Een hogedrukgebied ligt al een tijdje in onze omgeving en zorgt voor helder en koud weer in de nachten. Overdag wordt het ook niet bijster warm, maar wat wel opvalt is het stralende voorjaarsachtig weer. Ook afgelopen weekend was het ronduit zonnig en daar hebben veel mensen van genoten en trokken er massaal op uit.
IJs gevormd in de koude nachten, overdag is het stralend zonnig (foto: Sjef Kenniphaas)
Verbrand
De terrassen zaten, ondanks de koude wind, aardig vol. Er werd gewandeld, gefietst etc. Uit de wind en in de zon was het best aangenaam. Je voelt dat de zon deze dagen al wat meer kracht krijgt. Hoe zit dat dan met de zonkracht? Moet je je al insmeren? Een terechte vraag, want we kregen al meldingen binnen van mensen die verrast waren dat ze verkleurd waren of zelfs lichtelijk verbrand.
Stand van de zon
In de wintermaanden staat de zon veel lager aan de horizon dan in de zomermaanden. Dit heeft veel invloed om de mate van UV-straling. Hoe lager de zon staat, hoe minder UV-straling de aarde weet te bereiken. Een zonnestraal bestrijkt een groter oppervlak waardoor de concentratie UV al het ware wordt uitgesmeerd. Wanneer de zon hoger staat, zoals in de zomer dan bestrijkt dezelfde zonnestraal een veel kleiner oppervlak waardoor de concentratie UV per oppervlak veel hoger is.
Stand van de zon in de winter
Stand van de zon in de zomer
Maximaal zonkracht 8
In de maanden juni en juli bereikt de zonkracht in Nederland het maximum en in de maanden december en januari het minimum. De zonkracht wordt uitgedrukt in een schaal van 0 tot 10 (in Europa althans). Hierbij staat 0 voor geen en 10 voor maximaal. In Nederland is 8 de maximale kracht. Dat komt door de breedtegraad van Nederland op de aarde en de positie van de zon t.o.v. de aarde.
Zonkracht vandaag bij op aarde, bij een wolkenloze hemel (KNMI/ESA)
Bij de evenaar bevindt de zon zich loodrecht ten opzichte van de aarde. Naarmate je richting het zuiden van Europa gaat , zal dus de zonkracht toenemen. In landen rondom de evenaar, maar ook op bergen kan de zonkracht oplopen tot zelfs 15. Op 11 juni 2017 heeft de RIVM een zonkracht van 8,7 gemeten en dat is een absoluut record voor Nederland! Nooit eerder daarvoor werd een zonkracht hoger dan 8,1 gemeten.
Verloop zonkracht in NL
De verwachting
De maximale zonkracht op een dag wordt bereik wanneer de zon de maximale hoogte bereikt. Deze dagen is dat rond 12:50 uur. De maximale zonkracht deze week die bij een wolkenloze lucht wordt verwacht is 2. Dat is niet veel zou je zeggen, maar pas op.
Schaalverdeling zonkracht of UV-index.
Als je langer dan een uur in de zon bivakkeert, met een onbeschermde lichte huid dan zou je al kunnen verkleuren. Bij een langere tijd is een verbrande huid ook mogelijk. Omdat de meeste mensen met het huidige weertype zich toch nog dik aankleden zal het niet zo’n vaart lopen. Maar toch… de onbeschermde huid loopt wel risico bij langdurige blootstelling aan de zon.Vooruitzichten deze week
De verwachting
Later deze week zal de jas waarschijnlijk wel uitgaan want dan loopt het kwik in de middag op naar lenteachtige waarden van maar liefst 15 graden. Lekker genieten dus, maar denk aan uw huid.
Bij langdurige blootstelling aan de zon, ook al is het nog maar zonkracht 2, is het advies: smeren (foto: Joost Mooij).