Actueel

Zonnigste eerste half jaar ooit gemeten!

Na een recordzonnige maart dit jaar, heeft de zon ook in de maanden daarna goede zaken gedaan in Nederland. Juni eindigt ook weer extreem zonnig, waardoor we nu het zonnigste eerste half jaar ooit gemeten hebben in Nederland. 

Begon met extreem zonnige maart

De start voor dit record werd gelegd afgelopen maart. In januari was het nog vrij somber, maar in de winter schijnt de zon sowieso niet veel uur. Hierdoor draagt een maand als januari niet veel bij aan het totale aantal zonuren per jaar, zelfs niet als deze heel zonnig zou verlopen. Februari was daarentegen wel zonniger dan normaal, maar met slechts 17 uren zon boven gemiddeld heeft ook dit niet veel toegevoegd. 

Toen kwam echter de maand maart. Daar werd het vorige zonuren record werkelijk verpletterd! De zon scheen in totaal 259,2 uur, terwijl plek 2 bezet wordt door de maartmaand van 2014 met 202,7 uur. Een verschil van maar liefst 56,5 uur. Het verschil tussen de plekken hieronder is veel kleiner. Zo zit tussen plek 2 en 3 & tussen plek 3 en 4 elk slechts een uurtje of vier. 

Maart record.JPG

Figuur 1: De gegevens van De Bilt van 1 maart t/m 31 maart gesorteerd op meeste zonuren. De maand maart heeft qua zonuren het vorige record uit 2014 compleet verpletterd. Tussen de overige records zit steeds maar een paar uur, maar tussen plek 1 en 2 is dit meer dan 50 uur! 

Normaal schijnt de zon in maart 139,4 uur. Dat betekent dus dat we die maand 119,8 uur zon “te veel” hebben gehad. Dat is bijna dubbel zo veel! De zon scheen dus 2x zoveel als je normaal zou verwachten.

Nu 5 zonnige maanden op rij

Daarna bleef het de zon voor de wind gaan in Nederland. Zowel april, mei als juni eindigde uiteindelijk ook zonniger dan normaal!  April en mei leverden ieder nog eens 30 uur meer dan gemiddeld op, een stuk minder dus dan die 119,8 uur die de maand maart ons cadeau heeft gedaan. Toen kwam echter nog juni...

Juni 2022 in top 3 zonnigste maanden ooit gemeten

De maand juni heeft vervolgens voor een flinke eindsprint gezorgd. De zon scheen nog eens 74,5 uur meer dan gemiddeld! Hiermee staat de maand met in totaal 281,6 uur zon op plek 3 van zonnigste junimaanden ooit gemeten (sinds 1901). 

Plek 3 juni.JPG

Figuur 2: De gegevens van De Bilt van 1 juni t/m 30 juni gesorteerd op meeste zonuren. Juni 2022 staat op plek 3 qua zonnigste junimaanden ooit gemeten. 

In totaal meer dan complete maand juni extra zon

Als we in totaal de balans opmaken, heeft de zon in het eerste half jaar van 2022 ruim 250 uur meer geschenen dan normaal. Dat is meer dan de zon normaal in zijn totaliteit schijnt in de maand juni! We hebben dus dit eerste half jaar een maand zon “cadeau” gekregen. 

Recordzonnig eerste half jaar

Met zulke cijfers is het geen verrassing dat dit eerste half jaar op plek 1 is geëindigd qua meeste zonneschijn ooit gemeten in deze periode. Het verleden bewijst dat dit geen garanties geeft voor de hoeveelheid zonneschijn de rest van komend jaar, maar deze kunnen we in ieder geval al in onze zak steken.

record zonnig eerste half jaart.JPG

Figuur 3: De gegevens van De Bilt van 1 januari t/m 30 juni gesorteerd op meeste zonuren. Het vorige record voor de zonnigste eerste 6 maanden van het jaar uit 2020 is alweer verbroken door 2022. 

Opvallend: top 5 bestaat volledig uit jaren na 2000

Zoals hierboven te zien is, bestaat het lijstje met zonnigste eerste 6 maanden van het jaar alleen uit jaren na 2000. We zijn de afgelopen jaren dus relatief goed verwend in het voorjaar! Een link met klimaatverandering zou je wellicht snel leggen, maar niets is minder waar… Het KNMI zegt hierover deze trend ook te zien, maar kan het nog niet direct koppelen aan klimaatverandering. Schonere lucht (en daardoor minder wolkenvorming en minder reflectie van zonlicht) en een gunstige verdeling van windrichtingen worden als mogelijke verklaringen gegeven. Meer onderzoek is echter nodig, omdat deze trend ook nog gewoon kan vallen onder de normale grilligheid van het weer! 


03-07-2022 om 19:00 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...