Actueel

Zonnig pinksterweekend

Bloemendaal

Een zonnig pinksterweekend staat voor de deur. Het wordt warm, maar zomers is het vooralsnog niet. Waar blijft de eerste zomerse dag van het jaar?

Zonnig Pinksteren

Vandaag trapt het pinksterweekend af met veel zon. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zorgt voor rustig weer in Nederland de komende dagen. Strakblauw is het niet, vooral in het noorden van het land ontstaan wat kleine stapelwolken. Zaterdag trekken in de vroege ochtend ook wat (hoge) wolkenflarden weg naar het zuidoosten, maar verder speelt de zon een hoofdrol. Op de pinksterdagen zelf is de zon ook veelvuldig te zien, maar ook op deze beide dagen is het niet volledig blauw.

Noordenwind drukt temperatuur

Enige spelbreker is wellicht de noordenwind. De wind waait uit de noordhoek, over de frisse Noordzee, waardoor voorlopig geen ècht warme lucht naar Nederland komt. Vandaag wordt het een graad of 18, het weekend zo'n 20 graden, en pinkstermaandag doet het kwik weer een stapje terug. Overigens zijn dit gemiddelde temperaturen. Door de noordenwind is het in de noordelijke provincies vandaag met zo'n 15 graden een stuk frisser, terwijl het in Limburg mogelijk wel 20 graden wordt. De rest van het pinksterweekend heeft het noorden ook lagere temperaturen door de noordelijk wind. Ondanks de jaarlijks verschuivende datum van het pinksterweekend, zijn temperaturen voor het pinksterweekend van 2023 niet verkeerd! Een warm pinksterweekend met een gemiddeld maximum van 20 graden of meer is historisch namelijk in de minderheid. Iets koelere pinksterdagen van minder dan 20 graden komen vaker voor.

De verwachting van de komende dagen is zonnig, droog en vrij warm.

De verwachting van de komende dagen is zonnig, droog en vrij warm.

Waar blijft de eerste zomerse dag?

Sommige mensen vinden dit weer heerlijk, anderen verlangen naar nog iets warmere dagen met meer dan 25 graden. Een officiële zomerse dag, met 25 graden of meer, hebben we tot nu toe niet gehad. En dat is aan de late kant. Gemiddeld over de periode 1991-2020 verwelkomen we in Nederland de eerste zomers dag rond 13 mei. Een tijd waarin het opgewarmde klimaat al een behoorlijke stempel drukt op de temperatuur. Maar zelfs ten opzichte van het oude klimaat van 1961-1990 is 2023 aan de late kant met zomerse dagen. Zo'n 50 jaar geleden was het rond 24 mei namelijk pas voor het eerst officieel zomers weer. Door de noordenwind van de komende dagen is de landelijk zomerse dag ver weg. In de Bilt blijft het kwik na de pinksterdagen schommelen rond de 20 graden, of net iets daar boven. Niet zomers, maar ook zeker geen verkeerd weer voor mensen die van voorjaar houden!

pluim.pngDe verwachting is dat het in de loop van de volgende week warmer wordt. Uit de pluimverwachting blijkt dat de kans op 25 graden nog steeds klein is.


26-05-2023 om 10:45 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...