Actueel

Zomertijd, vóóruit dan maar...

Sommige mensen vervloeken het, anderen zijn er maar wat blij mee: de zomertijd. Dit weekend zetten we in de nacht van zaterdag op zondag om 02:00 uur allemaal de klok één uur vooruit. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Om daar antwoord op te geven duiken we even in het verleden. De zomertijd is tijdens de eerste wereldoorlog in 1916 door de Duitsers ingevoerd en ondanks de neutraliteit van NL, voerden wij hem hier ook in. Na de tweede wereldoorlog is het weer afgeschaft. In 1977 is de zomertijd vervolgens weer ingevoerd na de oliecrisis in 1973 om energie te besparen, al wordt er steeds meer beweerd dat de besparing minimaal is. 

De zomertijd wordt aangehouden van eind maart tot eind oktober, een periode van 7 maanden. Die tijd loop een uur vooruit op de wintertijd. Een goed trucje om te onthouden wanneer we de klok vooruit of achteruit moeten zetten is: voorjaar=vooruit. In de zomermaanden zou zonder zomertijd de zon opkomen rond 04:00 en ondergaan rond 21:00. Door de invoering van zomertijd verschuiven we dat (zie onderstaande grafiek). Het wordt dus iets later licht in de ochtend, maar het blijft in de avond ook langer licht.

De verschuiving van de daglichtperiode door invoering van de zomertijd. 's Ochtends wordt het later licht en 's avonds kunnen we langer genieten van de zon.

Nu ook lekker zomerweer?

Het is pas eind maart, dus zomers warm wordt het nog niet. Ook in het voorjaar kan het in heel Europa nog behoorlijk winters zijn. Gisteren kwam namelijk de sneeuw met bakken uit de lucht in Madrid. Ook vandaag is er nog kans op sneeuw in Spanje, en zelfs Marokko en Algerije.

Bij ons is het prachtig lenteweer. De temperaturen gaan de komende dagen steeds verder omhoog tot misschien wel 20 graden in het zuiden op dinsdag! Meer details? Bekijk dan onderstaande weervideo:


24-03-2017 om 14:30 door Daan Koop

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...