Vandaag zou je er nog niet aan denken. Het is namelijk bewolkt en het regent. Op sommige plaatsen kan het flink doorplenzen! Maar vanaf morgen ziet het weer er compleet anders uit, een zogenaamde weersomslag.
Van bewolkt, regenachtig en fris naar zon, droog en warm
Vandaag is het zoeken naar de zon. Daarnaast regent het met op sommige plaatsen kans op meer dan 20 mm regen in 24 uur de tijd. Vooral langs de oostgrens is de kans het grootst. Afgelopen 24 uur is er ook al flink wat regen gevallen.
De neerslagsom van de 24-uur voorafgaand 9.00 uur vanochtend. Vandaag loopt de neerslagsom nog verder op. Vooral langs de oostgrens kan er nog grote hoeveelheden regen vallen en komt het vandaag waarschijnlijk tot meer dan 20 mm regen.
Ook vanmiddag regent het nog flink door. Het gaat om een lagedrukgebied dat over het land ligt en heel langzaam richting het zuidoosten trekt. De neerslagzone die ermee gepaard gaat, trekt blijft dus ook lang hangen boven Nederland. Pas in de loop van vanavond trekt deze richting het zuidoosten weg. Daarnaast is het met maxima rond 12 graden fris voor de tijd van het jaar. Gemiddeld ligt de temperatuur voor deze periode rond 16 graden.
Morgen start met veel bewolking, maar het is wel droog. In de loop van de dag lost de bewolking grotendeels op en krijgt de zon dus meer de ruimte. Het wordt dan zo'n 15 graden.
En daarna wordt het alleen maar zonniger en warmer! Op Koningsdag (zaterdag) is het al zo'n 18 graden en daarna komt er iedere dag een graadje (of twee) bij.
Het wordt dus prima lenteweer om er lekker op uit te trekken. Dat betekent wel dat je weer wat anders in de gaten moet houden, namelijk de zonkracht!
De zon speelt een uiterst belangrijke rol voor het leven op aarde. Zonder de zon zou er namelijk geen leven op aarde mogelijk zijn! De aarde ontvangt vrijwel al haar energie van de zon. Dagelijks straalt de zon ongeveer 1368 kW/m2 energie uit naar de aarde. Dat is heel veel!
De kracht van de zon (dus wat je op het aardoppervlak voelt) is niet altijd even hoog. Tijdens de wintermaanden verbrand je minder snel dan tijdens de zomermaanden. Dat komt door de stand van de zon. In de wintermaanden staat de zon laag boven de horizon. De zonnestralen moeten een relatief lange weg door de atmosfeer afleggen met als gevolg een lagere zonkracht. Tijdens de lente neemt de kracht van de zon toe om eindelijk het hoogtepunt tijdens de zomermaanden te bereiken. Dan staat de zon namelijk het hoogst boven de horizon en is er dus een kortere afstand door de atmosfeer voor de zonnestralen om af te leggen.
De komende maanden zal de kracht van de zon flink toenemen. In de zomer worden de hoogste waarden bereikt.
Niet alle zonnestralen zijn goed
Zonnestralen hebben verschillende golflengtes en worden daar volgens onderverdeeld. Denk hier bijvoorbeeld aan infrarood, visueel en ultraviolet. Sommige zonnestralen, zoals UV-stralen zijn schadelijk voor je huid en kan zelfs huidkanker veroorzaken.
Er zijn drie verschillende ultraviolet-stralen, namelijk UV-A, UV-B en UV-C. Laatstgenoemde wordt tegengehouden door de ozonlaag en bereikt dus niet het aardoppervlak. Behalve dan op de zuidpool waar UV-B verkleurt je huid en kan ervoor zorgen dat je verbrandt. Het enige voordeel van UV-B is dat het gunstig is voor de vorming van vitamine D. UV-A veroorzaakt weer de dodelijkste vorm van huidkanker, namelijk melanomen.
Natuurlijke bescherming
De atmosfeer beschermt ons een beetje tegen de schadelijke stralen van de zon: er bereikt slechts 1000 W/m2 van de energie van de zon het aardoppervlak. De deeltjes in de atmosfeer en de wolken weerkaatsen een deel van de uitstraling (energie) van de zon terug naar de ruimte. Bij meer bewolking en vooral dikkere bewolking, worden meer van deze zonnestralen terug de ruimte in weerkaatst.
Maar de komende dagen wordt het natuurlijk zonniger en is er minder bewolking aanwezig om onze huid te beschermen!
De schaal van zonkracht
Temperatuur heeft NIETS te maken met zonkracht. Je huid kan dus ook al bij 15 graden verbranden bij een hogere zonkracht. Om aan te geven hoe krachtig de zon op een bepaalde dag is (dus hoeveel UV-straling het aardoppervlak op die dag bereikt), wordt de UV-index gebruikt. Dat is de zonkracht uitgedrukt op een schaal van 0 tot 10 met 0 voor geen en 10 voor maximaal. Dat is dus de maximale zonkracht in Europa. In landen rond de evenaar, maar ook op hogere bergen, kan de zonkracht oplopen tot zelfs 15. In Nederland is 8 de maximale kracht.
Hoe lang voordat je huid verbrandt?
Iedere huid is anders - er zijn niet alleen verschillende tinten, maar sommige huidsoorten zijn gevoeliger voor de zon dan anderen. Hieronder is een algemene indicatie van huidkleur en hoe snel je huid kan verbranden. Bijvoorbeeld vanaf zonkracht 3 kan een lichtere huid in 50 minuten de tijd verbranden.
Morgen is er al sprake van zonkracht 5 in het noorden van het land. Dat betekent dat een lichte huid al na 15 minuten kan verbranden, terwijl een donkerder huid pas na een uur verbrandt.
Ook de dagen daarna speelt zonkracht een grote rol. Houd daarvoor de UV-radar in de gaten!
En dan nog even over SPF
Door je huid in te smeren, kan je huid wat langer de zonkracht tegenhouden. SPF (in het Engels Sun Protection Factor) is een indicatie van hoe lang zonnebrandcrème bescherming tegen de zon biedt. Welke beschermingsfactor je nodig hebt, ligt aan de zonkracht, hoe lang je in de zon blijft en welk huidtype je hebt. Daar kun je een kleine rekensom voor gebruiken: Heb je bijvoorbeeld een lichte huid die snel verbrandt en staat de zonkracht op 6, kun je zonder bescherming alleen maar 10 minuten in de zon zonder te verbranden (zie tabel hierboven). Smeer je je huid in met een SPF 15, kun je 15 keer 10, dus in totaal 150 minuten beschermt de zon in. Ga je het water in, zweet je veel of kom je in contact met zand, dan is het verstandig om vaker te smeren.
Foto: Jolanda Bakker (Zevenhuizen)