan de grond warmer is dan hoger in de lucht. De lucht stijgt nog sneller wanneer het verschil in temperatuur tussen de grond en hoger in de lucht groter wordt. Als de lucht sneller stijgt worden de buien zwaarder en kan er meer regen uit een bui vallen. Het verschil in temperatuur is dus heel belangrijk.

De zeetemperatuur

Om het verschil in temperatuur te begrijpen beginnen we aan het wateroppervlak. De Middellandse Zee is een van de warmste zeeën van Europa. De temperatuur van een zee verandert vaak maar langzaam, hierdoor loopt de watertemperatuur achter op de seizoenen. Zo is de Middellandse Zee in pas aan het einde van de winter op zijn koudst, zo’n 15 graden. Het water is aan het einde van de zomer pas het warmste, vaak in augustus en september. Dan is het water 25 graden.

sst_eu.png

Het zeewater voor de Italiaanse kust is zo'n 8 graden warmer dan de Noordzee, dat merk je goed in de zware buien.

De straalstroom en de temperatuur hoog in de lucht

Dan de temperatuur hoog in de lucht. De temperatuur hoog in de lucht moet voor een groot verschil zo koud mogelijk zijn. Hoog in de lucht ligt een gebied waar het hard waait, de “straalstroom”. De straalstroom ligt op de grens tussen warme lucht aan de ene kant, en koude lucht aan de andere kant. In de winter ligt de straalstroom gemiddeld verder naar het zuiden, in de zomer ligt de straalstroom gemiddeld verder naar het noorden. Als de straalstroom dus over Noord-Afrika ligt, dan kan de koude lucht hoog in de atmosfeer dus verder naar het zuiden stromen. Boven de Middellandse Zee is de lucht hoog in de atmosfeer dan kouder.

straalstroom.png

De straalstroom is de grens van koude en warme lucht hoog in de atmosfeer (op zo'n 9 km hoogte).

De afgelopen tijd ligt de straalstroom ver naar het zuiden, tot over Noord-Afrika. Hierdoor kan koude lucht hoog in de atmosfeer boven de Middellandse Zee terecht komen. Het zeewater van de Middellandse Zee is in de herfst en het begin van de winter nog relatief warm. Bovendien is het zeewater door de warme zomer van dit jaar nog warmer dan normaal geworden. Hierdoor hebben we dus koude lucht boven een relatief warme Middellandse Zee. Hierdoor ontstaan forse onweersbuien. 

Aardverschuiving treft Ischia

Het eiland Ischia, voor de kust van de Italiaanse stad Napels, kreeg in de nacht naar zaterdag 26 november zware buien te verduren. Binnen één dag viel er plaatselijk zelfs 242 mm regen. Ter vergelijking, in Nederland werd op de meest natte dag 142 mm gemeten. Door de extreme regenval begon een mix van regenwater en aarde vanuit de bergen naar beneden te schuiven. Dit werd een nachtelijke aardverschuiving die auto’s meesleurde tot aan de zee, enkele huizen zijn ingestort toen ze werden bedolven onder de modder. Helaas werden de bewoners hierdoor overvallen en vielen er 11 dodelijke slachtoffer, één persoon wordt nog vermist.

Ook in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is het tot overstromingen gekomen. Zware buien zorgden voor wateroverlast in Tripoli (Libië) en Jeddah (Saudi-Arabië).

Verwachtingen

Het is voorlopig nog niet achter de rug voor Italië. Een nieuw lagedrukgebied zorgt de komende 24 uur opnieuw voor zware buien, zondag verdwijnen de zware buien naar de westelijke Balkan. Vanaf maandag lijkt het eindelijk rustiger te worden voor de Italiaanse kust.

 Europa.png

Momenteel naderen zware onweersbuien opnieuw de regio die al eerder getroffen werd.Ischia.png

Komende nacht zal het op veel plaatsen in Italië weer onweren. Plaatselijk is helaas weer noodweer mogelijk. Bron: Wxcharts.com


03-12-2022 om 15:15 door Thijs Smink

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...